Rozhovor

Som provokatér, ktorý rád útočí na predsudky ľudí

Pavel Novotný

Pre väčšinu českého národa je iba protekčným deckom, ktoré ťaží z toho, že je synom známeho zabávača Petra Novotného. Novinár, moderátor, politik a teraz už aj detektív Pavel Novotný si z týchto predsudkov nič nerobí. Baví sa tým a svojimi provokáciami a vďaka talentu odštartoval úspešnú kariéru. Teraz ho zamestnáva životná kauza z kriminálneho prostredia, o ktorej dokonca píše knihu.

Už je to niekoľko mesiacov, čo ste odišli z novinárčiny. Nechýba Vám ten dennodenný kontakt s ľuďmi z brandže a tvorba bulvárnych káuz?

Ak mi niečo nechýba, tak je to dennodenný kontakt s ľuďmi z brandže. Ja som mal ako šéfredaktor vždy tím svojich ľudí, to je hlavne v online segmente, kde sa hrá prvá liga, partia, s ktorou ste viac než s vlastnou rodinou, tých si človek vyberá. Ale zvyšok? Viete, v suteréne bulváru vidíte rovnakú nekvalitu ako v suteréne showbiznisu. Padlí amatéri so zničenými osobnými životmi, neprajní, snívajúci o živote celebrity. Nenávistní amatéri, ktorí sa nikdy nestanú šéfredaktormi, pretože nemajú nadhľad, nevedia sa k veci postaviť objektívne, nepíšu a neuvažujú tak, aby ich zaujímal LEN spokojný čitateľ a vydavateľ, proste metly. Tí mi nechýbajú. V úzkom kontakte s profíkmi, ktorí bulvár riadia, som stále, ja som sa totálne stiahol z brandže, ale priznám sa, že len navonok.

Ako rád hovoríte, tak ste rozviedli veľa slávnych párov, alebo im urobili doma poriadne dusno. Keby ste mali vypichnúť nejakú svoju kauzu, ktorá Vás najviac bavila, aká by to bola?

Nie je to niečo, nad čím by si človek lebedil a je to v zásade väčšinou hlavne dobrá práca fotografov, s ktorými som si naozaj veľmi profesionálne rozumel. Všeobecne som pyšný na kauzu Kate Zemanová na pornoparty, bolo mi jej ľúto, ale bavilo ma ukázať, ako Hrad môže klamať. Z dnešného pohľadu ma to baví dvojnásobne. Inak, ako napísať na čo som pyšný, predsa nenapíšem, že som pyšný na rozvody. Dostal som s tímom ako prvý Felixa Slováčka. Rok pred ostatnými, Slováčkovci sa potom dohodli a zažalovali pravdivý článok. Nebolo možné vyhrať, ale uhrali sme neuveriteľnú remízu. Vypočítavý, prelietavý fabulant Felix a jeho stret so mnou, na to rád spomínam.

Čo Vás teraz vlastne živí, keď už nie ste v bulvári? Je to agentúra, ktorú ste prevzali po otcovi, alebo skôr poker, kde patríte medzi českú špičku?

Otcova firma dva roky stála. Otec je veľmi chorý a čo sa týkalo predmetu podnikania, doba je inde, chcel som to potichu zatvoriť. Potom som stretol Láďu Hrušku za trochu dramatických okolností. Vzhľadom na situáciu sme sa vlastne nakoniec korektne rozchádzali s Novou a Láďa potreboval manažéra. Firmu som orientoval inak, chceme poskytovať komplexný exkluzívny servis úzkej klientele, sme naozaj drahí a v prípade Ládi si myslím, že je spolupráca obojstranne veľmi úspešná. Poker je doplnok, mám pekné výsledky. Navyhrával som skoro štyri milióny, mám piaty rok profesionálnu zmluvu, ale nikdy by som sa tým na full time neživil. Na to mám našťastie v sebe dosť racionality. Inak spoluvlastním pokerzive.cz, najväčší český web o živom pokri, taká moja radosť, píšem dve knihy, podpísal som štyri. Teraz chcem hlavne dokončiť knihu Prevít, ktorá je o Markovi Vítovi, pardon vlastne o najväčšom podvodníkovi všetkých čias, má vyjsť vo februári a záleží mi na nej. Som vlastne spisovateľ.

Koho všetkého zastupujete okrem Ládi Hrušky a aké ťažké je im dnes zohnať prácu?

Je a preto to nerobím. Zaujímajú ma len top klienti, ktorí manažéra jednoducho potrebujú a to so všetkou starostlivosťou. Láďa je presne ten typ. Potrebujem, aby sa sústredil na prácu a nemusel riešiť veci okolo. Som krutoprísny vyjednávač, brandžu dobre poznám, fakt nám to spolu ide. Nemám problém s tým, že moja firma sa venuje jednému dvom super klientom a inak poskytuje administratívny servis mojim živelným aktivitám. Mám troch zamestnancov, sme spokojní.

Naplno ste rozbehli akciu na zničenie podvodníka Marka Víta, ktorý oberá dôverčivcov o milióny korún. Prečo venujete toľko času práve tomuto?

Pretože poznám pravdu a som jediný na svete. Marek je špičkový, výkonný superpodvodník, riadený ďalším superpodvodníkom. Je to netvor a jeho systém ako všetkým na očiach unikať a pritom nútiť svoje obete mlčať je taký brutálny, že som musel niečo urobiť. Niečo som zistil, napísal tri články a už v tom lietam dva roky. Naozaj nejde o ostrohy. Stretol som toľko brutálne uvyhrážaných, zastrašených obetí, že zastavenie Marka a jeho parťáka, ktorého zatiaľ tajím, bola povinnosť. To nešlo neurobiť, nejde s tým nebojovať a je to veľmi úmorné. Marek je v zásade hlupák, ale mimoriadne skúsený v oblasti zločinu a je to taký dobrý manipulátor, že by ste neverili, kto všetko mu pomáha. Musím ho zastaviť a zastavím ho. Má to zmysel, verte mi.

Ako ste vlastne s kauzou Vít ďaleko a dostanete ho za mreže?

Aktuálne pripravujem ďalšie veľké podanie najvyššiemu štátnemu zastupiteľstvu, kniha vyjde vo februári a denne Máru investigujem a upozorňujem na ďalšie jeho podvody, snažím sa pomôcť obetiam a presvedčiť ich, aby sa nebáli. Nechcem, aby to vyznelo ako výhovorka, ale naozaj si neviete predstaviť, ako vysoko má ten človek krytie a čo sa okolo toho deje. Som si istý, že až zvíťazím, a ja zvíťazím, tak Mgr. Mariu Benešovú, veľkú kamarátku Máry Víta, klepne. Vôbec netuší, koho vedľa seba má. Nikto netuší, kto je Vít naozaj, verte mi.

Neštvete tým známych, že im o kauze Vít neustále rozprávate alebo je o tom skoro každý status na Vašom Facebooku?

Štvem, ale je to naopak. Neustále sa ma na neho všetci pýtajú, viem, že už pôsobím ako pošuk, ale mne je to jedno, ja ho musím zastaviť. Mňa zaujíma len výsledok, sústredím sa na neho a okolo sa moc nepozerám. Môj Facebook a tú kauzu sleduje 25 tisíc ľudí, koho to nebaví, môže si čítať inde. Otravný už s tým ale som a teším sa, až to skončí. Ak to niekedy skončí.

Nie je na Vás rodina naštvaná, že keď už nerobíte novinárčinu, tak aj tak Vám berie veľa času napríklad práve „naháňanie“ Marka Víta?

Rodina najviac trpela v kauze zavraždeného technára Filipa Černého, prejdený električkou pred ôsmimi rokmi v Karlíne, akoby. Rok som o tom nesmel hovoriť, druhý rok o tom nie som schopný písať. Oni už pochopili, že ocko má koníčka, kde by som bez nich bol. Ale rodina tým trpí a je to tiež dôvod, prečo nedám pokoj nikomu od polície a z okolia priateľov Marka, kto jeho konanie prehliadal, či mu dokonca pomáhal.

Nemáte občas o seba a svojich blízkych strach, keď bojujete proti podvodníkom, alebo rád provokujete a popudzuje proti sebe ľudí, keď napríklad tvrdíte, že sa nebojíte moslimov, ale agresívnych bielych hoviad?

Nedokážem na to odpovedať na rovinu. Dva roky som v strete s niečím šialeným, čo je ďaleké klasickému vzťahu lokálny novinár – zlodej kolies, ale nechcem sa fakt hrať na hrdinu, je to moja voľba. O moje dievčatá je veľmi dobre postarané v tejto veci, naozaj som sa veľmi nadrel, aby som mohol v pokoji ísť von naháňať v kapucni niekoho, kto zničil sto ľudí a zanechal ich v hlbokých traumách a bez prostriedkov svojmu osudu. Keby každý človek uvidel to, čo ja, tak by tomu tiež zasvätil roky života. Vari by som sa potom mohol pozrieť do zrkadla? Píšem o tom knižku, mám pocit, že zažívam fakt nevšedný príbeh, ktorý zaujme. A chcem sa z toho vypísať.

Myslíte si, že niekedy nastane čas, kedy už nebudete provokovať?

Určite nie. Provokatér som a rád útočím na predsudky ľudí. To ma nikdy baviť neprestane.

Ste miestnym poslancom za Řeporyje, kde žijete. Lákalo by Vás robiť aj veľkú politiku?

Nikdy. Krútim druhý mandát a som znechutený tak, že som prekvapený, aj keď som znechutenie očakával. Naozaj nemám vyššie ambície, mám čo robiť tu, v řeporyjskej opozícii. Navyše reprezentujem stranu mnohým protivnú a mám pomerne dobré povedomie o tom, čo sa musí diať „tam hore“, keď vidím, čo sa deje v Řeporyjích. Tam som v opozícii platný, obhájil som mandát, som zodpovedný svojim voličom, urobím si na to čas. Človek má robiť, čo ho baví, na čo stačí, na čo sa cíti, byť súdny. A to ja som. Aj keď nevyzerám.


Pavel Novotný (*18. 3. 1981, novinár a moderátor)
Je úspešným bulvárnym novinárom, ktorého nemôže vystáť väčšina českého národa. Medzi jeho koníčky patrí poker, ktorým si zarobil okolo štyroch miliónov korún. Úspechy žal aj ako moderátor televíznej relácie Prásk! Teraz sa rozhodol páchať dobro a pomôcť polícii dostať za mreže obávaného českého podvodníka.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.
Rozhovor
Foto Lenka Fialová

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC