Rozhovor s producentom a režisérom ​Vladimírom Skórkom

Nikto nevedel, čo sa bude diať

Rozhovor s producentom a režisérom ​Vladimírom Skórkom

Meno Vladimír Skórka je v poslednom čase skloňované hlavne v súvislosti s jeho výnimočným počinom sKORO NA mizině, ktorým dokázal trefne opísať náladu medzi umelcami, ale zároveň aj vybrať nemalé peniaze pre hercov i štáb. V čom tkvie jeho umelecké kúzlo, ktoré si diváci mohli užiť napríklad aj v úspešnom seriáli Lajna? A aký je jeho liek na zahnanie trudnomyseľnosti v tejto neľahkej dobe?

Študovali ste na Vysokej škole banskej odbor technického zamerania. K akému povolaniu ste mali v tom čase nakročené?

Ja vždy hovorím, že som nevedel odvrávať rodičom, v tom čase to tá naša generácia nemala úplne free. Nie, že by mi to prikazovali… Ale už v priebehu tej „banskej“ som začínal vysielať v rádiu a tesne po nej sme točili reláciu Sabotáž a ďalšie televízne relácie, do ktorých som písal scenáre.

Používate získané vedomosti zo školy nejako vo svojom zamestnaní?

Súčasťou tých vecí, keď sa točia zložité scény alebo keď sú niekde nejaké efektové scény, je práca s kaskadérmi. Tak tam si človek strašne užije tú fyziku vecí. Dohovor s technickými zložkami, keď to človek vie opísať, ako by to malo fungovať, tak to sú určite veci, ktoré dodnes aktívne využívam.

Váš seriál Lajna ukázal šport v netradičnom svetle. V takom, na ktoré možno český divák nebol zvyknutý. Bolo to pôvodom jeho úspechu?

Podľa mňa to bolo úspešné tým, že na internet sme urobili seriál, ktorý mal obsadením a kvalitou natočenia blízko k televíznej produkcii, ale zároveň nemusel vôbec na nič brať ohľad. Nemuseli sme riešiť nakoľko už je to napríklad príliš vulgárne, nakoľko je to nekorektné…

Ja vždy hovorím, že som nevedel odvrávať rodičom, v tom čase to tá naša generácia nemala úplne free

Zarezonovalo to a bolo to niečo, čo ľudia podvedome čakali.
Vyhovujú Vám viac internetové seriály, internetová tvorba?

Určite mi vyhovuje internet v otázke voľnosti. Sme sami sebe dramaturgmi a producentmi, v tom tvorivom kruhu sa vždy lepšie dohodneme. Ale samozrejme tam je zložitejšie financovanie.

Vznikol seriál sKORO NA mizině podobne spontánne, ako v prvom diele zamýšľal Albert Čuba, alebo to skôr bolo z núdze, ako to nakoniec v tomto diele dopadlo?

Ono to vzniklo takou zvláštnou súhrou náhod. My sme si povedali, že niečo napíšeme, nejaký seriál, že by to bolo o hercoch v korone, čo teraz prežívajú. A potrebovali sme k tomu nejakú partiu, ideálne aj s divadlom, a preto nás napadol Mír. A keď sme tam prišli a začali sme im opisovať ten náš zámer, tak Albert Čuba, taký ich veliteľ, to tak počúval a divne sa na nás pozeral a na konci povedal: „No ale vieš, že to, čo opisuješ, my už teraz žijeme. My sme začali streamovať a nám po tých prvých streamoch prišlo toľko peňazí, že sme z toho boli strašne prekvapení.“

Aká bola nálada medzi filmármi a hercami na začiatku covidu? Bola tam nádej?

Ten prvý diel sa začal piecť tri týždne po prvom lockdowne a nálada bola taká, že nikto nič nevedel. Narazil som na kamarátov, ktorí naozaj predali auto, ako je to v tom prvom diele. A takto to bolo aj medzi filmármi. Myslím, že v tom sme sa trafili. Kopa ľudí zo štábu bola rada, že aspoň niečo robia, a keď sa to podarí, tak že budú možno nejaké ďalšie diely, z ktorých by už mali dostať nejaké peniaze. Takže sa to tak prihodilo, že to veľa ľudí urobilo z dobrej vôle, že niečo urobia, a tak to pekne zarezonovalo, že sa to podarilo.

Za sKORO NA mizině ste boli nominovaný na Cenu filmovej kritiky. O nominácii ste sa dozvedeli až z gratulácie, ktorá Vám prišla esemeskou. Aké máte v tomto smere ambície?

Ja keď tie svoje veci režírujem a v rámci nutnosti ich aj produkujem, tak bohužiaľ po tom natočení už nie som taký klasický producent, ktorý by tie veci niekam prihlásil, nie je to v tej chvíli pre mňa priorita. Čo ale samozrejme neznamená, že keď som sa dozvedel, že sme nominovaní, že by ma to nepotešilo. Som strašne rád, nielen za seba, ale aj za ľudí z toho core-teamu, ktorí na tom strašne poctivo pracovali. Pôjdeme tam spolu s Petrom Kolečkom, s Martinom Šimíčkom a so Suchánkom, takže sa s nimi uvidím, čo je tiež super rozmer tej nominácie.

Čo by ste poradili čitateľom, ktorí teraz majú starosti s nejasnou budúcnosťou spôsobenou covidom? Čo Vám pomáha držať hlavu hore?

Aj keď je to veľmi ťažké a je to čím ďalej tým ťažšie, tak sa snažím neobviňovať všetkých okolo. Skúsil by som to odporučiť ostatným, nech energiu, ktorú venujú tým negatívnym myšlienkam, a ja ich chápem prečo sú, nech ich skúsia pretočiť a skúsia v tej mizérii nájsť nové cesty svojho rozvoja, ako pracovného, tak aj osobného. A nech sa na mňa nehnevajú, že ich teraz tu takto moralizujem, aby to nevyznelo, že rozumbradujem! (smiech)

 


Vladimír Skórka (* 19. januára 1976, producent a režisér)

Narodil sa v Havířove a napriek tomu, že jeho zameranie na vysokej škole bolo skôr technického razenia, vydal sa kráčať cestou umelca. Najskôr ako moderátor, neskôr sa z neho stal úspešný režisér a producent. Diváci si jeho meno spoja najlepšie s internetovými seriálmi Lajna alebo momentálne najnovším sKORO NA mizině. V mladosti sa tiež venoval hudbe, hral v kapele, z ktorej vzišiel víťaz súťaže Česko Slovenská SuperStar Martin Chodúr. Je tiež spoluzakladateľom brandingovej agentúry, s ktorou pomáha firmám rásť.

 

Rozhovor
Foto Vladimír Skórka

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC