Rozhovor s Michalom Kavalčíkom

Rodina odo mňa humor nevyžaduje, za čo som vďačný

Rodina odo mňa humor nevyžaduje, za čo som vďačný

„Ostrááváá, černá džungle a velkej méjdan, svý sny tu neskrejvám.“ Za hit, ktorý sa z českých rádií šíril niekoľko rokov, môže tento štyridsaťdvaročný sympaťák, ktorý sa narodil v Českom Těšíne. Z rapujúceho zarasteného čudáka s vlasmi po ramená je dnes nakrátko ostrihaný a oholený moderátor Michal, ktorý pracuje a žije v metropole. Ako priznal, Rudu už bolo dosť. Teraz Michalovi nastala nová životná etapa.

Väčšina ľudí si Ťa pamätá ako večne opitého „burana“ Rudu z Ostravy. Ako si prišiel práve na túto postavu?

Wow, to je dávna história. Písal sa rok 2005 a ja som šiel na konkurz do relácie HBO Na stojáka. Tam vznikol nápad vystupovať ako Ruda. V roku 2008 som skúsil šťastie v talentovej súťaži X Factor, kde som ako Ruda zaujal porotu. No a potom už išlo všetko rýchlo.

A čo megahit Ostrava, ktorý si naspieval spoločne s Martinou Pártlovou? Ako Ťa napadlo prespievať pôvodnú pieseň o New Yorku?

Vzniklo to pri ceste Pendolinom z Ostravy. Hovoril som si, že by to mohla byť super oslava mesta, kde som žil dokopy desať rokov. Netušil som, aký veľký hit sa z toho vykľuje. Naša predstava bola, že si pieseň s klipom pozrie na internete niečo okolo 30 tisíc ľudí. Song sa ale chytil tak, že mal zakrátko milión klikancov.

Potom vraj prišiel zákaz od samotného autora hitu, rapera Jay-Z. Je to pravda?

Áno, jeho vydavateľstvo nám spätne nechcelo dať práva na prespievanie, čo je škoda. Zakázali nám Ostravu ďalej šíriť a museli sme klip stiahnuť z YouTube. Účel to ale splnilo a veľa ľudí začalo vnímať Ostravu inak, lepšie, než bolo zvykom. A na to sme hrdí.

Prerábky hitov všeobecne patria k Tvojim špecialitám. Kde berieš inšpiráciu na nové texty?

Vždy ide o momentálny nápad. Ako Ruda som chcel ľudí pobaviť a rozosmiať. A to sa za tých jedenásť rokov, myslím, vcelku podarilo.

Aj napriek úspechu si po pár rokoch s Rudom z Ostravy skončil. Prečo?

Je pravda, že fanúšikovia zaplakali. Lenže Ruda už potreboval ísť ďalej. Uzavrieť jednu kapitolu života a začať novú ako Michal. Predstava, že budem nosiť plesniaky aj v 50 rokoch, bola šialená. Skončil som včas a prišlo to prirodzene.

Spolu s postavou Rudu si skončil aj vo vysielaní rádia, kde si pracoval ako moderátor. Muselo to byť ťažké obdobie…

To bolo. Z plného diára som sa razom ocitol v situácii, keď máte stále voľno a nová práca v nedohľadne. Ale tušil som, že to tak bude. Našťastie mám okolo seba skvelú rodinu a partnerku, ktorá pre mňa bola tou najväčšou oporou. Za to im patrí veľká vďaka.

Od začiatku leta moderuješ populárne Divácke správy na Prime. Ako sa cítiš pri živom prenose?

S moderovaním sa stretávam už od školských rokov, ale televízne a live vysielanie, to je jednoducho najviac! Ten adrenalín sa nedá ničím nahradiť. Navyše tam máme super partiu a kolegov, takže to ide ako po masle. Je to naozaj skúsenosť na nezaplatenie.

Máš ešte pred kamerou trému, alebo už si ostrieľaný profesionál?

Keď som s živým moderovaním začínal, bol som trochu rozpačitý a nervózny. Ale potom som sa do toho dostal a dnes už to ide fakt samo. Naopak sa pred kamerou cítim veľmi pohodovo. A dúfam, že to tak vnímajú aj diváci. „Divošky“, ako Diváckym správam hovorím, sú proste moja radosť.

Niekoľko rokov si pôsobil ako stand-up komik. Máš rád improvizáciu? Akým vtipom sa publikum najviac smialo?

Úprimne, tento žáner je jeden z najťažších a bola to veľká škola života! Ruda to vedel skvele a myslím, že to bola jeho veľká doména. Michal zatiaľ po stand-upe len pokukuje a rozhliada sa. Ale kto vie, možno raz zažiari rovnako ako Ruda!

Keď si sa presťahoval do Prahy, nenarážal si niekedy na to, že máš moravský prízvuk?

S tým som bojoval najviac v pätnástich rokoch, keď som so silným poľsko-jablunkovským dialektom šiel študovať konzervatórium. Ale makal som na tom, piloval a piloval – a v treťom ročníku už to bolo dobré.

Si predovšetkým muzikálový herec. Klasické herectvo Ťa neláka?

Ja som začínal v činohre a k muzikálu som utiekol. V Prahe som účinkoval v celkovo pätnástich muzikáloch a bolo to krásne obdobie. Teraz som sa k nemu vrátil, v divadle Broadway máme v októbri 250. reprízu Mýdlového princa a v novembri ma čaká premiéra Muža so železnou maskou. Mám tam postavu šaša a už sa na hranie veľmi teším.

Bol si aj v škole triednym šašom?

No jasné, veselá kopa som bol odmala. V súkromí teda trošku odpočívam a užívam si ticho a relax s rodinou a deťmi. Po tých rokoch odo mňa
doma humor našťastie nikto nevyžaduje, za čo som vďačný. Bez občasného vypnutia by sa to proste nedalo robiť. Je treba vypnúť.

Kde najradšej dobíjaš baterky?

Pri koňoch, v prírode! So svojou partnerkou, to je najviac.


Michal Kavalčík (* 13. júna 1975, komik, hudobník, herec a moderátor)

Je známy pod prezývkou Ruda z Ostravy, s ktorou vystupoval niekoľko rokov ako stand-up komik. Vyštudoval ostravské konzervatórium. Účinkoval napríklad v muzikáloch Dracula, Evita, Hamlet či Krysař, spieva a moderuje. Pred pätnástimi rokmi odišiel z Moravy do Prahy, jeho snom bolo žiť vo veľkomeste a uplatniť sa v showbiznise. To sa mu splnilo, doma sa ale stále cíti byť aj v Českom Těšíne. Michal žije s priateľkou Zuzanou a jej dvoma deťmi, sám má z predchádzajúceho vzťahu syna Alexa.

Rozhovor
Foto Petra Klačková, Prima FTV

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC