Rozhovor s herečkou Evou Burešovou

Koniec Slnečnej som oplakala

Rozhovor s herečkou a speváčkou Evou Burešovou

Slnečná, ktorá jej hviezdu pevne ukotvila na českom spoločenskom nebi, končí, ale Eva Burešová sa nestratí. Je hviezdou aj nového seriálu ZOO na Prime a už budúci mesiac znova zasadne v porote prezliekacej show Tvoja tvár má známy hlas.

Pár dielov Slnečnej na obrazovke ešte uvidíme, ale pre Vás už skončila, je dotočené. Verili ste od začiatku, že z nej bude fenomén?

Nečakala som to, veľa českých seriálov, ktoré sa stali fenoménom, tu nie je. Ja poznám Rodinné putá a Ordináciu. Že sa po dlhých rokoch zaradí po ich boku Slnečná, ma veľmi prekvapilo. 

A teraz je koniec. Bolo to smutné lúčenie?

No bolo! Ja som totiž hlavne plánovala, že sa posledný deň natáčania rozlúčim so svojou izbičkou, kde som dva roky točila. Lenže oni ju deň predtým vysťahovali! Zrazu tam nebolo nič. Takže som tam sedela a plakala. 

Chceli ste si odtiaľ niečo odniesť na pamiatku? 

Našťastie som cestou do šatne našla aspoň skrinku z tej izby a na nej fotografiu s mojím seriálovým otcom Otom Jirákom. A tiež koníčka, ktorého mala Týna rada. Tak mám doma aspoň tieto tri veci. Aj keď koníčka už mi syn Nathaniel vzal. (smeje sa) 

Kto z kolegov zo Slnečnej Vás najviac prekvapil? 

Lucie Polišenská. Dostalo ma, aký dobrý človek to je. Nielen na pľaci a v zákulisí, ale aj v reálnom živote. Navrhovala ďalšie stretávanie, pozvala ma na predstavenie, návštevu, večeru alebo obed. Sú z nás veľké kamarátky. 

Mala Slnečná fanúšikov skôr medzi mladými ľuďmi, alebo naopak vo vyššej vekovej kategórii? 

Oboje. Starší ľudia písali listy alebo so mnou hovorili z očí do očí na autogramiádach a koncertoch. Mladí fanúšikovia boli aktívni na sociálnych sieťach, a navyše dali dohromady krásnu partiu ľudí, ktorí tvorili nádherné darčeky, jazdili na koncerty. A bolo úplne jedno, že bol jeden z Brna a druhý z Ostravy.

Objavila sa ale asi aj kopa takzvaných haterov…

Bohužiaľ je to tak. Našli sa aj ľudia, ktorí boli schopní založiť haterskú stránku len kvôli tomu, že som im napríklad neodpovedala alebo nezdieľala ich obrázok. Išlo hlavne o mladých ľudí, od starších ľudí som žiadne nenávistné spätné väzby nedostávala, tí asi nemajú potrebu toto riešiť. Dokázalo mi to aj pokaziť večer. 

A to ste hrali pozitívnu postavu. Niektorí herci, ktorí hrali negatívnu rolu, mali prepichnuté gumy alebo na nich kričali na ulici. Zažili ste niečo také? 

Ja viem, že jednému kolegovi nepredali rožky. Keď som hrala v Modrom kóde, taxikár odo mňa chcel, aby som mu prečítala správu z kardia. Čo som urobila, ale potom som mu povedala, že by aj napriek tomu mal ísť na kontrolu. (smiech) Počas Slnečnej ma ľudia zase oslovovali Týna alebo si zamieňali veci zo seriálu za skutočnosť. Pozývali ma napríklad na statok, kde potrebovali pomôcť. Alebo niektorí ľudia vo chvíli, keď Týna bola tehotná, nechápali, že ja v rovnakej chvíli tehotná nie som. Prekvapilo ma, že si aj dospelí ľudia mysleli, že naozaj čakám trojičky. 

Slnečná sa točila v Prahe a okolí, nový seriál ZOO vzniká v Dvore Králové, Váš priateľ, šéfkuchár Přemek Forejt, má reštauráciu v Olomouci. Ako dokážete svoje životy skĺbiť? Nie je to len vzťah na diaľku?

Každú noc spolu nespíme. Ale môj seriálový príbeh nemá dejovú linku v zoo vo Dvore, takže točím iba v Prahe. A Přema je síce v Olomouci, ale v Prahe veľmi často pracuje. Keď človek chce a dá do toho maximum, tak to vždy nejako ide.

Nie ste úspešná len na hereckom poli, žiarite aj ako speváčka. Nedávno ste v ankete Český slávik dokonca skončili tretia. A vyzeralo to, že ste v poriadnom šoku…

To som bola. Posledná informácia, ktorú som mala, bola, že som v najlepšej jedenástke, už to bol pre mňa úžasný úspech. Moja fanúšikovská základňa je naozaj neskutočná, naozaj hlasujú v rôznych anketách, ale toto som nečakala. Keby áno, tak by som si pripravila trošku lepšiu reč. (smiech) Ale som veľmi rada, že mi tú cenu odovzdával Přema, vyšlo to hrozne pekne, mala som radosť, že som s ním to prekvapenie mohla hneď zdieľať a objať ho. 

Čo teraz? Budú nové pesničky, koncerty?

Budú. Mali sme ich veľa aj v uplynulom roku, aj keď samozrejme kvôli covidu ich bolo menej, než sme chceli. Chystáme niekoľko koncertov a hromadu pesničiek. V januári mi bude vychádzať nová pesnička, ktorú napísal Robin Mood. A po tom Sláviku som sa trošku osmelila a oslovila som nových hudobníkov, ktorých vnímam a cením si ich už nejaký čas, a oni kývli. Čo znamená, že chystám aj pesničky trošku iného žánru a tiež bude jedno veľké prekvapenie, ktoré však vzhľadom na covid radšej nebudem ani naznačovať. 

Je pravda, že opatrenia kvôli koronavírusu Vám v koncertovaní práve nenahrávajú. 

Mali sme mať v Prahe veľký vianočný koncert s hromadou hostí, vypredal sa počas prvého týždňa a pridávali sme druhý termín. A úplne všetko sa to zrušilo. Ale ja mám takých úžasných fanúšikov, že si predstavte, že oni v deň koncertu napriek všetkému prišli, stretli sa a púšťali si moje pesničky pri prechádzke Prahou s vareným vínkom v ruke. 

Keď máte voľnú chvíľku doma, pustíte si televíziu? 

Televíziu nepúšťam, zapínam gramofón. Veľmi nás baví kupovať nové a nové platne, a pokiaľ televíziu, tak väčšinou len kvôli Playstationu, ktorý s Náťom hráme a on ma pekne drví. (smeje sa)

Sledujete aj seba samú?

Slnečnú sme pozerali a voľne sme prepínali na MasterChefa. To je posvätné,  Slnečná sa musí pozerať kvôli mojej mame, keď je u nás. Ale čo u nás neexistuje, to sú televízne správy. To je depka, o ktorú nestojím.

Keď ste s mamou sledovali Slnečnú, nevadilo Vám sa na seba pozerať? Niektorí herci to neznášajú. 

Naopak, ja to beriem ako učenie. Vidím, čo robím zle a čoho sa mám vyvarovať. Ale v poslednom čase sa nemôžem počuť spievať. 

Prečo?

Pretože v ZOO končí každý diel mojím spevom, a tým pádom točíme extrémne veľa pesničiek, som stále v štúdiu a denne počujem svoj hlas. Už to nemôžem počúvať, som z toho otrávená. Keď človek točí každý týždeň osem pesničiek, má pocit, že už nemôže nič ďalšie vymyslieť.

 


Eva Burešová (* 22. júla 1993, speváčka, herečka)

Do vôd šoubiznisu sa vrhla vďaka súťaži Česko Slovensko má talent. Jaro Slávik o nej vyhlásil, že je najväčší talent, aký kedy v tejto a iných súťažiach videl. Dostala sa do finále, ale na prvú priečku nedosiahla. Zahrala si v muzikáloch Jesus Christ Superstar, Lucie – Větší než malé množství lásky alebo Dracula. Ako herečku ju diváci mohli vidieť v seriáloch Gympl s (r)učením omezeným alebo v Slnečnej, kde stvárnila rolu ráznej Týny Popelkovej.

Rozhovor
Foto FTV Prima

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC