Rozhovor s Miroslavom šimůnkom

Pracoval som 27 dní v mesiaci, teraz sa učím odpočívať

Pracoval som 27 dní v mesiaci, teraz sa učím odpočívať

Ak je niekto naozaj pracovne vyťažený, tak je to Mirek Šimůnek. Niekoľkokrát týždenne moderuje reláciu Top Star, natáča filmy pre českú aj zahraničnú produkciu, hrá v seriáli Ohnivé kura a do toho všetkého mu chodí nespočetné množstvo ponúk na uvádzanie súkromných akcií. Tesne pred štyridsiatkou sa ale naučil hovoriť nie a viac si užíva voľné chvíle.

Pôvodne si vyštudoval priemyselnú školu a pracoval si ako obchodný zástupca. Kedy si si povedal, že chceš byť hercom?

Po herectve som pokukoval od malička, len som sa za taký cieľ paradoxne hanbil. V sedemnástich som dostal ponuku na účinkovanie v ochotníckom divadle a tam som si potvrdil, že je to povolanie, ktorému by som sa chcel venovať naplno.

Skúšal si sa teda prihlásiť na konzervatórium?

Prihlásil som sa do súkromnej hereckej školy a po roku štúdií som dostal prvú ponuku na nakrúcanie filmu. O talentové skúšky na DAMU ani na konzervatórium som sa ani nepokúšal – vzhľadom na vtedy proklamované protekčné podmienky iných uchádzačov.

Už počas štúdií na VOŠ hereckej si účinkoval v Národnom divadle aj v Divadle na Vinohradoch. Ako si sa k takému angažmánu dostal?

Vďaka pomoci našich skvelých profesorov! Bola to samozrejme aj veľká záťaž. V Mladej Boleslavi som mával tri hlavné úlohy za rok, teda približne 25 večerov na pódiu mesačne a každodenné skú­šanie cez deň. Ale publikum bolo také prívetivé, že na komunikáciu s hľadiskom spomínam s úsmevom dodnes.

Miroslav Šimůnek (divadlo artur)

Mal si v Česku nejaký herecký vzor? A stretol si sa s ním tvárou v tvár?

Myslím, že pre väčšinu z nás boli hereckí bohovia Rudolf Hrušínský, Miloslav Kopecký, Jiří Sovák alebo Stella Zázvorková. Práve s tou som sa stretol pri nakrúcaní, a dokonca som si mohol vychutnať jej nezabudnuteľný humor na jednej dovolenke v zahraničí v rámci propagácie rozprávky Z pekla šťastie.

Čo podľa Teba predurčuje, že herec bude mať úspech? Aké vlastnosti by nemali excelentným hercom chýbať?

Okrem zrejmých predpokladov je to predovšetkým usilovnosť. Nevzdávať sa pri neúspechu, vstať a znova ísť. Ďalšou takou vlastnosťou je pokora k remeslu i ľuďom. Nielen ku kolegom, ale aj k divákom. Najlepší herci sveta sú jednými z najpokornejších, verte mi.

Dobrým hercom by nemala chýbať pokora a usilovnosť

Máš za sebou nespočetné množstvo divadelných úloh. Čo je Ti vlastne bližšie – práca v divadle, alebo pred kamerou?

Kameru, divadelné dosky aj mikrofón všeobecne milujem a nerozlišujem jedno od druhého. Divadelná hra, ak je realizovaná vo viacerých ľuďoch, je pochopiteľne vo finále ľahšia než moderácia na pódiu, kedy musím sám viesť program večera. V divadle sú texty dané, rovnako ako tempo a energia hry, a až na malé improvizačné výnimky viete dopredu, čo vás čaká. Čo sa mikrofónu alebo filmovej kamery týka, tam ide predsa len o väčšie sústredenie. A práve to mám rád!

Tento rok si mal kvôli pracovnému vyťaženiu zdravotné problémy. Zvoľnil si po kolapse tempo?

Áno – a netajím sa tým. Som len človek. Predtým som mal bežne maximálne tri dni voľna v mesiaci. Vzhľadom na to, že moderovanie súkromných akcií, natáčanie seriálu alebo uvádzanie správ je niekedy plánované dlho dopredu, to inak skrátka nešlo.

To znamená, že si sa naučil odmietať ponuky a hovoríš častejšie nie?

V posledných mesiacoch som sa už naučil hovoriť nie. Roky praxe priniesli našťastie priateľské vzťahy s organizátormi podujatí a ich výber je na kamarátskej báze a dohode. Vďaka tomu už viem väčšinou dopredu, čo môžem očakávať a na koho sa môžem tešiť nie­len na pódiu, ale aj v zákulisí. A pretože stále ešte nemám partnerku ani deti, sú pre mňa takéto stretnutia úprimná radosť!

Miroslav Šimůnek (profimedia)

Hovoríš, že žiješ sám. Ani na verejnosti si sa dlho neukázal po boku nejakej partnerky. Je to tým, že sa doteraz neobjavila tá pravá?

Snáď to nebude znieť ako klišé, ale je to tak. Nebudem sa ukazovať s nikým, koho nepoznám dlho, nestojím si za jeho názormi, charakterom, alebo s nikým, o kom nie som presvedčený, že to tak je skrátka správne. Svoje súkromie si pochopiteľne strážim, ale voči novinárom som úplne úprimný.

Ako vnímaš prostredie českého showbiznisu? Máš v tomto odbore medzi kolegami aj priateľov?

Kolegov od začiatku vnímam ako súčasť rodiny. Všetci sme na tom rovnako, máme podobné podmienky, tak prečo by sme si čokoľvek mali navzájom závidieť? Jedno príslovie hovorí: Aké si to urobíš, také to máš. Český showbiznis a všeobecne naša krajina je taká malá, že sa všetci aj tak raz stretneme. A čo je v živote okrem zdravia vôbec najdôležitejšie, sú práve ľudia okolo nás.

Určite Ti musí písať veľa žien. Ako na správy od fanúšičiek reaguješ?

Priznávam, že na nezáujem zo strany žien a dievčat sa sťažovať nemôžem, ale ešte donedávna som sa im bránil, ale postupne svoj prístup mením.


Miroslav Šimůnek (* 5. apríla 1978, herec a moderátor)

Sympatický herec, ktorý si udržuje postavu posilňovaním, dostával predovšetkým úlohy princov a zvodcov. Tento rok si zahral seriózneho vedca v americko-českom filme Alpha Code, a to po boku Denise Richards, Bena Fostera alebo Marka Vašuta. Popri herectve účinkuje v zahraničných reklamách a natáča relácie pre rozhlas. Dva roky žil v Latinskej Amerike, potom sa striedavo sťahoval za prácou do Londýna a Ameriky. Teraz žije v Prahe.

Rozhovor
Foto FTV Prima, Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC