Rozhovor

Lena Dunham: nie som zvyknutá na dobrý sex

Lena Dunham

Girls je seriálový trhák z produkcie HBO, ktorý sleduje osudy kamarátok vo veku niečo cez dvadsať rokov, ktoré žijú v New Yorku a snažia sa dať svojmu životu nejaký smer. Autorkou seriálu je Lena Dunham, ktorá tiež hrá jeho hlavnú postavu, začínajúcu spisovateľku Hannah Horvath. Lena a Hannah majú toľko spoločného, až sa celý projekt zdá byť autobiografiou svojej tvorkyne.

Na obrazovky práve prichádza s napätím očakávaná štvrtá séria Vášho seriálu. Nedá sa prehliadnuť, že sa životná cesta Hannah s tou Vašou čím ďalej viac rozchádza, predovšetkým keď mladá spisovateľka odchádza na prestížny literárny seminár do Iowy. Na tamojšej univerzite sa pritom ani nenatáčalo.

Je to smiešne, práve som sa našich producentov pýtala, či vôbec smiem povedať, že sme natáčali v kampusoch univerzít na Staten Islande a v newyorskom Poughkeepsie. Na univerzite v Iowe som ale nedávno organizovala čítanie z mojej knihy, ktorá vyšla na jeseň minulého roka, a bola som prekvapená, ako dobre sme vystihli tamojšie prostredie – predsa len trochu provinčné, s menzou, ktorá zo všetkého najviac pripomína reštauráciu rýchleho občerstvenia. Zrejme sme sa tak dobre trafili preto, že som študovala v Ohiu, kde bola podobná atmosféra. Takže som s výsledkom spokojná.

Skúsenosti zo štúdia na Oberlin College Vám teda pomohli aj pri písaní štvrtej série seriálu?

Rozhodne, navyše Sarah Heyward, kolegyňa scenáristka, seminár na Iowskej univerzite skutočne absolvovala. Prispela tak mnohými vtipnými historkami z jeho zákulisia, kde sa stretávajú talentovaní autori aj blázni každého druhu. Mám rada také tie konštelácie ako z románov od Agathy Christie, že na seba narazí niekoľko čudákov v uzavretom priestore. O tom koniec koncov univerzitný život tak trochu je, a presne tak prebieha aj Ohio Writer‘s Workshop, čo je dvojročný postgraduálny rezidenčný program pre spisovateľské talenty. Čiže spolu na jednom mieste žije partia neobyčajných mladých ľudí, ktorí často majú trochu svojrázny prístup ku svetu mimo kampus. Niektorí sa do reality mimo akademické a umelecké prostredie vrátia, iní nechcú alebo nemôžu. A rozporuplný vzťah k vonkajšiemu svetu má napokon aj Hannah.

Pritom to vyzeralo, že si Hannah svoje miesto už našla. A v prvej epizóde novej série jej Jessa hovorí, že predsa chcú preraziť v New Yorku...

To je pravda. Keď sa Jessa dozvie o pláne jej kamarátky, tak sa čuduje, prečo Hannah zrazu úplne obráti kurz. Páči sa mi Jessina úprimnosť v tomto okamihu. V novej sérii je táto postava mimochodom oveľa zraniteľnejšia, než v tých predchádzajúcich. Predtým to bola hlavne taká mačka, veľmi zmyselná žena. Teraz ju ale čaká hneď niekoľko osobných kríz, ktorým bude musieť čeliť. To pre mňa bolo veľmi dôležité, dať Jesse ďalší rozmer.

A kam sa vyvinú ostatné postavy?

Shoshanna si bude svoje miesto pod slnkom hľadať len s ťažkosťami. Hlavne preto, že si predstavovala, že pre ňu bude jednoduchšie nájsť si dobrú prácu, než pre jej hlúpe kamarátky. „Čo stále riešite? Keď ja doštudujem, budem šéfkou vo veľkej 
spoločnosti,“ rada hovorievala s pohŕdavosťou v hlase. Lenže pokazí záverečnú skúšku, musí o semester predlžovať, a vstup do pracovného života sa ukáže byť presným opakom jej vysokých očakávaní. Je to celkom smutné, má pracovné pohovory týždeň čo týždeň, ale nikam to nevedie. Mimochodom to bola veľká zábava, písať tieto scény, až sme s tým nemohli prestať. Keď si chcete vychutnať niečie zlyhanie, nikto sa nehodí lepšie než nafúkaná Shoshana. Zrejme len Hannah má rovnaký talent na maléry ako Shoshanna.

A Marnie, je naozaj taká zlá, keď stretne Clementine a predstiera, že sa nič nedeje? 

Veľmi ma bavilo písať túto a súvisiace scény, len som si hovorila, či z Marnie nerobím úplnú mrchu. Ale potom mi došlo, že sa to predsa môže stať: keď po niekom túžite tak, že vám nevadí, že žije s niekým iným, a dokonca sa s jeho priateľkou snažíte čo najviac zblížiť, chcete, aby vás mala rada. Nemyslím si, že si to Marnie nejako užíva. Naopak je vlastne veľmi citlivá a zraniteľná žena.

A čo tá neobyčajne odvážna sexuálna scéna hneď v prvej epizóde?

Desi je proste chodiaci vlhký sen väčšiny žien. Myslím, že v seriáli je jediný chlap, ktorý to so ženami naozaj vie. Ale samozrejme ani Adam alebo Ray nie sú úplne na zahodenie, čo sa týka sexu. Ďalšiu veľmi šteklivú scénu máme v deviatom diele série, ktorý touto posteľovou situáciou vlastne začína. A verte mi, naozaj to stojí za to. Bola som pri tom, keď sa scéna natáčala, aj keď som práve neviedla réžiu. Červenala som sa od hlavy k päte, až mi jedna z kolegýň povedala, nech idem radšej do svojej šatne, že sa správam divne. Asi nie som zvyknutá vidieť dobrý sex. (smiech)

Rozchod Hannah a Adama prebehne veľmi rýchlo, až drsne.

S kolegom producentom Juddom Apatowom sme o tomto momente diskutovali. Chceli sme, aby sa diváci pýtali: chce Adam, aby s ním Hannah zostala, alebo je skôr rád, že sa jej zbaví? Hovoríte si, že ho rozchod určite bolí, ale čo keď je pre neho tak trochu aj úľavou? Dá sa ťažko rozlíšiť, čo vlastne cíti, pôsobí v tejto situácii celkom tupo, až zadebneno. Tak Adama chápem aj ja, že jeho časť už Hannah nemôže ani vidieť, pritom ona to ani nevníma. Alebo je – vlastne obaja sú – rozchodom úplne rozhodení a zranení. Je to zrejmé napríklad v scéne, kedy ho Hannah chce láskyplne zobudiť, ale zrazu si to rozmyslí. Dôjde vám, že je medzi nimi niečo veľmi v neporiadku, ale nedokážete to presne popísať.

Zdá sa, že Adam situáciu nedokáže alebo ani nechce riešiť.

Je to tak, akoby mu v priebehu ich vzťahu narástol akýsi pancier. Hannah sa s ním niekoľkokrát snaží porozprávať, ale on sa vzpiera. To mi pripadá typicky mužské. Veľa mojich kamarátok zažíva momenty, kedy sa chcú o niečom dôležitom porozprávať, ale ich partneri uhýbajú do hlúpych vtipov, vytáčajú sa alebo menia tému. Čo nás ženy bolí, keď si chceme vyjasniť budúcnosť našich vzťahov.

Váš seriál je do veľkej miery aj o móde, pričom sa v ňom veľmi zrkadlí Váš osobný vkus. Na rozdiel od protagonistiek seriálu Sex v meste sa však nerozplývate nad exkluzívnymi značkami, ale nosíte neobvyklé modely nezávislých návrhárov, ktoré lovíte v malých butikoch po celom New Yorku. Čo máte práve teraz na sebe?

Vtipné šaty potlačené mačkami sú od Orly Kiely, írskej návrhárky, ktorá žije v Londýne. Odtiaľ pochádzajú aj topánky od Nicholasa Kirkwooda, a kabát je dielo mojej kanadskej kamarátky Erin Kleinberg. Je neobyčajne talentovaná a tento kúsok je originál, ktorý navrhla priamo pre mňa. Na termíny s novinármi, ako je tento, sa s hereckými kolegyňami zo seriálu predháňame v tom, ktorá sa oblečie najvýstrednejšie. (smiech)

Lena Dunham

Rozhovor
Foto HBO

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC