Rozhovor

Môj profesionálny sen? Zahrať si záporáka, napríklad nacistu

Môj profesionálny sen? Zahrať si záporáka, napríklad nacistu

Má ešte len devätnásť rokov, ale kariéru už má slušne rozbehnutú. Zahral si v niekoľkých filmoch aj seriáloch, skladá texty, jeho pieseň Balič novodobý videlo na YouTube vyše milióna divákov. Režisér Jan Svěrák ho pre nevinný chlapčenský vzhľad obsadil do úspešnej rozprávky Traja bratia, kde si zahral najmladšieho z princov. Zdeněk Piškula práve dokončuje štúdium na Pražskom konzervatóriu a pri herectve chce určite ostať.

Časť minulého roka ste strávili účasťou v súťaži StarDance, ktorú ste so svojou tanečnou partnerkou vyhrali. Ako na to obdobie spomínate?

Bol to a stále je nezabudnuteľný zážitok na celý život a musím povedať, že pol roka bolo tak akurát. Ďalší mesiac navyše by som už asi nezvládol. Predsa len dennodenné tréningy boli veľmi náročné, ale naučil som sa niečo nové, spoznal veľa skvelých kolegov. Skúsenosť so StarDance vo mne niečo zanechala vo všetkých smeroch a som za to vďačný.

Ako Vašu pracovnú vyťaženosť zvládate skĺbiť so školou?

Som zástancom toho, že keď sa chce, všetko sa dá. A ja chcem! Chcem doštudovať, chcem pracovať, chcem robiť to, čo ma baví, čo je spev a herectvo. Samozrejme je to náročné, a nie všetci profesori mi vychádzajú v ústrety, ale iní sú naopak skvelí, a hlavne trpezlivosť prináša ruže. Teraz sa pripravujem na maturitu, ale až budem mať po nej, bude to celé pokojnejšie.

Máte z nadchádzajúcej skúšky dospelosti obavy?

Trochu áno. Na štátnu časť maturity sa pripravujem asi ako každý iný, to znamená povinné čítanie a tak ďalej. Ale maturujem aj z herectva, spevu a pohybu, čo je príprava príjemná a plná kreativity. Najväčší strach mám z predmetov dejiny divadla a teória divadla. Tak držte palce!

Dalo Vám štúdium na konzervatóriu to, čo ste čakali?

Našťastie som na konzervatórium nastupoval bez očakávaní, pretože som nemal žiadneho známeho, ktorý by mi mohol povedať, ako to tam chodí. Štúdium mi dalo veľa informácií, predovšetkým o mne samotnom, a naučil som sa veľa vecí do života. Naozaj nie nadarmo sa hovorí, že konzervatórium je školou života.

Pracujete teraz na nejakom filmovom projekte?

Áno, chystám sa točiť štedrovečernú rozprávku pre Českú televíziu s režisérom Karlom Janákom. A prezradím vám, že budem hrať chudobného drevorubača. Čo je po princovi príjemná zmena.

Vraj by ste si chceli zahrať aj nejakého drsniaka? Čo Vás na tom láka?

Nemusí to byť úplne drsniak, skôr záporná postava. Pokojne by som si skúsil zahrať nejakého nacistu, na to by som sa, myslím, dobre hodil. Dúfam, že tá úloha do piatich rokov príde.

Po štúdiu sa vraj chystáte vycestovať do Anglicka a pokračovať tam v štúdiu herectva, je to tak?

Bol to môj plán, pretože Anglicko je kolískou herectva. Ale nahrnulo sa mi veľa práce, čiže musím ešte nejaký čas pracovať a venovať sa vlastným projektom. So štúdiom v zahraničí počítam, ale pôjdem tam, až bude vhodnejší čas. Až sa mi skrátka bude chcieť.

Chcete sa herectvom živiť v budúcnosti naplno? Hrať v divadle, točiť filmy a seriály?

Áno, chcem sa živiť akýmkoľvek umením, ale herectvo je to, čo mi ide najviac. 

A čo Vaša kariéra speváka – nechystáte sa rozšíriť repertoár a vydať album?

Momentálne to nechystám, ale mám v hlave taký nápad už dlhší čas, album by nebol zlý. Snáď mi po tej maturite ostane chuť a čas pustiť sa do nahrávania. 

To znamená, že by ste chceli aj koncertovať?

Vystupovanie pred fanúšikmi je jedna z vecí, čo ma na spievaní baví najviac. Tá energia, čo pod pódiom prúdi, tá je neopísateľná a úplne božská!

Zostáva Vám vôbec čas na vzťahy? V poslednom čase ste boli vždy po boku nejakej slečny, ako to máte teraz?

Nehnevajte sa, ale svoje súkromie si chcem strážiť a o vzťahoch radšej hovoriť nebudem.

Dobre, keď už teda máte voľný čas, ako ho najradšej trávite?

Predsa s rodinou, stále bývam u mamy, zatiaľ mi to tak vyhovuje. Povedal som si, že kým som na škole, bude to tak lepšie, aby som nezvlčil. No a potom s priateľmi, aj keď priznám sa, že mi nevadí byť niekedy tiež sám so sebou.

Ste večierkový typ?

Áno, večierky mám veľmi rád.

Predpokladám, že keď ste herec, pozeráte sa tiež rád na filmy. Akým žánrom dávate prednosť?

Záleží na nálade. Niekedy ma chytí intelektuálna chvíľka, tak chcem pozerať nejaký vyložene umelecký film, inokedy si zase rád pustím béčkovú komédiu alebo rozprávku.

A máte vyložene nejakú filmovú srdcovku?

Jasne, seriál Hviezdna brána! Všetky série sme s otcom videli aspoň trikrát!

S kým zo zahraničných hercov by ste sa chceli stretnúť osobne?

Tých je plno! Najradšej by som sa s nimi stretol priamo pri natáčaní. Veľmi zaujímavé teraz pre mňa bolo stretnutie s hercom Benedictom Cumberbatchom, to bola obohacujúca spolupráca (anglický herec, ktorý hral napríklad bystrého detektíva v sérii BBC Sherlock – poznámka redakcie).


Zdeněk Piškula

*25/6/1998 / HEREC
Už od detstva bol tak trochu exhibicionista a rád sa predvádzal. Tancoval breakdance, skladal texty, spieval a v 15 rokoch sa dostal na Pražské konzervatórium, kde teraz finišuje štvrtý ročník. Aj keď ho denné štúdium dosť zamestnáva, zvláda natáčať aj celovečerné filmy. Diváci si ho môžu pamätať napríklad zo seriálu Vyprávěj, kde hral syna Andrey Růžičkovej (predtým Kerestešovej) a Romana Vojtka. Svoje pohybové schopnosti dokázal predať vlani v ôsmej sérii StarDance, kde sa stal vôbec najmladším víťazom v histórii súťaže. Zdeněk sa netajil vážnym vzťahom s úspešnou youtuberkou Teri Blitzen alebo herečkou Annou Linhartovou, teraz si ale súkromie stráži.

Rozhovor
Foto Archív Zdeňka Piškuly, Nikol Obrová

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC