Rozhovor s Petrom Saganom

Keď ma niekto kritizuje, tak už to nie je fanúšik

Keď ma niekto kritizuje, tak už to nie je fanúšik

Je fenoménom súčasnej cyklistiky. Trojnásobný majster sveta, slovenský pretekár Peter Sagan bude aj na tohtoročných najslávnejších pretekoch planéty Tour de France jednou z najväčších hviezd. Jazdec stajne BORA hansgrohe prezradil nielen to, ako sa pripravuje na legendárne preteky, ale napríklad aj ako trávi voľný čas.

Ako sa Vám darí?

Darí sa mi dobre v osobnom živote i cyklistike, aj keď možno niektorí očakávali viac počas obdobia, čo mám teraz za sebou. Niektoré tie preteky som ale neabsolvoval v úplne ideálnej forme, v Sierra Nevade na mňa prišla nejaká žalúdočná viróza, to mojej forme tiež nepomohlo. Nemám sa ale načo sťažovať, hodnotím to pozitívne. Niekoľkokrát som bojoval v popredí, medzi prvým a piatym je len maličký rozdiel. Navyše sezóna ešte nie je na konci a ja sa pokúsim, aby to bolo ešte lepšie.

Bolo veľmi ťažké vrátiť sa späť do pretekárskeho kolotoča po tej zdravotnej nepríjemnosti zo Sierra Nevady?

Tak schudol som kvôli tej viróze štyri kilá… Cyklistika je ale taká, že nikto na nikoho nečaká a musel som ďalej pretekať, aby som nestratil tempo.

Tempo naberie najviac na obrátkach v júli počas slávnej Tour de France. Akú máte najväčšiu motiváciu pre tento ročník?

Motivácia je tam stále veľká. Minulý rok som dorovnal rekord Zabela so šiestimi zelenými dresmi, teraz by som ho chcel prekonať a získať siedmy.

Pokúsim sa byť v najlepšej forme, aby som mohol bojovať o ďalší dúhový dres

A nemyslíte predsa len trochu na celkové víťazstvo na Tour de France a zisk žltého trikotu?

Už som tú otázku dostal mnohokrát, ale nemyslím si, že som na to stavaný. Je to na mňa moc silná káva. Mám iné charakteristiky ako vrchári.

Veľkou motiváciou pre Vás je určite aj návrat na trón na majstrovstvách sveta, ktoré ste vyhrali trikrát po sebe.

Pokúsim sa byť v najlepšej forme, aby som mohol bojovať o ďalší dúhový dres, ale nie je to také jednoduché, ako to vyzerá. Budem sa snažiť šliapať na bicykli a urobiť nejaké výsledky.

Teraz ste mali pár dní voľno, ako potom vyzerá Váš návrat do sedla?

Sadnem si na bicykel na dve až tri hodiny, aby sa telo zresetovalo. Je pravda, že si vo voľnom čase trochu doprajem. Tým, že som zavítal domov, tak si vychutnávam jedlá, ktoré by som nemal asi moc jesť. Napríklad perkelt, guláš a podobne. Myslím, že tých pár dní v roku mi to neublíži. Keď som potom v príprave, jazdím štyri až päť hodín denne.

Dbáte veľmi na životosprávu, alebo to príliš neriešite?

Všetci vieme, čo je dobré a čo zlé. Že nie sú dobré mastné a vyprážané jedlá alebo hamburger s hranolčekmi, ale ako športovec mám veľké výdaje energie a pred športovým výkonom musím aj veľa zjesť. Tesne pred pretekmi jem cestoviny, ryžu, zemiaky…

Ako a kde najčastejšie trávite voľný čas?

Sezóna je dosť dlhá, takže nemám veľa času na nič. Veľa času trávim v Amerike. V Monaku, kde mám hlásený trvalý pobyt, mám dom, kde bývam a som tam väčšinu času. A na Slovensko jazdím len za rodinou. Bol som tam napríklad dva dni na Vianoce. Som rád aj za to málo, kedy ich vidím. Rodina za mnou do Monaka občas tiež príde, ale skôr v lete ako v zime.

Ste globálna celebrita. Je Vám veľký záujem zo strany fanúšikov stále príjemný?

Vnímam od nich veľa pozitívnej energie. Viac než tej negatívnej. Povedal by som, že keď ma niekto kritizuje, tak už to nie je fanúšik.

Okrem medailí z prestížnych pretekov sa môžete pýšiť aj nedávno vyrazenou špeciálnou medailou z rýdzeho zlata na počesť Vašich troch víťazstiev na majstrovstvách sveta. To Vás asi veľmi potešilo?

Je to pre mňa pocta. Sám mám zbierku medailí z pretekov a toto je veľmi krásne aj pre zberateľov, pretože má hodnotu a pripomína moje tri tituly z majstrovstiev sveta. Medaila je drahá, pretože je zo zlata a bolo jej vyrazených len sto kusov.

 


Peter Sagan (* 21. januára 1990, cyklista)

Kariéru začal ako cyklokrosár a jazdec na horských bicykloch. V roku 2008 sa na nich stal juniorským majstrom sveta a Európy. Potom prešiel na cestnú cyklistiku a ako prvý muž v histórii vyhral trikrát za sebou majstrovstvá sveta v cestných pretekoch (2015–2017). V období 2010–2014 jazdil za ProTour stajňu Cannondale (Liquigas). Od sezóny 2015–2016 bol pretekárom WorldTour stajne Tinkoff-Saxo. Momentálne preteká za tím Bora hansgrohe a je najlepšie plateným cyklistom sveta.

Rozhovor
Foto Bora Hansgrohe

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC