Rozhovor s Xindlom X

Písať texty nie je práca, ale hra

Písať texty nie je práca, ale hra

Kombinácia talentu a pracovitosti vyniesla Xindla X medzi najvplyvnejšie mená českej hudby, ale aj seriálovej a filmovej tvorby. A za chvíľu možno prerazí aj do sveta muzikálov.

Nedávno ste získali ocenenie Najúspešnejší textár roka. Máte pocit, že už ste, čo sa týka textárskeho remesla, dosiahli vrchol? Alebo sa máte ešte čo učiť? Alebo si chcete napríklad niečo vyskúšať?

Ja k textárčine nechcem pristupovať ako k remeslu. Nechcem mať pri textovaní dojem, že pracujem, ale že sa hrám. A kým ma toto hranie sa bude baviť, verím, že to bude baviť aj ľudí.

Cenu ste dostali za hravú pesničku Mýval, v ktorej sa hráte okrem iného s názvami miest. Čo Vás k jej zloženiu inšpirovalo? Predpokladám, že okrem iného aj vzťahy so ženami…

Tu Vás opravím. Cena bola za úspešnosť v minulom roku, čiže za ňu vďačím svojim piesňam Popelka, Na vodě a Cudzinka v tvojej zemi a tiež piesňam, ktoré som textoval pre skupinu Slza. Či mi nejaké vavríny prinesie Mýval, sa uvidí až za rok. Inšpiráciou k tejto piesni ale neboli vzťahy so ženami, ale iná pieseň. Konkrétne jedna americká ľudová, kde neznámy autor opisoval svoje milostné trable so ženami v jednotlivých mestách USA. Text k Mývalovi mal byť pôvodne len českým textom k tejto piesni. Ale keď bol hotový, napadla ma k nemu aj nová melódia, nakoniec tak vznikla úplne nová pieseň.

Z Vašich piesní je cítiť určitá nostalgia. Na aké obdobie svojho života spomínate najradšej?

To s tou nostalgiou ma dosť prekvapuje. Ja mám tendenciu na všetko nazerať skôr kriticky. Aj na minulosť. Takže najkrajšie obdobie je pre mňa určite teraz. A tiež budúcnosť. Na budúcnosť tiež spomínam rád :)

Mám tendenciu na všetko nazerať skôr kriticky

Máte medzi novými hudobnými menami nejaký nový objav?

Neviem, čo možno ešte považovať za nové mená, ale každopádne v poslednom čase často počúvam nový album Jananas, nový album Epydemye a debutový album môjho kamaráta Petra Lüftnera, s ktorým som mal tú česť mu trochu pomáhať.

Pred rokmi ste sa podieľali na tvorbe seriálu Comeback alebo filmu Restart. Neláka Vás pustiť sa zase do nejakého seriálu, sitcomu alebo filmu?

Samozrejme láka, ale ešte viac ma láka spojiť skladanie a scenáristiku dokopy. Čiže vytvoriť nejaký autorský muzikál alebo divadelnú hru so spevmi. Jeden muzikál mám už napísaný, ale od napísania k realizácii nás čaká ešte dlhá cesta. Ale dúfam, že nakoniec sa ho priviesť na divadelné dosky podarí.

Aký zaujímavý film alebo seriál ste v poslednom čase videli?

Najviac ma v poslednom čase zasiahol sci-fi film Prvý kontakt. Myšlienka o tom, ako jazyk, ktorým hovoríte, ovplyvňuje celý váš spôsob premýšľania, ma ako textára samozrejme musela nadchnúť.

Máte okrem iného tiež rozhlasový program Xindloviny, v ktorom vznikli také kúsky ako Zdravíme vás, pane prasidente alebo Nesem vám EET. Máte pomerne jasne politicky vyhranený názor. Nekontaktovala Vás niekedy nejaká politická strana alebo hnutie, aby Vás angažovala vo svojej kampani?

Kontaktovali ma aj strany, ktoré sú mi sympatické, ale aj tie, ktoré sú pre mňa nevoliteľné. Ale ja som ich odmietol, pretože, hoci to tak podľa Xindlovín nevyzerá, chcem zostať apolitický. Iba keď sa niekde v politike deje „nejaký xindl“, chcem o tom zaspievať satirickú pieseň. Ale nechcem, aby tá pieseň mala pachuť agitačnej piesne za farby nejakej strany.

Máte pocit, že tým, čo robíte, motivujete mladých ľudí k tomu, aby sa zaujímali o politiku? Prečo si myslíte, že je dôležité orientovať sa vo verejnom dianí?

To asi nie. Ja som zas tak moc politických piesní nemal. A aj tých pár, čo som napísal, bolo napísaných z pozície laika, takže im snáď rozumie každý, nezávisle na tom, ako veľmi sa vo verejnom dianí orientuje. Ale bolo by fajn, keby sa čo najviac ľudí vo verejnom dianí orientovalo. Inak by sa mohlo stať, že si neorientujúca sa mäsa odhlasuje niečo, čo dá politikom moc naďalej konať o nás bez nás. A to by som našej krajine naozaj neprial.

Máte chuť sa nejako aktívne do politiky zapájať?

Aktívne nie. Môj prístup pasívneho kritizovania s gitarou mi plne vyhovuje. Len dúfam, že mi ho politici po budúcich voľbách nezakážu.

A teraz tiež trochu k intímnejším otázkam, ak dovolíte. Pred časom ste sa stali otcom. Zmenilo Vás to?

Určite. Ak nie ste z kameňa, tak vám deti musia zamiešať prioritami. Keď pri premýšľaní namiesto „ja“ začnete používať „my“, zmení to všetko.

Xindl X (* 16. augusta 1979,spevák)

Xindl X, vlastným menom Ondřej Ládek, študoval češtinu na FFUK, po roku ale presedlal na scenáristiku na FAMU. Pracoval v televízii, v reklamnej agentúre, napísal scenár k filmu Restart a podieľal sa na seriáli Comeback. V roku 2007 zvíťazil v súťaži Česko hľadá pesničku, o rok neskôr potom vydal debutový album Návod ke čtení manuálu, za ktorý získal nomináciu na cenu Anděl, na konte má tiež ocenenie Skokan roka v ankete Český slavík. Napísal štyri piesne pre film Vy nám taky, šéfe! Vlani vydal celkovo piaty album s názvom Kvadratura záchranného kruhu.

Rozhovor
Foto Dalibor Konopáč

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC