Rozhovor s Evou Samkovou

Nepotrebujem trhať rekordy

Nepotrebujem trhať rekordy

Na zasnežených tratiach po celom svete preteká s namaľovanými fúzikmi pre šťastie. A olympijská víťazka v snowboardcrosse Eva Samková práve teraz rozhodne potrebuje, aby jej bola priazeň osudu naklonená. Okrem častých víťazstiev sa totiž stretáva aj s problémovými zraneniami ramien. Napriek tomu je stále pozitívna a usmievavá, čím si získava srdcia (nielen) českých fanúšikov.

Každú sezónu máte zdravotné problémy s ramenami. Už viete, ako tomu predchádzať?

Moje ramená budú dobré, až prestanem pretekať. Mám ich zatejpované a navyše ešte aj v ortéze. Som oblečená v takej neoprénovej vestičke od rúk až po prsia. Ruky preto nemôžem zdvihnúť nad ramená. Napriek tomu mi môže rameno vypadnúť, pretože svaly zaberú proti pohybu, ja mám plytké ramenné jamky a občas to jednoducho vypadne. Za to ďakujem rodičom, pretože to mám vrodené. (smiech)

Majú Vaše súperky podobné trable?

Takéto problémy s ramenami ako mám ja žiadne z dievčat nemá. Ale zase prekonali iné a ešte horšie zranenia.

Pre šťastie pretekáte s namaľovanými fúzikmi pod nosom. Vždy Vám to pomáha?

Nedávno som mala také myšacie fúziky. Podobné som mala pred niekoľkými rokmi a natrhla som si krížový väz… Tréner mi hovoril, že mi bude maľovať trochu iné, aby som nemala strach. Teraz budem mať teda radšej nejaké mačacie.

Nie som úplne fixovaná na to, že by som potrebovala trhať nejaké rekordy

Čím Vám tie legendárne fúziky tréner maľuje?

Kreslí mi to fixkou a niekedy som s nimi aj roztomilá. Dievčatá sú na pretekoch namaľované, vyzerajú veľmi dobre a ja tam chodím v cieli taká ufúľaná s čiernou šmuhou pod nosom. Ale patrí to už ku mne.

A napríklad muži s fúzami sa Vám páčia?

Asi to pre mňa nie je podmienka.

Jedna z Vašich najväčších rivaliek Američanka Lindsey Jacobellis preteká na špici ešte v 33 rokoch. Budete tiež tak dlho jazdiť?

To si neviem predstaviť. Lindsey už jazdí sedemnásť rokov Svetový pohár a ja teraz ôsmu sezónu. Ďalších desať rokov by som asi nezvládla. Nie som úplne fixovaná na to, že by som potrebovala trhať nejaké rekordy ako napríklad lyžiarka Lindsey Vonn. Nedávno som bola dvadsiaty krát na stupňoch víťazov a to už mi tiež príde dosť. Nie som žiadny zberateľ umiestnení.

Okrem pretekania ste zvládli natočiť so skicrossárom Tomášom Krausom pre Českú televíziu aj cestovateľský dokument Alpami nielen za snehom. Aký ste na to mali ohlas?

Všetkým známym sa to celkom páčilo, ale neviem, či to nehovorili len zo slušnosti. Páčilo sa to ale aj mojej sestre, a to už je čo povedať. Chceli sme ľuďom ukázať, že aj v pomerne známych destináciách ako Rakúsko, Slovinsko alebo Taliansko je čo robiť, a že je tam krásne. Jazdíme tam na snowboarde, lyžiach, ale aj na lodi po Lago di Garda.

Dokonca sa v niektorých dieloch otužujete v ľadovej vode.

Práve počas natáčania som začala a bola to taká kolektívna radosť. Myslím si, že na horách je to trochu jednoduchšie. Všade okolo krásne prostredie a číra voda. Je to krajšie, než liezť do vody v Prahe. Nič proti Vltave, ale v Braníku okolo vás pláva nutria, a potom na druhej strane labuť a kačice všade okolo.

Koľko minút vydržíte v tej ľadovej vode?

Som otužilec začiatočník. Bola som vo vode skoro tri minúty v tých dvoch stupňoch. V štvorstupňovej vode vydržím aj tie štyri minúty. Chodím podľa toho, ako sa ten deň cítim. Je to krásne. Chalanov z tímu hecujem, pretože oni sú tak trochu ufňukaní. Vraj je to tá najhoršia vec na svete. Ja tam sedím a kričím, že je to nádhera.

Nie je tajomstvom, že okrem natáčania dokumentu by ste si chceli vyskúšať pred televíznou kamerou účasť v tanečnej súťaži StarDance.

To by som veľmi rada, ale kríži sa mi to vždy so začiatkom sezóny. Takže skôr asi až ukončím kariéru. Dúfam, že súťaž bude pokračovať. Musím ukecať Českú televíziu, a keď nie, tak budem tancovať inde.

Pozerali ste sa na posledný ročník StarDance?

Pravidelne som to nesledovala, pretože nemám televízor. Keď som ale bola raz alebo dvakrát doma u rodiny, tak som si so sestrou zaliezla do postele a pozerali sme sa spolu. Mama mi stále pripomínala, aby som posielala hlasy Davidovi Svobodovi, že je veľmi šikovný a snaží sa.

Okrem tancovania máte aj ako koníčka saxofón. Máte vôbec čas si naň zahrať?

Saxofón mám stále odložený v rohu v izbe. Plánujem ale, že si vezmem učiteľa, pretože sama podľa knižky moc nezahrám.

 


Eva Samková (*28. apríla 1993, snowboardistka)
Olympijská víťazka v snowboardcrosse zo Soči 2014 a bronzová medailistka z Hier v Pchjongčchangu. Vyhrala trinásť pretekov Svetového pohára a celý šampionát predvlani ovládla. Nakročené k zisku krištáľového glóbusu má aj tento rok. Eva Samková rada jazdí na svojom koni Pepinovi, hrá na saxofón a venuje sa trénovaniu nových snowboardových nádejí.

Rozhovor
Foto Jan Kasl/Red Bull Content Pool a Toyota Czech

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC