Rozhovor s Romanom Šebrle

Moderovanie správ si už užívam

Moderovanie správ si už užívam

Atletická legenda, ktorá sa nebála preskočiť na druhú stranu bariéry. Bývalý český desaťbojár Roman Šebrle dosiahol vo svojom športe všetko, čo mohol, či už to bol svetový rekord alebo najcennejšia medaila – zlato z olympijských hier v Aténach 2004. Teraz už tretí rok moderuje hlavné správy na celoštátnej televízii, čo býva v  médiách jeden z  najprestížnejších postov. Začiatky pre neho ale neboli vôbec ľahké.

Ako ste sa cítili, keď ste do moderovania večerných správ skočili rovnými nohami?

Bolo to pre mňa niečo úplne nové a  hlavne nová výzva. Začiatky sú vždy náročnejšie, ale teraz si to náležite užívam.

Máte nejaký svoj moderátorský vzor, ktorému sa chcete priblížiť?

Zatiaľ nie, ale nemusím chodiť ďaleko. Moji kolegovia sú naozaj výborní.

Spomínate si na tie prvé dni, kedy ste začali moderovať hlavné správy?

Prvé dni boli veľmi náročné. Nikdy som nič podobné nerobil. To moderovanie hlavných správ je také špecifické… Je tam stres a  také veci, ktoré som dovtedy nepoznal, ako čítačka správ, a  ešte si pri tom musím strážiť intonáciu. Tie prvé dni neboli úplne najlepšie.

Čo pre Vás bolo úplne to najhoršie?

Prvé dva mesiace som bojoval hlavne s tou čítačkou. Po mesiaci som zistil, že pohľadom a  myslením som o  tri slová napred, než čo čítam. Koľkokrát som sa potom preriekol. Teraz už to je lepšie, ale niekedy bojujem s  intonáciou, aby divák veril tomu, čo hovorím.

Prvé dni boli veľmi náročné. Nikdy som nič podobné nerobil. To moderovanie hlavných správ je také špecifické…

Dá sa ten stres porovnať napríklad s tým, keď ste išli pretekať v desaťboji?

Je to niečo neporovnateľné s  olympiádou alebo iným pretekom. Napríklad v  Aténach, kde som vyhral zlatú medailu, som nervozitou nemohol ani jesť, a to som bol hladný. Na druhej strane som zase vedel, do čoho idem a  že mám natrénované, tak to postupne opadalo a  vyhral som zlato. Pri moderovaní sa musím stále zlepšovať.

Už viac ako tri roky tvoríte moderátorskú dvojicu hlavnej spravodajskej relácie s  bývalou Českou Miss Gabrielou Laškovou. Ako ste sa spolu zžili?

Myslím, že celkom dobre. Mali sme zo začiatku plné ruky, a  hlavne ústa, práce sami so sebou, ale som rád, že padla voľba práve na Gábinu.

Môžete približne popísať, ako vyzerá Váš bežný pracovný deň?

Zhruba o tretej popoludní prídem do budovy televízie na Palmovke a  postupne dostávame hotové správy od našich reportérov z terénu. My si potom ako moderátori správ pripravujeme úvodnú reč pred tým, než sa jednotlivé reportáže pustia divákom na obrazovke. O  pol piatej už točíme upútavky na hlavné správy a  pilujeme si v  textoch slovosled a  celkovo sa snažíme, aby sa nám to dobre hovorilo pred kamerou.

Máte nejaký zvyk alebo rituál pred moderovaním?

Rituály som nemal nikdy ani v  športe, takže sa bez toho zaobídem.

Sleduje Vás pravidelne na obrazovke Vaša manželka Eva?

Nie vôbec, pretože na to nemá čas. Máme dve deti, tak má o  zábavu postarané.

Ako ste hlavne na začiatku znášali kritiku od ľudí za Váš výkon pred kamerou?

Kritika je vždy dobrá. Ja som navyše mediálne známy, takže som čakal, že toho bude dosť. Niekto napríklad čaká na to, až sa prerieknem. Beriem to tak, že kritiky sú trojakého rázu. Jedna je neadekvátna, kedy to je trochu mimo. Potom sú zasa tie, ktoré vás až moc vychvaľujú. Pre mňa je najdôležitejšie to, čo je medzi tým. To sú tie názory, ktoré beriem ako spätnú väzbu.

Posielajú Vám ľudia veľa listov do redakcie?

Je pravda, že mi chodí celkom dosť správ od ľudí, ako mi na obrazovke fandia a prajú mi. Ale občas dostanem aj tie negatívne.

Často Vás ľudia oslovujú a  radia Vám, ako by ste mali moderovať správy?

Spomínam si, že v Brne som stretol pani, ktorá mi hovorila, že som jej od začiatku sympatický a  má ma rada. Poradila mi, nech to v  správach čítam akoby pre ňu. Vraj mám v  očiach taký život a  v  televízii to nie je počas moderovania vidieť. Odvtedy si naozaj predstavujem, že to čítam pre niekoho, a  cítim, že to je lepšie.

Ako si najlepšie vo voľných chvíľach oddýchnete od moderovania?

Najväčší koníček je pre mňa stále golf. Môžem povedať, že trénujem svoj koníček, ale na druhú stranu koľkokrát je to pekná nuda. A  hlavne je to dosť na hlavu. Napríklad päť hodín odpaľujem loptičky alebo ich posielam do jamky. Oproti tej atletike to vyzerá také nudné. Na atletike ma tréningy koľkokrát aj poriadne boleli, ale zase to bolo rýchlo hotové a  okolo boli kamaráti, ktorí športovali so mnou. Na golfe som koľkokrát len sám alebo s trénerom.

V  minulosti ste hovorili, že si radi zahráte na PlayStatione alebo počítači. Hráte napríklad virtuálne aj golf?

Aby som povedal pravdu, tak na to už vôbec nie je čas a  pár rokov nehrám.

Ako ide dokopy moderovanie a  budovanie golfovej kariéry?

Dá sa to skĺbiť, ale je to veľmi ťažké. Cítim, že by som golfu mal dať oveľa viac. Stále mám totiž určité ciele, ktoré by som chcel dosiahnuť, ale potreboval by som na to viac trénovať. Chcem ale aj určitým spôsobom zabezpečiť rodinu, a  preto nie je toľko času. Hľadám si svoj rytmus a  verím, že bude viac času aj na trénovanie.


Roman Šebrle (* 26. novembra 1974, moderátor televíznych správ)
Českú republiku úspešne reprezentoval ako desaťbojár a  zaradil sa medzi najväčšie osobnosti atletiky. Na olympijských hrách v Sydney 2000 získal striebornú medailu. O  štyri roky neskôr v  Aténach vyhral zlato. Ovládol aj majstrovstvá sveta a  dvakrát slávil titul aj na majstrovstvách Európy. V  desaťboji držal dlho aj svetový rekord za 9026 bodov. Kariéru ukončil po olympijských hrách v  Londýne pred piatimi rokmi. V  roku 2013 odštartoval golfovú kariéru, ktorú mierne pribrzdila jeho nová práca. Od 29. júna 2014 moderuje hlavnú spravodajskú reláciu na FTV Prima vo dvojici s bývalou Českou Miss Gabrielou Laškovou.

Rozhovor
Foto FTV Prima, profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC