Rozhovor s Jitkou Boho

Nikdy som nesnívala o kariére modelky

Nikdy som nesnívala o kariére modelky

Brunetku Jitku si asi pamätáte ako Válkovú. S týmto priezviskom vyhrala pred 10 rokmi súťaž Česká Miss a diváci si ju vtedy obľúbili hlavne pre jej ženské krivky a krásny úsmev. Aj keď počas jej modelingového obdobia vzniklo veľa krásnych fotiek, Jitka sa zamerala na umeleckú brandžu a spev, ku ktorému ju to ťahalo odmala.

Budúci rok to bude desať rokov od tvojho víťazstva v Českej Miss. Ako na to obdobie spomínaš?

Popravde teraz nad tým premýšľam celkom často, možno práve preto, že už to bude desať rokov. Spomínam na to s nostalgiou a radosťou, bolo to pekné obdobie a tá súťaž mi veľa dala. Kto vie, či by som bez Miss bola dnes tam, kde som, mala manžela a Rozárku. Ja verím na osud a na to, že účasť v Miss, rovnako ako naše stretnutie s manželom, bolo predurčené.

Vyhrala si ako osemnásťročná. Bolo ťažké vysporiadať sa zrazu so slávou a povinnosťami, ktoré sa od Českej Miss očakávajú?

Bol to šok v tom pozitívnom zmysle. Nemohla som uveriť, že ja, osemnásťročné dievča z dediny, sa zrazu dostanem do Prahy! Musela som sa osamostatniť a začať riešiť veci, ktoré moji rovesníci neriešili. Tiež som sa stretla s tienistou stránkou tejto brandže, ktorú som z médií nepoznala. Napríklad niektorí známi ľudia sa mi zdali úplne iní, než ako som ich vnímala z časopisov alebo televízie. A úprimne? Niektorí ma dosť sklamali.

Zvykla si si rýchlo na život v hlavnom meste?

Praha bola odmala moje vysnívané mesto! Jazdila som tam na spevácke súťaže a predstavovala som si, že tam žijú známi ľudia, moderátori a speváci a všetci ľudia zo šoubiznisu. Tiež som tam chcela žiť a pracovať. Dnes som ale rada, že bývame za Prahou, kde máme dom, záhradu, sú tu lesy a krásne čerešňové aleje. Keď sa nám ale po Prahe cnie, sme tam autom za štyridsať minút.

Pomerne skoro si svet modelingu opustila. Z akého dôvodu?

Nikdy som vlastne nesnívala o tom, že budem modelka. Chcela som byť známa, ale so svojimi 170 centimetrami by som ani vrcholový modeling robiť nemohla. Je v ňom obrovská konkurencia a mňa nelákalo cestovanie za fotením po celom svete, čo je pri modelingu nutné. Českú Miss som nevnímala ako klasickú modelingovú súťaž, tou je tu napríklad Elite Model Look. Vnímala som ju skôr ako príležitosť, ako sa zviditeľniť a dostať sa možno niekam ďalej.

Máš tým na mysli spev?

Áno, spev ma bavil už odmalička. Paradoxne si veľa ľudí myslí, že som najprv robila modeling a až potom začala spievať, ale je to naopak. Udivuje ma, že niektorým ľuďom tu to vadí a snažia sa mi hádzať polená pod nohy. V zahraničí je úplne bežné, že ľudia robia viac vecí naraz, napríklad hrajú, tancujú aj skvele spievajú. Tu, v českom rybníčku, sa každý drží zubami nechtami svojho miesta a nechce tam púšťať niekoho ďalšieho. To ma mrzí.

Manžel je bubeník v Tvojej kapele. Zoznámili ste sa pri práci?

Naše zoznámenie sme zaznamenali v piesni Příběh. Prvýkrát sme sa stretli už na Českej Miss, kedy si na mňa manžel dokonca stavil, že vyhrám. Z toho obdobia si ho ale nepamätám. Potom sme na seba niekoľko rokov narážali, Lukáš hral s Markom Ztraceným, takže sme sa vídali na koncertoch a rôznych akciách. No a iskra preskočila v jednom klube, kam sa mi pôvodne vôbec nechcelo ísť. Nakoniec ma mama prehovorila, nech tam idem, za čo som jej dnes vďačná. S Lukášom sme sa tam rozprávali až do deviatej do rána a od tých čias sme spolu.

Ako sa vám spoločne pracuje?

Krásne. Ja píšem texty, a manžel ako multi-inštrumentalista tvorí hudbu. Vedľa domu máme nahrávacie štúdio so skúšobňou, kde trávime veľa času. Na jeseň nám vyjde autorské CD, na ktoré sa už veľmi tešíme. Bude z neho cítiť naša práca, náš čas a nápady. Bude úplne iné, než to, ktoré som natočila, keď som mala devätnásť. Budúci rok by sme potom k nemu chceli odohrať aj turné.

Nedlho po vašom zoznámení si otehotnela. Ako si si zvykla na úlohu mamy?

Chcela som byť mladou mamičkou, aj keď som netušila, aké to bude náročné. Rozárka je veľmi živé dievčatko, taký diablik, ktorý neposedí. Cez deň už nespí, a tak neraz padám únavou, pretože ona má naozaj neuveriteľnú energiu. Ale je skvelá a baví ma to s ňou.

 


Jitka Boho (* 11. novembra 1991, speváčka)

Študovala Katolícke Gymnázium v Třebíči, ktoré kvôli účasti v Českej Miss 2010 prerušila, doštudovala nakoniec Gymnázium Jana Palacha v Prahe. V auguste 2010 sa v Las Vegas v súťaži Miss Universe prebojovala medzi 15 najkrajších dievčat. Celý život sa venuje hudbe, predovšetkým spevu a v poslednom čase aj písaniu textov. Momentálne pracuje na autorskom albume. Čoskoro vyjde jej piaty videoklip k singlu VaroVarování. Je aktívna na svojom Instagrame Jitka Boho. Miluje prírodu a do budúcnosti by sa chcela v oblasti ochrany prírody ďalej vzdelávať.

Rozhovor
Foto Andrea Sovová

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC