Rozhovor s speváčkou Lenkou Dusilovou

Pandémiu beriem ako príležitosť meniť a púšťať

Rozhovor so speváčkou Lenkou Dusilovou

Napriek alternatívnym polohám svojej hudby sa Lenka Dusilová radí medzi najúspešnejšie české hudobníčky. Potvrdil to aj jej posledný album Řeka, ktorý zažiaril v recenziách a napríklad aj na tohtoročných cenách Anděl. Čo pre ňu album znamená, ako sa do neho aj do jej života premietla pandémia a čo chystá teraz, keď sa živé umenie prebúdza naspäť k životu?

Vaša hudobná kariéra začala už v 10 rokoch. Myslíte, že pre úspech v tomto odvetví je potrebné začať čo najskôr, alebo sa dá presadiť, aj keď začnete napríklad v 40?

Nepoznám správnu odpoveď. Myslím, že všetko je možné. (smiech) Napríklad Iva Bittová tiež začínala svoju hudobnú dráhu až v dospelom veku. Pravda, hudobné zázemie a základy získala už doma vo svojej muzikálnej rodine… Myslím, že je dôležité vôbec v živote, nech už je to kedykoľvek, objaviť to, v čom je človek silný a užitočný a na tom stavať. Lepšie neskôr ako nikdy.

Za sebou máte spolupráce s množstvom známych interpretov. Na ktoré z nich spomínate najradšej?

Všetky spolupráce boli pre mňa silné a poplatné môjmu veku a obdobiu, v ktorom sa odohrali. Keď to vezmem od dávnej histórie po súčasnosť, tak začnem u mojej rodiny. Mama a brat, kapela Sluníčko, s ktorou som začala naozajstne koncertovať, David Koller, ktorý ma popostrčil k písaniu vlastného autorského repertoáru, alebo Martin Ledvina, s ktorým sme pre seba „objavili Ameriku“ a natočili v San Franciscu album Medzi světy. Zlomová bola spolupráca s tanečným experimentálnym divadlom Spitfire Company, kedy som sa hudobne začala maximálne oslobodzovať. No a samozrejme posledná spolupráca s Aid Kidom a Petrom Ostrouchovom bola po mnohých skúsenostiach najharmonickejším a nakoniec neočakávane hlbokým krásnym ponorom do hudby a príbehu albumu Řeka.

Je dôležité objaviť to, v čom je človek silný a na tom stavať 

Na tohtoročných Anděloch ste dostali hneď tri ceny vrátane albumu roka. Čo myslíte, že na ňom natoľko zaujalo porotcov, čo by ste na ňom vyzdvihli Vy?

Tak album nie je jednoznačne obyčajným piesňovým albumom, skôr tokom rôznorodou hudobnou emotívnou krajinou. Veľmi oceňujem akadémiu, že tento svojhlavý album od svojhlavej hudobníčky takto prijala a myslím, že je to pre hudobníkov dobrá správa, že slobodnejší hudobný tvar sa môže presadiť aj v hlavných kategóriách. Album je pretkaný pre mňa silnými, až regresívnymi momentmi, ktoré sa vzťahujú k záťažovým miestam v mojej rodinnej histórii, a je poklonou tým, ktorí týmito momentmi v mojej rodine prechádzali. Dosť to pre mňa znamená.

A aká je Vaša najobľúbenejšia pesnička na novom albume?

Mám najradšej celý album v celom kontexte. Niekedy ma baví počúvať niektoré skladby bez slov, niekedy skôr tú nárezovejšiu časť. Najviac sa teším na hranie tejto hudby na koncertoch. Ako budú skladby ožívať a ako sa ich znenie bude postupne ešte vyvíjať… Ako živé bytosti! (smiech)

Ako dopadla na Vaše pôsobenie pandémia?

Tak to je nielen pre ľudí z umeleckého prostredia smutný príbeh. Väčšinou. Prežila som ten pandemický rok s veľkými finančnými stratami, ale snáď bez veľkého zadlženia. Objavila som tiež veľa starých tieňov, s ktorými sa teraz musím popasovať, aby som bola stabilnejšia nielen v krízových situáciách. Tento vhľad beriem ako príležitosť meniť a púšťať. Som veľmi rada, že sa snáď cez leto budeme môcť všetci dosýtiť. Len sa modlím za múdrosť a osvietenie tých, ktorí sú zodpovední za náš celonárodný organizmus… Nemám k nim príliš dôveru a bojím sa tvrdej zimy.

A čo Vás držalo nad vodou, čo Vás inšpirovalo?

Vlaňajší rok sme tvorili album Řeka a bol to milosrdný krásny čas s hudbou a dobrými ľuďmi, s ktorými sme sa navzájom inšpirovali. Takže hudba… Paralelne ma veľmi držala láska a zodpovednosť k synovi. Kvôli nemu by som nechcela padnúť na dno.

Živá hudba už konečne začína opäť byť na programe dňa. Aké máte tento rok plány, čo sa týka koncertov a podujatí? Na čo sa tešíte najviac?

Zatiaľ mám počas leta vždy cez víkend aspoň jedno hranie a jeden dvojdňový hudobný workshop. Pripravujem nadupaný koncertný program postavený na veľkej časti albumu Řeka, ale aj starších veciach, spoločne s kapelou Květy. Radi by sme, ak to situácia dovolí, odohrali počas jesene a jari turné a konečne pokrstili album Řeka. Popri tom paralelne budem opäť koncertovať sólovo či v duu s koproducentom albumu Řeka – elektronickým hudobníkom a skladateľom menom Aid Kid.

A nakoniec, máte svojich obľúbencov na poli filmovej hudby? Či už skladateľov alebo filmy, ktorých soundtracky Vám utkveli v hlave?

Nie som príliš v rozhľade, čo sa týka konkrétne filmových skladateľov, a chcela by som byť poctivá vo vymenúvaní, tak sa do toho radšej nebudem púšťať. Ale tiahnem ku skladateľom súčasnej hudby pohybujúcim sa v klasickom, ambientnom či elektronickom žánri. Na svete je mnoho krásnej hudby.

 


Lenka Dusilová (* 28. decembra 1975, speváčka)

Je speváčkou a skladateľkou, ktorej tvorba balansuje na hrane populárnych a alternatívnych žánrov. Už v 16 rokoch stála na čele rockovej kapely Sluníčko, na čo nadviazala spoločne s Davidom Kollerom doskou Pusa. Z jej sólovej kariéry ďalej stojí za vyzdvihnutie album Mezi světy nahraný v koprodukcii s americkými jazzistami v San Franciscu, originálny Eternal Seekers vytvorený v spolupráci s Beatou Hlavenkovou a Clarinet Factory či práve posledná nahrávka Řeka.

Rozhovor
Foto Zuzana Bonisch

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC