Rozhovor s komentátorom Jaromírom Bosákom 

Robiť futbal pre zábavu

Rozhovor s komentátorom Jaromírom Bosákom 

Ako vníma zvláštne obdobie obmedzenia športu známy futbalový komentátor? Dá sa vôbec hrať a bez divákov? Ako očistiť český futbal po škandále s Romanom Berbrom? O tom všetkom, a navyše o tom, ako sa mu teraz žije, sme sa rozprávali s Jaromírom Bosákom.

Ako sa Vám žije v druhom lockdowne? Čo sa zmenilo vo Vašej pracovnej a osobnej rutine? 

Pochopiteľne mi chýba voľnosť pohybu. Našťastie to mám blízko do lesa a bežecký pás doma tiež dostáva zabrať. Ale na pivo by som už fakt šiel. Pokiaľ ide o prácu, tak sa nemôžem sťažovať. Respektíve trochu áno, mám jej toľko, že skoro neviem, čo skôr. Ale to je vždy ten lepší variant. Výhodou je, že veľkú časť práce môžem robiť z domova, čo situáciu uľahčuje.

Čo sa zmenilo pre Vás a komentovanie priamych prenosov? Predstavte si, že Covid-19 už nikdy nezmizne, dokážete si predstaviť zápasy bez divákov?

Ja mám takú fantáziu, že si dokážem predstaviť úplne všetko, teda aj pokračovanie futbalu bez divákov. Ak by to bola jediná cesta, nešlo by to skrátka inak. Ale bola by to škoda, to je jasné. Teraz necestujeme ani na zápasy českých tímov v EL alebo reprezentácie, komentujeme zo štúdia z monitora a to nie je ideálne. Komentovať priamo na štadióne je samozrejme lepšie pre komentátora aj pre divákov pri prijímačoch.

Vláďa Šmicer by mohol byť dobrým predsedom.

Myslíte, že to môže viesť až k zmene pravidiel tak, aby sa futbal stal atraktívnejším? Ak áno, čo by sa mohlo v extrémnom prípade zmeniť?

Nie, súčasná situácia, okrem počtu striedaní, nebude mať na pravidlá vplyv. Futbal sa hrá stále rovnaký.

Myslíte si, že sa špičkoví futbalisti dokážu aj v pandémii pripravovať rovnako? Nehrajú nakoniec trochu horšie?

Nie je to ideálna príprava, ale nič iné nezostáva. Tréningový proces sa viac-menej vrátil do normálu, tam ťažkosti nevidím. Niekomu sa paradoxne môže hrať lepšie, keď necíti tlak nabitých tribún, viac si dovolí, nebojí sa urobiť chybu. Potom sú zase tí, ktorým diváci a atmosféra chýba veľmi a nedokážu sa možno až tak vyhecovať a nehrajú tak, ako sme zvyknutí.

V akom stave je podľa Vás česká reprezentácia? Čo by ste pochválili a čo skritizovali?

V súčasnosti to nie je žiadna sláva. Asi aj vinou mnohých absencií. Výkony – pozri trápenie so Škótskom alebo Izraelom – nie sú úplne k jasaniu. Chýba mi väčšia atraktivita, odvaha hrať dopredu. Schopnosť dostať súpera pod tlak a strieľať góly. Pozitívne je, že sa ukázali niektorí ďalší hráči, ktorí v budúcnosti môžu reprezentáciu doplniť.

Po kauze Berbr vzniká akýsi priestor pre očistu. Čo by sa malo presne diať?

Začať na najnižších stupňoch, v okresoch, na dedinách. Prestať uvažovať v móde, že výsledok nejako zariadim, pretože príde pískať Franta, ktorého poznám a viem, že mu nejaká koruna navyše nesmrdí. Robiť futbal pre zábavu, nie pre postup za každú cenu.

Čo by potrebovala dôveryhodná osoba vo vedení FAČR, aby sa všetko v dobré obrátilo? Mohol by to byť Vladimír Šmicer?

Vláďa Šmicer by mohol byť dobrým predsedom. Ale potreboval by okolo seba dobrý tím, sám by nič nezvládol. A to platí pre akéhokoľvek kandidáta. Pochopiteľne je nutnosťou čistý štít, morálny kredit a znalosť prostredia.

Presunuli ste sa na internet, kde robíte rozhovory kvôli pandémii a zamrznutému športu, alebo to spolu nemá nič spoločné?

To máte zlé informácie. Svoju talk­show Ušák vyrábam už skoro tri roky, prezentujem ju na YouTube a posledný rok a pol na Televízii Seznam či serveri Seznam Zprávy. S pandémiou to veru nemá nič spoločné.

Dokázali by ste si s Robertom Zárubom vymeniť na jeden zápas roly a komentovať hokej? Čo by v takej výmene bolo najťažšie?

To už máme dávno za sebou. Robert komentoval futbal počas olympijských hier v Riu, ja som komentoval rad zápasov NHL, keď som pracoval vo Švédsku pre spoločnosť FilmNet. Je treba zohnať dostatok informácií, zvyknúť si na iné tempo, ale nie je to nič, čo by človek s určitými skúsenosťami nemal zvládnuť. Okrem toho – v hokeji je veľa prestávok, kedy si môžete vydýchnuť. :-)

Na čo sa teraz najviac tešíte pracovne a taktiež osobne?

Veľmi sa teším na obľúbené krčmy a pivo s kamarátmi, to mi naozaj chýba. Rovnako ako na možnosť ísť do divadla, zahrať si zasa futbal s Realom Top Praha či mužstvom Šestajovíc. A pracovne? Na každý ďalší zápas, na každého ďalšieho hosťa v Ušáku.


Jaromír Bosák (* 13. mája 1965, komentátor)

Jeho prvým športovým zamestnaním bola pozícia redaktora v rádiu Bonton. V tom čase písal tiež články do časopisu Gól a už vtedy si získal povesť vynikajúceho špecialistu na nemecký futbal. Futbalové prenosy pre Českú televíziu komentuje už od roku 1994. V súčasnosti je s Robertom Zárubom jedným z najpopulárnejších komentátorov v Česku. V roku 2008 sa s tanečnicou Evou Krejčířovou zúčastnil tretej série televíznej súťaže Star Dance.

Rozhovor
Foto Mafra – Michal Sváček

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC