Rozhovor

Lucie Vondráčková: Milovníčka tanca si vzala netanečníka

Lucie Vondráčková

Kto by ju nemal rád. Lucie Vondráčková svojím optimizmom nakazí snáď každého. Divákov si vedela získať už ako dieťa, keď moderovala reláciu Marmeláda, alebo stepovala, so svojou vtedy slávnejšou tetou Helenou Vondráčkovou, na spoločnú pieseň Vždycky všechno nejde. Teraz sa prostredníctvom albumu Duety ohliada za dvadsiatimi piatimi rokmi hudobnej kariéry.

Pri príprave otázok pre tento rozhovor som sa nemohla zbaviť spomienky na film, v ktorom som Vás zaznamenala asi úplne prvýkrát a ktorý ma sprevádzal detstvom. Na Aničku z Kráľovstva Kvetín som sa dokázala hrať dlhé hodiny a vždy som Vám závidela, aký pestrý život máte. Užívali ste si pozornosť a pracovné príležitosti, alebo sa Vám niekedy zacnelo po „normálnom“ detstve?

Vy ste sa hrali na Kráľovstvo kvetín a ja pred kamerou tiež. Mali sme teda obe rovnako obyčajné detstvo. A bolo to rozprávkové.

Do spomienok sa teraz budú vracať aj poslucháči Vášho nového kompletu 2 CD duetov. Vy sami ste povedali, že to pre Vás bola krásna jazda. Našli sa i piesne, ktoré ste z výberu vyradili, pretože sa s nimi už nestotožňujete?

Ak by som nejaké vyradila, menila by som svoju vlastnú históriu. Človek sa mení, jeho hlas i názory. Avšak ak je na svojej ceste verný svojim snom a myšlienkam, nemusí po dvadsiatich piatich rokoch na dvojcédéčku nič vyraďovať. Ide len o to, koľko sa zmestí na 2CD muziky.

Duetov so spevákmi máte veľa, vznikol nejaký aj s ženskou kolegyňou?

Tých je menej, to je pravda. Sú na CD vlastne len tri. S Luciou Bílou, Hanou Zagorovou a Helenou Vondráčkovou. Ale tieto dámy sú jeho krásnou ozdobou.

Ako veľmi je dôležité, aby ste si so spevákom, s ktorým pracujete na duete, rozumeli? Iste Vám musia ladiť hlasy, stalo sa však niekedy, že ste naspievali pesničku so spevákom, ktorý Vám neladil po osobnej stránke?

Ak by sme neboli na podobnej vlne, do duetu by sme sa nepustili. Je to ako podaná ruka. Ponúknete ju tomu, kto je vám milý a koho si vážite. Nie nepriateľovi ani osobe neblízkej.

Filip Blažek, Martin Dejdar alebo Martin Písařík majú jedno spoločné, sú to predovšetkým herci a naspievali s Vami duet. Je pre Vás prirodzenejšia spolupráca s niekým, kto rovnako ako Vy hrá aj spieva?

Pohybujem sa na oboch brehoch. Herci majú väčšinou zo spevu trochu strach. Ale konkrétne títo traja sú veľmi muzikálni a podľa mňa by bola veľká škoda, nezachytiť ich hlasy v krásnej pesničke. Obaja Martinovia sú ešte navyše veľmi dobrí tanečníci a všetci traja majú zmysel pre humor.

Duet so slovenskou kapelou Taktici je mojím favoritom. Kapela u nás nie je príliš známa, snáď len spoluprácou s Jožom Rážom. Kto vlastne prišiel s týmto nápadom? 

Chalani mi zavolali v čase, keď som bola ako speváčka viac známa na Slovensku než u nás. Tu u mňa prevládala činoherná práca a navyše som študovala. Keď ma podvedieš je krásna vec. Trochu som upravila text, aby bol ženskejší a nie len z pohľadu muža na neveru (je to naozaj veľmi iný pohľad) a zišli sme sa v jednom štúdiu v Bratislave. Bola to krásna práca.

Množstvo legendárnych, svetovo úspešných duetov vzniklo „omylom“, bez veľkého očakávania. Vám sa to podarilo pri pesničke Láska na sto let, ktorá pôvodne ani duetom nebola.

Je to ústredná pesnička z rozprávky Šmankote babičko čaruj! A duetom sa stala až o pár rokov neskôr. Prizvala som k nej Petra Bendeho a zaspievali sme ju na zakončení filmového festivalu v Zlíne. Peter je skvelý a kreatívny muzikant a fajn človek. Tá vec sa k nemu hodila.

Spomínaný duet, Láska na sto let, patrí medzi obľúbené piesne na prvý tanec novomanželov. Môžete sa zveriť, ktorá pieseň zaznela na Vašej svadbe?

My sme bohužiaľ žiadny prvý tanec nemali. Milovníčka tanca si vzala netanečníka. (Lucie Vondráčková je vydatá za hokejistu Tomáša Plekanca – Pozn. red.)

Asi každá známa osobnosť niekedy riešila otázku image. Vás podozrievam, že ste skrátka „len“ prirodzene optimistická a sympatická povaha. Napriek tomu, stalo sa niekedy, že ste bojovali s osobným negatívnym názorom a navonok sa museli pretvarovať?

Neviem, či ide o pretvarovanie, keď máte v srdci bolesti a nechcete tým nikoho zaťažovať. Radšej poviete, že ste OK. Ak áno, tak som sa aj pretvarovala. Nerada sa delím o bolesti a strasti. Som radšej nudne optimistická a hĺbku si nechávam do postáv, ktoré mám možnosť hrať.

Fanúšikovia Vás podporujú aj napriek tomu, že ste sa presťahovali do Kanady. Cítite teraz väčšiu zodpovednosť voči svojmu fanklubu a povinnosť byť viac aktívna, aby Vás nezavrhol?

Žiadna povinnosť sa nekoná. Robím prácu, ktorú mám rada a tí, ktorým sa tá cesta páči, idú so mnou. Keby som tvorila v strachu z neúspechu, ďaleko by som nedošla a bolo by to veľmi vyčerpávajúce.

V roku 1998 ste vydali album v angličtine. Nie je práve teraz vhodný čas vrhnúť sa do niečoho podobného, alebo stále dávate prednosť češtine?

Naspievanie vecí v angličtine ma nebavilo. Mám ten jazyk rada a dalo by sa povedať, že ho posledných pár rokov používam naozaj veľa, ale naše pesničky mám radšej v češtine. Lepšie sa im dýcha.

Pred rokmi ste boli na niekoľko mesiacov obmedzená v pohybe, čo pre Vás iste nebolo ľahké. Napadlo Vás, či by bolo ťažšie, keby ste museli na dlhšiu dobu šetriť hlas a nespievať? Tanec a spev idú vo Vašom prípade ruka v ruke, čo by Vám ale osobne viac chýbalo?

Zvyknete si na všetko. Keď som bola tie tri mesiace na vozíku, trénovala som inak a lialo zo mňa rovnako. Ak je chrbtica v poriadku, patríte medzi tých šťastnejších. A čo vypustiť? Čo robiť? Čítať, prekladať, pomáhať inde. Je toľko možností. Svet bez pódia by sa mi rozhodne nezboril.

Ako herečka sa najčastejšie objavujete v rozprávkach a muzikáloch. Beriete ponuky tak, ako prichádzajú, alebo by ste v herectve radi dosiahli niečo konkrétne, na čo zatiaľ nebola príležitosť? Či už žánrovo, alebo napríklad aj zahraničná produkcia. 

Ak je Čechov, Shakespeare, Miller alebo Dostojevskij rozprávka, potom áno. Hrám najradšej v ich rozprávkach. Júliu, Desdemonu, Verchovcevovú, kráľovnú Markétu, to boli moje herecké sny a všetky som si za desať rokov v divadle splnila. Mala som šťastie na úlohy i režisérov. Muzikály sú príjemné odreagovanie a veľká drina. Rozprávky sú rozprávky. Tie sa neodmietajú.

Aký je rozdiel medzi prípravou na natáčanie a na koncertné turné? Ako laikovi mi pripadá, že v prípade herectva nemáte takú voľnú ruku. Ak to tak je, vyhovuje Vám to, alebo máte radšej veci pod svojou kontrolou?

Rada mám pod kontrolou divákov. To môžete zažiť na vlastnom koncerte, alebo v predstavení, kde hráte hlavnú úlohu a ťaháte príbeh. Oboje je neopísateľne omamné a návykové. A áno, trochu manipulatívne, ale s úsmevom.

Vráťme sa na začiatok, k Vášmu detskému pôsobeniu v šoubiznise. Po skúsenostiach, aké máte, priali by ste si pre svojho syna podobný život, alebo ho budete viesť skôr k civilnejšej práci?

Priala by som mu, aby našiel v živote niečo, čo ho bude baviť rovnako ako mňa spev a herectvo.

Máte za sebou turné s Michalom Davidom, ktorý sa na vrchole drží už pekných pár rokov. Viete si predstaviť, že budete v jeho veku stále poskakovať na pódiu na tanečnú hudbu?

Vaša otázka znie pejoratívne. Michal je predovšetkým skvelý muzikant a na javisku sa do tancovania ani „poskakovania“ nepúšťa. Tancujú ľudia v publiku. A ak má niekto telo ako JLo aj po deťoch, prečo by si nezatancoval. Čo a ako bude so mnou, neviem, ale brať čokoľvek, a umenie zvlášť, smrteľne vážne, mi príde ako hriech.

Repertoár niektorých umelcov sa postupom rokov prirodzene „ukľudňuje“. Pozorujete také zmeny aj na sebe? Ako sa vyvíja Váš hudobný vkus?

Dosku plnú balád a smutnejších vecí som vydala pred narodením nášho syna. Potom som už smutná a zadumaná byť nechcela. Ale na našich doskách budú vždy klavírne aj gitarové veci. Z rádií ich nepočujete, čo však neznamená, že neexistujú. Len je treba hľadať aj pod povrchom. Ale to moji fanúšikovia vedia.

Vychádzajúci album duetov je ohliadnutím späť. Pripravujete už niečo nové, napríklad vianočnú pieseň, nejaký nový duet?

Na duetoch je aj päť krásnych noviniek a je to Váš zásah do čierneho. Jednou z nich je totiž aj vianočný duet s Karlom Gottom. Je to prekrásna vec.
Rozhovor
Foto Jan Tůma/Universal Music

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC