Rozhovor s herečkou Terezou Ramba

Odpočívať neviem, je to moja genetická porucha po matke!

Rozhovor s českou herečkou Terezou Ramba

Je jednou z najvýraznejších tvárí českého filmu a televízie, najnovšie sa už 10. marca predstaví v novom filme Jana a Zdeňka Svěrákovcov Betlehemské svetlo. A filmovú verziu ich spoločného projektu s Eliškou Křenkovou, Amerikánka, si všimli aj České levy.

Nad ponukou roly od Svěrákovcov sa asi neváha. Alebo áno?

Váhala som, ale z úplne iných dôvodov, než by sa mohlo zdať. Keď mi Jan volal, bola som práve so Slnkom (syn Mikoláš, pozn. aut.) pri mori. Povedal: Mám úlohu, ktorú by si skvele zahrala, ale je tam strašne nahatá, tak ti ju ani neponúkam. Jan vie, že mám s nahotou vo filme problém. To ma zamrzelo. Spýtala som sa ho, či je pre film dôležitejší spirit, alebo prsia, a nech tú nahotu vyškrtne, ale on odpovedal, že niekedy je to bohužiaľ dôležité oboje. Poprosila som ho, aby mi dal scenár aspoň prečítať. A nešlo tomu odolať. Tá nahota je tam úplne nádherná a opodstatnená a Vladimír (kameraman Vladimír Smutný, pozn. aut.) to natočil tak krásne, že som na to v podstate dosť pyšná, je to pre mňa nádherná pamiatka. Pracuje sa mi s nimi skvele, je to pocta. A ja si to naozaj zo srdca vážim.

V ich novom filme Betlehemské svetlo hráte lekárničku, jednu z hlavných postáv. Čo o nej poviete?

Vyzerá neprístupne, ale je neskutočne naivná. Je slasť hrať niečo také, zmieta s ňou mladosť, hormóny a láska, to veľmi dobre poznám a bolo pekné si na to zaspomínať.

Nahota vo filme Betlehemské svetlo je úplne nádherná a opodstatnená

Mamou ste v skutočnosti, zahrali ste si ju aj v predchádzajúcom filme Jana Svěráka Po strnisku bosý a taktiež vo Vlastníkoch Jiřího Havelku. Aký v nich bol rozdiel?

Rozdiel bol v charakteroch postáv a celkovo vo filmovom jazyku. Ale musím povedať, že tieto dve postavy patria k mo­jim najobľúbenejším. Mama v Po strnisku bosý je silná, vľúdna a nežná. A Zahrádková je... no... fúria. (smiech). Obe som si neskutočne užila.

Nedávno sa Vám narodilo dievčatko a doma už máte skoro dva a pol ročného chlapčeka. Nakoľko sa premietajú Vaše materské povinnosti do hereckej práce? A ako si vôbec životnú úlohu dvojnásobnej mamičky užívate?

Asi najviac tak, že sa mi veľmi nechce pracovať (smiech). Ale vážne, starostlivo si roly vyberám a pracujem minimálne. Momentálne som konečne na materskej. Je to blaho, mám čistú hlavu, riešim vývary a maznanie, je to krásne obdobie. A do práce sa teším, človek si pripomenie, že je okrem mamičky tiež... človek. (smiech)

Aké bolo Vaše detstvo? A čo z neho by ste chceli, aby zažili aj Vaše deti?

Vďaka rodičom prekrásne, v ničom na nás netlačili, veľa sa s nami hrali, maznali nás. Vždy som sa cítila milovaná. Viac deťom dať podľa mňa nemôžeme, než pre nich naozaj byť. To by som chcela, aby zažili, lásku, so všetkými chybami, ktoré určite s Matym (manžel Matyáš Ramba, pozn. aut.) denne robíme.

Ako si vyberáte úlohy? Ďalší herci, honorár, kvalita scenára – čo z toho je pre Vás najdôležitejšie?

V prvom rade scenár a režisér, peniaze sú tiež dôležité, ale skôr pri komerčnejších projektoch. Len čo príde scenár typu Vlastníci alebo Betlehemské svetlo, sú mi peniaze fuk.

Radíte sa s manželom, či úlohu vziať?

Áno, konzultujem to s ním, a celý život aj so svojou manažérkou, Michaelou Flenerovou. Nevyzerá to tak, ale byť herečka je tímová práca. Najnovšie do tohto tímu pribudli aj obe babičky, deti sú všade so mnou, takže sa babičky stali nevyhnutnou súčasťou akcie.

Sledujete filmy, v ktorých hráte? A viete si ich užiť, alebo sa na ne dívate kritickým okom?

Áno, pozerám na premiérach. V poslednom čase si ich dokážem aj užiť, ako všetko, keď som niekde s manželom a deti stráži moja alebo jeho mamička. Tých okamihov sme za posledné dva roky zažili málo, slovami asi tri (smiech), takže si ich potom veľmi užívame. Odvtedy, čo mám deti, už ani nie som taká kritická, nemám na to čas. (smiech)

Posledné dva roky neboli úplne jednoduché, nielen pre hercov. Ako ste ich prežili Vy? 

Je mi to až blbé povedať, ale krásne. Založili sme si rodinný obchodík láskaje. cz, ktorý si ňuňáme ako tretie bábätko. (smiech) Moja ségra Sára nám navrhuje lokálne kolekcie, Matyášov brat Víťa všetko fotí. O chod sa staráme my, teraz hlavne Maty. Snažíme sa to posúvať stále ďalej a ďalej, pracujeme iba s prírodnými materiálmi, všetko vymýšľame spolu v obývačke, keď deti spia. Strašne veľmi nás to baví, dá sa skoro povedať, že sme tomu absolútne prepadli. Teraz najnovšie máme neskutočne hebučké roláky z v Čechách nevídaného materiálu, stopercentnej tureckej bio bavlny, máme nádherné sviečky, teraz pribudli aj čiapky. Chystáme množstvo ďalších prekvapení, som z toho nadšená, ale nechcem nič prezrádzať.

Tiež Vám pred časom vyšla kniha o cestovaní DobroDruhům. Už máte nejaké plány, kam by ste sa chceli nabudúce pozrieť?

Manžela už svrbia turistické topánky, ako sa hovorí, ale pre mňa je teraz najväčší výlet do Divokej Šárky. (smiech) Užívam si teraz dobrodružstvo domova a detí.

A darí sa Vám pri tom aj odpočívať?

Nie. Ale to sa mi nedarilo nikdy, obávam sa, že to nesúvisí s deťmi ani s herectvom, je to genetická porucha po matke. (smiech)


Tereza Ramba (* 29. júna 1989, herečka)

Herečka, pôvodným menom Voříšková, sa narodila v júni 1989. Vyštudovala herecké konzervatórium. Pred kamerou debutovala v roku 2006 v teenagerskej komédii Rafťáci, odvtedy natočila desiatky filmov a seriálov, vrátane zahraničných. V posledných rokoch sme ju mohli vidieť vo filmoch Po strnisku bosý, Vlastníci, Denník moderného fotra, rozprávke Vianočná hviezda, ale aj ako divadelnú Júliu na Letných shakespearovských slávnostiach alebo Emu Černú v Amerikánke. Diváci ju poznajú z TV seriálov, napríklad Dabing Street, Vodník, Živé terče alebo Modré tiene.

Rozhovor
Foto Vítězslav Ramba, Tomáš Teglý, Pavlína Saudková

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC