Rozhovor s Davidom Suchařípom

Najdôležitejšie pre mňa je spokojné publikum

Najdôležitejšie pre mňa je spokojné publikum

Patrí medzi najväčších hereckých pohodárov. Hoci je David Suchařípa skoro stále na divadelných doskách, nenecháva sa pohltiť prácou, ale dokáže si naplno užívať život. Hoci už pred dvoma rokmi oslávil päťdesiatku, je aktívny športovec.

Nezačnem práve najľahšou otázkou: už ste hrali pre Vás osudovú či životnú rolu, alebo na ňu ešte čakáte?

Človek nikdy nevie. Napríklad Cyrana z Bergeracu mám už za sebou. Bolo mi to umožnené – a za to ďakujem peknému divadlu v Litvínove. Som predovšetkým rád, keď máme na predstaveniach vypredané, ľudia sú šťastní a tlieskajú nám. To by som si prial aj do budúcnosti. Mať dobrú prácu, dobré úlohy a hlavne spokojné publikum.

S akým hercom či herečkou najradšej hráte alebo si chcete zahrať?

Už v tretej inscenácii hrám s Janou Paulovou. Je to krásne herecké stretnutie. V Divadle Kalich napríklad hrám s Pavlom Zedníčkom. So spoluhráčom z futbalu Láďom Hamplom v Kalichu tiež rád vystupujem. Tých hercov je strašne veľa a ide často o šťastie i náhodu, keď sa s nimi môžem stretnúť na divadelných doskách alebo pred kamerou.

Kde Vás môžu teraz diváci vidieť?

Môžem povedať, že na prácu sa sťažovať nemôžem. Chystáme premiéru inscenácie Krysař v Divadle Kalich. Tam hrám postavu Osudu. V Divadle Palace vystupujem v hre Do pyžam. Mimochodom nedávno sme zistili, že už túto hru hráme pätnásť rokov. S Míšou Dolinovou a Ivou Hüttnerovou potom spolu vystupujeme v predstavení Domácí štěstí. S Janou Paulovou zase robíme predstavenie Ani spolu, ani bez sebe. Do kín bol uvedený film Bajkeri, ktorý sme točili. Je toho veľa, tak snáď som na nič nezabudol.

Máte počas veľkého vyťaženia vôbec čas sledovať televíziu?

Nie som taký konzument televízie, že by som prišiel domov a hneď si pustil nejaký program. So ženou sa doma často pozeráme na cestopisy. Ešte ma veľmi bavia dokumenty a hlavne sledujem šport. Nemôžem povedať, že by som bol fanúšik nejakého seriálu alebo relácie. Rád si ale pozriem dobrý film.

Nie som taký konzument televízie, že by som prišiel domov a hneď si pustil nejaký program

Pred rokmi ste súťažili v obľúbenej tanečnej show StarDance, když hvězdy tančí. Viete si predstaviť, že by ste do podobného projektu znova išli, hoci je to veľmi náročné na fyzickú kondíciu a čas?

Je veľmi zložité na to odpovedať. Ponuku by som zvažoval až vo chvíli, keď by prišla, respektíve podľa toho, aká by bola. StarDance už to byť nemôže, pretože tam sa môžete objaviť len v jednej sérii.

Vaším veľkým koníčkom je šport, predovšetkým futbal. Necítite sa na trávniku už niekedy unavený?

Musím povedať, že sa cítim výborne. S futbalovou partou Realu Top Praha hráme na rôznych miestach po celej Českej republike, a pomáhame tak aj rôznym charitatívnym projektom. Nedávno som si pri futbale zlomil rebro a to nebolo veľmi príjemné, ale už som v pohode. Ja jednoducho len tak nehrám, vydám sa zo všetkých síl. Rád si zahrám ešte golf. Robil som takú akciu s kolegom, že som za 80 dní obišiel všetky tuzemské ihriská. Je ich celkovo 105, takže to bola pekná porcia. Jazdím aj majstrovstvá republiky v rallye.

S akým vozidlom pretekáte a preháňate súperov na trati?

Jazdím so Subaru Impreza 12. To auto je výborné, ale nie je to konkurencieschopné pre ostatné kategórie. Tých lepších porážam, keď urobia chybu. Mám ale obrovskú radosť, keď za mnou príde profesionálny pretekár a povie mi, že som zajazdil super čas.

Nemá o Vás Vaša manželka strach?

Určite bude mať trochu obavu, ale berie ma takého, aký som. Motoristický šport sa berie ako nebezpečný šport, ale s bezpečnosťou je to čím ďalej lepšie. Mám pocit, že ďaleko horšie je jazdiť po D1. V rallye nesiem zodpovednosť sám za seba. V aute máme toľko ochranných prvkov… Samozrejme ale jazdím tak, aby som zbytočne neriskoval. Manželka mi hlavne hovorí, aby som auto neoškrel, že by to bola škoda.

Ste karlínsky patriot. Ako sa Vám žije v tejto časti Prahy, ktorá sa po povodniach v roku 2002 obrovsky zmenila?

Ľudia to tu väčšinou neradi počujú, ale Karlínu tá povodeň pomohla a vymietla odtiaľ všetok bordel. Všetci museli vypratať pivnice a všetok neporiadok z bytov. Tie domy, ktoré tu stáli a postupne chátrali, spadli alebo sa museli nechať zbúrať kvôli narušenej statike – a vďaka tomu tu vyrástli nové projekty, či už sú to kaviarne, reštaurácie, obchody, byty, či kancelárie. Dokopy sa dal aj park a život je tu naozaj nádherný.

Aká je Vaša najobľúbenejšia reštaurácia, keď je ich tu teraz toľko?

Karlínská pivnice. To je taká klasická krčma, kde čapujú plzenské pivo, robia tam grilované koleno alebo morčacie stehno.

Hovorili sme o tom, ako veľmi ste pracovne vyťažený. Dokážete si vôbec oddýchnuť, alebo ste stále v jednom kole?

Snažím sa, aby som toho nemal veľa. Odpočívam športom a najviac asi pri golfe. V zime napríklad rád lyžujem, ale už nie som najmladší, tak to prekladám prechádzkami po horách a reštauráciách, kde si rád dám dobré víno. S manželkou ešte v lete často jazdíme obytným autom po Európe – a to je veľmi pekné. Predtým sme totiž lietali na všetky možné ostrovy – a teraz prídeme do Rakúska alebo na Sardíniu, vybalíme bicykle a jazdíme prekrásnou krajinou aj s naším psom, ktorého máme na vozíku za bicyklom.


David Suchařípa ( * 18. marca 1965, herec)

Syn herca Leoša Suchařípu, predstaviteľ Kenta v Shakespearovej hre Kráľ Lear. Vyštudoval pražské konzervatórium a do prvého angažmánu nastúpil v Tábore. Vystupoval v Divadle Bez zábradlí a v Činohernom klube, hrá v Divadle Na Fidlovačke a Divadle Kalich. Pracuje pre film, televíziu, rozhlas aj dabing. V réžii Juraja Deáka hral Hamleta, Vladimír Morávek ho obsadil ako Romea aj Kráľa Leara (alternoval ho s Jiřím Pechom). Aktívne sa venuje športu. Preteká v rallye, hrá futbal aj golf. S Českou televíziou spolupracoval na filmoch Nejasná zpráva o konci světa (1997), Zdivočelá země (1997), Chytit vítr (2001), Silná jako smrt (1998), Počkej, až zhasnu (2002), Zajatci Ďáblova chřtánu (2006) či Sůva z nudlí (2006). Hral aj v seriáli Ordinace v růžové zahradě.

Rozhovor
Foto Realtop Praha, Archiv Davida Suchařípy

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC