Rozhovor s Jitkou Zelenkovou

Mám slobodnú dušu

Mám slobodnú dušu

Stretli sme sa v jednej Vršovickej reštaurácii. Jitka Zelenková prišla ako vždy štýlovo oblečená, krásne namaľovaná a plná energie. Keby som mala niekomu opísať, ako vyzerá dáma, určite by som ako príklad uviedla práve speváčku Jitku Zelenkovú. A Jitka je nielen dáma, ale tiež neuveriteľne šmrncovná ženská. Rozprávali sme sa o jej nedávnej spolupráci s kontroverzným muzikantom Samirom Hauserom, jej piesňach aj o tom, ako to má s mužmi.

Na jednom z posledných projektov ste spolupracovali so Samirom Hauserom. Ako ste sa k sebe dostali? Prídete mi ako dve úplne rozdielne osobnosti z úplne rozdielnych sfér…

Projekt vznikol na jeho popud. Samir pripravoval dosku. Vedela som, o koho ide. Vedela som, že mal skupinu Vanessa, a tiež som videla ten priamy prenos pre Českú televíziu, ako im to takmer vypli… Takže som vedela, že je trochu kontroverzný. Ale som si pamätala, že som s ním, respektíve s jeho alter egom Brunom Ferrarim, čítala kedysi rozhovor, v ktorom povedal, že keby sa točil seriál Simpsonovci, do úlohy Marge by obsadil mňa. Hovorila som si, že si z nás pop spevákov asi robí srandu, ale ja nič tak neprežívam… (smiech)

Takže ste si ho pamätali vďaka Simpsonovcom?

Áno. Keď mi volal, pripomenula som mu to. Hovoril, že si nepamätá, že to povedal. (smiech) Bol hrozne milý a vysvetlil mi, že robí dosku a že by so mnou chcel nahrať duet. Nebola som si istá, či to nie je skrytá kamera. Potom mi k doske poslal všetko, čo sľúbil, že dodá. Napriek tomu som stále váhala…

Nie som čistokrvný pop, šansón ani jazz

Čo Vás k spolupráci presvedčilo?

Môj mladší kamarát. Ja sa totiž neobklopujem ľuďmi svojej vekovej kategórie. Niekedy áno, ale nie moc rada, pretože sú konzervatívni, a ja sama nie som konzervatívna. Tak som to nakoniec išla do štúdia za Moimirom Papalescuom natočiť. Okamžite sme si rozumeli a prekecali sme celé popoludnie. Moimir, Samir a ja sme všetci Blíženci – a to podľa mňa hralo veľkú úlohu. Blíženci sú totiž jediné znamenie, ktoré sa navzájom znesie.

K pesničke Věci, o kterých se nemluví, ktorú ste so Samirom naspievali, vznikol aj klip. Ako sa Vám natáčalo?

Ja som videoklip nikdy netočila – a to spievam päťdesiat rokov! Kedysi sa robili len televízne pesničky. V tom tíme boli samí profíci a bola to skvelá práca. Bola som nadšená! Rozumela som si aj s tou kapelou. Akoby tí ľudia ku mne patrili, neviem to vysvetliť. Dalo mi to iný rozmer a inú energiu. Vôbec som nebola unavená a prvýkrát som koncom roka nemala chrípku. Vďaka Samirovi už sa nebojím elektroniky a experimentov. V mojom prípade nie je problém štýlovo to zaspievať.

Čo si o Samirovi myslíte?

Je to veľmi inteligentný a chytrý chlap, je empatický a vie bezchybne rozprávať. Mám rada zábavných ľudí, ktorým to rýchlo myslí. Sme od seba presne jednu generáciu, 20 rokov, ale ako by to nebolo. Nemám s ním vôbec žiadny problém.

Existuje nejaký umelec, s ktorým by ste nenadviazali spoluprácu?

Určite. Ale nebudem menovať. Nechcem, aby to vyzeralo, že som nafúkaná alebo že niekoho podceňujem. Ja nikoho nepodceňujem.

Ako by ste sa ako speváčka opísali?

Som hybrid. Nie som čistokrvný pop, šansón ani jazz. Preto mi vyhovujú americké štandardy. Ťažko sa mi hovorí autorom o veci.

Akú svoju pesničku máte najradšej?

Vôbec sa nepočúvam. Spievam samozrejme rada všetky, teda skoro.

Ktorú spievate nerada?

Jedná sa o pesničku Když se narodíme, ktorú som účelovo nahrala kvôli televízii. Rádia ju potom po revolúcii hrali stále dookola. Nie moje balady, ale túto, ktorá ani nikdy nevyšla na albume. Som vďačná, že som vošla do povedomia všetkými svojimi pesničkami, ale mohli by zahrať tiež niečo iné.

Akú hudbu si púšťate doma k poháru vína?

Púšťam si jazz. Dianu Krall a Lauru Fygi.

Už päťdesiat rokov sa pohybujete v hudobnom priemysle. Myslíte, že Vás zmenil?

Zmenila ma doba moderných technológií a bulváru. Kedysi sme sa s kolegami stretávali na natáčaní a vždy sme sa radi videli. Teraz je iná doba. Každý sa niekam ponáhľa. Odcudzili sme sa.

Bulvár Vás nepriamo označuje ako ženu, ktorá je sama a nešťastná. Aká je realita?

Opačná. Bez chlapa som dobrovoľne a rada. Som rada slobodná, mám slobodnú dušu. Som sama sebe veliteľkou a riaditeľom. K chlapom som vlastne ohľaduplná, pretože nie každý by to so mnou zvládol. Som celkom oriešok. (smiech)


Jitka Zelenková (* 5. júna 1950, speváčka)
Česká speváčka narodená v Brne. Pochádza z hudobnej rodiny, jej otec bol dirigent, matka speváčka. Jitka Zelenková začala profesionálne spievať koncom roka 1967. Od roku 1973 spievala v sprievodnej dievčenskej skupine Karla Gotta. V roku 1980 nahrala prvý sólový album Zázemí, ktorý sa stretol s veľkým ohlasom poslucháčov i odborníkov. Dlhodobo spolupracovala s textárom Eduardom Pergnerom, otcom známej moderátorky Terezy Pergnerovej. V súčasnosti Zelenková vystupuje so sólovým recitálom a objavuje sa aj na pódiu ako hosť rôznych orchestrov.

Rozhovor
Foto Lenka Hatašová

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC