Rozhovor

Michal David: Rád by som si zaspieval s Eltonom Johnom

Michal David

Hitmaker Michal David si na nás vo svojom nabitom programe urobil čas a zveril sa nám s tým, čo ho v najbližšom čase čaká, čo si myslí o speváckych súťažiach, kam by najradšej išiel na dovolenku a aké je jeho životné motto.

V lete ste oslávili 55. narodeniny. Ako prebiehala oslava týchto „pologuľatín“?

No ako inak, než veľkým koncertom v O2 aréne. Bol to skvelý žúr, kde som mal špeciálneho hosťa DJ Boba. Ten mal hodinovú šou a diváci boli nadšení.

Po rokoch koncertovania – máte ešte trému, než idete na javisko?

Trému iste nie, ale taký ten zdravý rešpekt voči divákom, ktorí si zaplatili vstupné a chcú niečo zažiť. Tak aby všetko fungovalo, ako má. Aby nevypadla technika a podobne. Inak sám za seba trému nemám.

Máte nejaký tip pre začínajúcich umelcov, ako sa trémy zbaviť?

Byť skvele a dobre pripravený. To je jediný recept.

Už dvakrát ste robili porotcu v súťaži Hlas ČeskoSlovenska. Aký to pre Vás malo prínos?

Je to dobrá skúsenosť a myslím, že tí súťažiaci potrebujú nielen poradiť, ale mať istotu, že majú dobrého kouča. Myslím, že to sa podarilo.

Išli by ste do toho znova?

Asi áno. Ale len do Hlasu.

V prvom roku Vaša zverenkyňa súťaž vyhrala, v druhom sa dostala do finálovej dvojice. Boli ste sklamaný, že Vendula Příhodová, druhá zmienená, nakoniec nevyhrala?

Nebol. Vendulu som dostal veľmi vysoko a myslím, že aj ona bola spokojná. Tam bolo od začiatku jasné, že to vyhrá Pepova zverenkyňa Lo (Lenka Hrůzová – pozn. red.). Bola proste iná, než všetci ostatní.

Ste so súťažiacimi ešte v kontakte?

Teraz už nie. Ale po skončení súťaže som obom dievčatám ešte dosť pomáhal. Ivana Bagová (výherkyňa prvého ročníka Hlasu ČeskoSlovenska – pozn. red.) so mnou absolvovala veľa koncertov, bola mojím hosťom na Classic Tour so symfonickým orchestrom a vyprodukoval som jej CD Oheň v duši.

Kde vlastne hľadáte talenty do svojich muzikálov?

Buď v týchto televíznych súťažiach, alebo na konkurzoch, ktoré sa usporadúvajú vždy v prípade nového projektu. Vždy sa tam niekto dobrý nájde.

Čo musí umelec mať, aby si získal Vaše uši a srdce?

Tak musí mať talent, hlas, charizmu a osobitosť. Nemám rád plagiáty a tých, ktorí niekoho napodobňujú. Musí mať vlastnú identitu.

Máte nejakého obľúbeného českého speváka alebo speváčku?

Tak mám viac obľúbencov. Sú to naši speváci v mojich muzikáloch. Ale to je o mne všeobecne známe.

Akú muziku rád počúvate? Môžete zmieniť českú i zahraničnú.

Najviac sa odreagujem v aute, keď idem niekam ďaleko. Tam počúvam jazz. Inak mám rád osemdesiatky a deväťdesiatky z celého sveta.

Aké máte rád filmy?

Jednak sa rád pozerám na historické filmy, ale páčia sa mi napríklad aj detektívky. Nemusím moc také tie akčné počítačové. Mám rád Bondovky a moje obľúbené sú Gladiátor s Russellom Crowom a Kontakt s Jodie Foster.

Máte vôbec čas zájsť si občas napríklad do divadla na činohru? Drámu, alebo komédiu?

Tak to bohužiaľ nie. Maximálne na nejaký nový muzikál, ale na činohru, alebo drámu, to nie. (smiech)

Späť k muzike. S kým ste si ešte nezaspievali a chceli by ste to skúsiť?

Asi s Eltonom Johnom. Osobne som sa s ním stretol už trikrát, ale na spievanie nedošlo. (smiech)

Čo pripravujete do budúcnosti? Aké plánujete projekty?

Mňa teraz čaká predvianočné turné BrittermTour – Bláznivá noc, musíme dokončiť film Decibely lásky, ktorý práve striháme a ktorý sa bude premietať v kinách od 11. februára budúceho roka, a budúci rok navyše odštartujeme muzikál Mozart. No, mám čo robiť. (smiech)

A čo Váš voľný čas? Ak teda nejaký máte… Ja viem, že ste sa práve vrátili z dovolenky. Opýtam sa teda, kde ste boli, s kým a aké to tam bolo?

Bol som tam s rodinou a priateľmi a bolo to na Seycheloch. Bývali sme u kamaráta v prenajatej vile, tak to bolo také rodinné. Sami sme si varili, nakupovali si jedlo normálne v supermarketoch a občas si zašli na večeru do nejakej z miestnych reštaurácií. Bolo to moc fajn.

A je vôbec na svete nejaké miesto, kde ste ešte neboli, ale chceli by ste sa tam pozrieť?

Tých je viac. Určite Austrália, Nový Zéland, Japonsko…

Keď už sme pri tých dovolenkách a voľnočasových aktivitách… Ako najradšej relaxujete?

Najradšej si doma pustím nejaký film a dám si k tomu pohárik dobrého červeného vína.

Máte nejaké životné motto?

Praj – bude ti priate, daj – bude ti dané. (smiech)

Ešte sa trochu vrátim k hudbe. Máte tip pre začínajúcich umelcov, ako sa stať slávnym? Predsa len sa v šoubiznise úspešne pohybujete už desiatky rokov.

Byť dobrý v tom, čo robím, a hlavne makať. Iný recept na to nie je.

Kde beriete inšpiráciu na skladanie hudby a textov?

Tak tá prichádza zhora. Sadnem k pianu a buď sa nápad dostaví, alebo nie. Najčastejšie príde múza, keď som v noci v štúdiu sám a len tak improvizujem. O slová sa mi potom postarajú moji textári.

Čo by ste odkázali čitateľom magazínu Skylink TV?

Nech sú verní Skylinku. Ja sám ho mám a už si neviem predstaviť byť bez niektorých programov v jeho ponuke. Je to, ako byť bez mobilu. Viete si to dnes predstaviť?
Rozhovor
Foto Jakub Ludvík

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC