Rozhovor s Andreou Kerestešovou-Růžičkovou

Život v afrike je drsný, ale pravdivý

Život v afrike je drsný, ale pravdivý

Herečka Andrea Kerestešová-Růžičková je povahou dobrodruh. Tradičná predstava dovolenky na lehátku pri mori jej nič nehovorí. Radšej si s manželom, hudobníkom Mikolášom Růžičkom, zbalí ruksak a vydá sa v ústrety dobrodružstvu do divokej Tanzánie. A keď cestu môže spojiť ešte s dobrovoľníctvom a svojou veľkou vášňou – fotením, splní si tým svoj sen. A o čom ešte sníva?

Tento rok v zime ste s manželom podnikli cestu do Afriky ako dobrovoľníci. Čo Vás k tomu viedlo?

Ako dobrovoľníčka som nikdy nepôsobila, ale často som o tom premýšľala. A keď na niečo myslíte, tak sa to aj stane. Sčista-jasna mi napísala koordinátorka organizácie Bez mamy, že by potrebovali pomôcť dostať organizáciu medzi ľudí. Nie je nič krajšie, ako keď môžete pomôcť činnosťou, ktorú milujete, čo je v mojom prípade fotenie. Nechcela som ale odísť sama, preto sa ku mne automaticky a s radosťou pridal aj manžel.

Prečo ste si zvolili chudobnú Tanzániu, nemali ste z takej destinácie vopred obavy? Predsa len už ste na dovolenke boli tehotná…

Voľba padla na Tanzániu preto, lebo práve tam je sirotinec Bez mamy, ktorý nanovo postavili a momentálne sa rozrastá. Obavy sú vždy, vzhľadom na to, že som pred pár rokmi bola v Kamerune, vedela som, aké podmienky nás čakajú. Je to vždy skúška osobnosti. Ale zakaždým vás to posilní.

Čakal Vás po prílete šok?

Šok bolo určite veľké teplo a systém na letisku. Víza sa udeľujú priamo na mieste a všetko vybavujú úradníci pre nás nelogickým postupom. Všetko strašne dlho trvá a nikto nevie prečo.

Čo Vás na tamojšom živote zaujalo najviac?

Samotné bytie. U nás sa zaoberáme zbytočnosťami, ktorými si zaťažujeme psychiku. Tam riešia prežitie. Je to drsné, ale skutočné.

Veľa ste tam fotili, bolo to do Vašej súkromnej zbierky?

Dovolenkových fotografií mám minimum. Fotila som prevažne spôsobom dlhého pozorovania a najlepšie fotky som vybrala na výstavu, ktorá prebiehala v apríli a máji v niekoľkých mestách Česka a slúžila na propagáciu organizácie Bez mamy. Fotografie majú skôr dokumentárny charakter, sú na nich tanzánijské deti.

Let do atmosféry je môj celoživotný sen.

Dá sa povedať, že ste dobrodruh?

Som taký mierumilovný dobrodruh. Ale v Afrike sme mali celkom extrémne hygienické podmienky, na týždeň nám napríklad musel stačiť kýblik so špinavou vodou, ktorou sme sa umývali. A vlastne mi to vôbec nevadilo.

Už ste späť v pracovnom procese, čo práve natáčate a aké projekty Vás tento rok čakajú?

Natáčam seriál a ďalší čas venujem prípravám výstavy, výberu a úprave fotiek, organizácii vernisáže, všetko by som chcela stihnúť do prázdnin.

Vyhovuje Vám hranie v nekonečných seriáloch?

Áno, vôbec mi to nevadí, mám taký vnútorný pokoj, že mám prácu a vďaka tomu sa môžem venovať svojim vlastným aktivitám. Nevidím na tom nič zlé, je to o ponuke a dopyte. Ak to nie je seriál dehonestujúci, ponižujúci alebo manipulačný, vnímam to ako fajn prácu.

Máte nejakú vysnívanú filmovú úlohu, ktorú by ste chceli stvárniť?

Ani nie, ale nevadilo by mi hrať nemú úlohu, nemusela by som sa totiž učiť text. Pokojne by som si s chuťou zahrala aj nejakú čudáčku, ako je napríklad Amélia z Montmartru.

Čo divadlo, to Vás neláka?

Divadlo som si mala možnosť vyskúšať, pôsobila som v ňom rok a pol. To mi stačilo na to, aby som si uvedomila, že to nie je moja parketa. Zistila som, že som oveľa introvertnejšia, než som si myslela. A živý výstup pred publikom ma stresuje.

Som taký mierumilovný dobrodruh.

Aký je Váš obľúbený film, alebo seriál, ktorý si s chuťou pozriete?

Milujeme s manželom dokumentárne filmy s Davidom Attenboroughom, dokumenty o vesmíre, podmorskom svete a evolúcii. A potom máme celkom radi fantasy alebo divné filmy. Tak napríklad môj obľúbený film je Pán Nikto, Hľadanie Vivian Maier, Nekonečný príbeh, Nikdy ma neopusť a tiež milujem rozprávky v 3D.

A čo nejaká odpočinková dovolenka?

My odpočívame najradšej doma. Dovolenku máme s manželom spojenú s poznávaním a vyčistením si hlavy. Nič neplánujeme, možno len chatu v lese pri rieke. Ale chcela by som sa pozrieť ešte na mnoho miest. Možno sa dožijem aj možnosti letu do atmosféry! To je môj celoživotný sen.

V lete budete mať rok od svadby, zmenil tento krok nejako Váš vzťah?

My sme už pred svadbou boli spolu veľmi často, je to nejako automatické a skrátka veľa vecí robíme spolu. Po svadbe je náš vzťah ale ešte krajší. Čoskoro navyše budeme rodina, to je silné puto. Na príchod potomka sa obaja veľmi tešíme.

Dieťa sa Vám narodí v lete. S manželom máte obaja súrodencov, chceli by ste do budúcna tiež početnú rodinu?

Pre mňa je šťastie aj jedno dieťa. Počet detí nechám na tom, koľko nám pánboh nadelí. Netrúfam si určovať, koľko detí by som chcela. Myslím si, že je to príliš odvážne. Život by sme si nemali regulovať. Dôverujem tomu, čo je nad nami, a všetko nechávam plynúť.

Ako často jazdíte na Slovensko za rodinou? Zostáva Vám na to čas?

Rôzne, je to ale párkrát za rok, niekedy tiež rodina navštevuje mňa. Snažíme sa byť stále v kontakte. Sú to moje korene, moja identita. Nikdy sa nechcem mojej rodnej krajine vzdialiť úplne.


Andrea Kerestešová-Růžičková

*21. 7. 1984, herečka
Slovenská herečka, ktorá žije už desať rokov v Prahe. Jej prvá veľká úloha prišla s filmom Rafťáci, diváci ju ďalej poznajú v úlohe Evy zo seriálu Vyprávěj alebo ako lekárku Mariku v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Vďaka svojej štíhlej postave a prirodzene krásnej tvári Andrea často fotí módu. Radšej než pred objektívom je ale na druhej strane – fotenie je jej veľkým koníčkom. Tri roky žije s muzikantom Mikolášom Růžičkom, ktorý pôsobí v kapele Republic of Two. Rok sú manželia, bývajú spolu na pražských Vinohradoch a za pár týždňov sa im narodí prvé dieťa.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC