Rozhovor s hokejistom Jaromírom Jágrom

Nie som žiadny svätec

Rozhovor s hokejistom Jaromírom Jágrom

Je to nezmar! Za dva roky bude mať päťdesiat rokov, napriek tomu hokejová legenda Jaromír Jágr stále hrá profesionálne hokej. Aktívny je ale aj mimo ľadu. Slávny český športovec sa totiž rozhodol prehovoriť o svojom živote a prezradiť fanúšikom veci, ktoré ešte nikto nikdy nepočul. Na júnovej akcii Noc s legendou chce ľuďom odovzdávať nielen skúsenosti, ale ich aj pobaviť.

Pre veľa ľudí ste veľký vzor. Nezväzuje Vás to niekedy pri tom, čo robíte?

Vážim si to, že som pre niekoho vzor. Je to pre mňa aj veľká zodpovednosť. Nechcem sa na nič hrať. Robím naplno prácu, ktorú milujem. Snažím sa aj meniť názory na danú situáciu, aby som sa dokázal prispôsobiť danému trendu, aby som nemal nikdy výčitky, že som nevyužil na maximálny potenciál talent, ktorý som dostal ako dar od Boha. To by pre mňa bolo najväčšie sklamanie. Nikdy nebol môj cieľ robiť veci, aby som ukázal niekomu cestu. Každý by mal mať svoju cestu. Nikto na svete nie sme podobní. Musíš vedieť vnútorne komunikovať so svojou cestou, aby ti ukázala, akým smerom ísť.

Napriek tomu sa budete snažiť ľuďom pomôcť nasmerovať ich na správnu cestu cez akciu Noc s legendou, kde budete rozprávať o svojom živote a Vašej ceste.

Môj príbeh môže ľuďom, ktorí sa ocitli v slepej uličke, pomôcť. Mne sa to tiež stalo. Verím, že ma budú počúvať. Už nemám 20 ani 25 rokov. Mám nazbieraných veľa skúseností. Verím, že môj život môže byť pre ľudí zaujímavý. Nie je to len o tom, že niekde budem sedieť 2,5 hodiny a rozprávať. Chcem, aby si to ľudia užili. Bude to spojenie športu s kultúrou, aby tam boli moji obľúbení speváci, ktorých som nemal možnosť kvôli mojej hokejovej kariére vidieť naživo. Budú tam aj hostia hokejisti, s ktorými som hral a súperil počas kariéry.

Život nie je len taká rozprávka alebo sen, ktorý si predstavujeme. Na životnej ceste máme situácie, ktoré nie vždy dobre vyriešime

Tušíte, čo bude ľudí najviac zaujímať? 

Na veľa otázok počas môjho života som už odpovedal. Napísali sa dve knižky o mojom živote. Ide skôr o to, že každý človek sa vyvíja. Má iný názor, než mal v 18 alebo 45 rokoch. Život nie je len taká rozprávka alebo sen, ktorý si predstavujeme. Na životnej ceste máme situácie, ktoré nie vždy dobre vyriešime. Dôležité je poučiť sa a otriasť sa z toho. Sú veci, ktoré som zažil. Verím, že ma ľudia budú počúvať, a každý, kto bude chcieť, si z toho môže niečo vziať.

Nemáte strach, že sa Vás fanúšikovia budú pýtať predovšetkým na otázky, na ktoré ste v minulosti už mnohokrát odpovedali?

Nie som typ človeka, ktorý odpovedá na veci, ktoré sa už dávno stali, a opisuje situácie napríklad na ľade. Tém sa nájde kopa. Nechcem, aby to bolo o hokeji. Kedy a ako som dal gól, si môžete vyhľadať v štatistikách. Chcem hovoriť o tom, ako som sa zmenil, ako myšlienky ovládajú človeka. Čo som urobil v určitej situácii a prečo som neurobil niečo iné. Je úplne jedno, či ste smetiar, hokejista alebo podnikateľ. Každý sa dostane občas do slepej uličky a čaká na nejaký signál, ako ďalej.

Sú nejaké témy, o ktorých nebudete chcieť hovoriť?

Ak sa niekto spýta na najobľúbenejšiu pozíciu v sexe, tak na to odpovedať nebudem. Nie som žiadny svätec a ani ľudia si to o mne nemyslia. Nemám sa za čo schovávať. Mám dosť chýb. Je to o tom, aby každý prežil život najšťastnejšie. Budem rozprávať svoj príbeh a nemám sa za čo hanbiť. 

Musel Vás promotér Petr Větrovský dlho prehovárať, aby ste kývli na projekt Noc s legendou? 

Prvýkrát sme sa videli na večere s boxerom Tysonom Furym. Názorovo sme si padli do oka, čo je dôležité. Keď chcete robiť nejaké akcie, tak to musí byť s kamarátom. On je promotér, ktorý vie, ako sa čo predáva. A ja som ten človek, čo to chce mať pod kontrolou a korigovať to. Vo finále chcem, aby boli ľudia spokojní a povedali si, že to bolo skvelé a niečo im to dalo.

Boli ste niekedy ako divák na podobnej show, kedy niekto slávny rozprával svoj životný príbeh?

Bol som účastníkom show v Amerike. Vtedy hviezda večera rozprávala svoj príbeh. Ľudia sa pri tom mohli najesť… Ja to chcem spojiť s muzikou, ktorú mám rád. Bude to môj príbeh s niekoľkými spevákmi, ktorých mám rád a bývalými spoluhráčmi. Chcem, aby si ľudia prišli na svoje.

Prídu sa na akciu pozrieť Vaši rodičia?

Všetko záleží na tom, ako na tom budú zdravotne. Už nie sú najmladší a nechodia ani na moje zápasy. To sú moje posledné zápasy, ktoré majú šancu vidieť. Nemyslím si, že prídu, ale nie z toho dôvodu, že by to nechceli vidieť, ale kvôli tomu zdraviu.

A je šanca, že budete v týchto akciách pokračovať aj v budúcnosti?

Nebudem robiť veci, ktoré sú nútené a nikoho nezaujímajú. Vyskúšame si, aký je o to záujem u ľudí a uvidíme.

 


Jaromír Jágr (* 15. februára 1972, hokejista)

Jeden z najlepších hokejistov histórie. Dokázal vyhrať majstrovstvá sveta, olympijské hry a dvakrát zdvihol nad hlavu legendárnu trofej pre víťaza NHL Stanley Cup. V najprestížnejšej hokejovej súťaži sveta odohral 25 sezón a vždy patril k najväčším hviezdam. V histórii NHL je druhým najproduktívnejším hráčom. Pred ním je už len fenomenálny Wayne Gretzky. Jágr hokej miluje, a preto ho hrá na profesionálnej úrovni aj v 48 rokoch, keď je nielen útočníkom tímu HC Rytíři Kladno, ale aj majiteľom klubu.

Rozhovor
Foto Klenoty Aurum a Nocslegendou.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC