Rozhovor

Juliette Lewis: Čo žerie detektívku Cornellovú

Juliette Lewis

Bola Takým normálnym zabijakom, sexy mačičkou, ktorá provokovala Tarantina v kultovom Od súmraku do úsvitu, ale taktiež skutočnou rockerkou s mikrofónom. Keď prišli problémy s drogami, pomohla jej cirkev menom Scientológia. Juliette Lewis je jednou z najsvojskejších herečiek súčasnosti. Na AXN ju teraz môžete vídavať ako chladnú vyšetrovateľku Cornellovú v seriáli Tajnosti a lži.

Videli sme Vás v mnohých úlohách, v ktorých ste hrali silné a svojské mladé ženy. Vyžívate sa v takýchto postavách? Považujete sa sama za silnú osobnosť?

Myslím, že by sa tiež dalo povedať, že som často hrala ženy, ktoré pôsobili navonok silne, ale vnútri boli slabé. Ten pocit vo Vás možno vzniká preto, že každú úlohu, ktorú hrám, sa snažím stvárniť vnútorne. To znamená, že sa pokúšam preniesť komplikovanú a vrstevnatú skúsenosť ľudskej bytosti, pretože takí sú ľudia, ktorých poznám. Ale čo sa týka tej ženskej sily… neviem. Považujem svoje postavy skôr za komplikované než silné. Niektoré z nich mali navyše značnú hĺbku smútku a mnoho slabostí. Na druhej strane, lichotí mi, že ma vnímate ako silnú ženu a moju prácu tiež.

A detektívka Cornellová?

Cornellová je pravdepodobne najsilnejšia zo všetkých úloh, ktoré som hrala. Najťažšie pre mňa bolo stáť pol metra od Ryana (Ryan Phillippe), keď kričal a zúril. Išiel z neho strach. Tu sa ukázala Cornellová v celej svojej kráse, a tak sa asi správa každý dobrý detektív. Vždy musí zachovať chladnú hlavu a udržať nervy na uzde, inak stratí nad situáciou kontrolu. To ma priťahuje, pretože to je presne opačne než ako sa správam v živote ja. Ja sa vždy teším na roly, kde hrám niekoho úplne iného než seba.

A ako by sa zachovala Juliette Lewis v takej situácii?

Utiekla by som. Veľmi rýchlo. Nie som taká silná.

Čo Vás vlastne presvedčilo prijať túto rolu?

V podstate mi dali ponuku, ktorá sa nedá odmietnuť. Páčilo sa mi, že v minulosti bola moja postava muž – v austrálskej verzii seriálu sa volala detektív Cornell a pohlavie sa ukázalo ako irelevantné. Som nadšená, že ju diváci vidia len v práci a viac sa o nej dozvedia až v deviatej a desiatej časti. A ja sama – myslím ako Juliette – milujem relácie o zločine, také tie záhadné vraždy – tie ma fascinujú celý život.

Čo je podľa Vás na tomto seriáli unikátne? Čo sa bude divákom páčiť?

Je to v prvom rade úroveň scenára, veľmi vysoko nasadená latka. A samozrejme, ide tiež o to, že sa v ABC snažili prísť s veľmi kvalitným televíznym seriálom. Páči sa mi, že sa jeden prípad rieši vo viacerých častiach. Dáva nám to priestor, časový vankúš, ktorý nám dáva možnosť hrať sa so vzťahmi medzi jednotlivými postavami. Nie náhodou sa seriál volá Tajnosti a lži. Hneď od začiatku sa postupne dozvedáme čriepky o každom zo susedov – najskôr o Ryanovi Phillippovi, ktorý sa od začiatku javí ako hlavný podozrivý. Vy si síce hovoríte „nie, ten to neurobil“, ale Cornellová po ňom aj tak ide. Postupne začnete váhať, či to bol naozaj on. Presne kvôli týmto momentom som nadšená. Je to skvele napísané. Snažím sa vždy hrať autenticky, originálne a tak nejako „fresh“. Dúfam, že sa mi to s Cornellovou podarilo. Ľudia začínajú diskutovať, z čoho má ten tik a to sa mi ohromne páči. 

Aj vy sa snažíte domyslieť, z čoho má ten tik a ako ho správne hrať, nie?

Áno, musím sa radiť s pravými vyšetrovateľmi vrážd. Nakoniec zistíte, že musíte byť dosť obsedantný jedinec, keď robíte takúto prácu. Vlastne musíte mať veľa nezvyčajných vlastností. Nie je to žiadna brnkačka.

Myslíte, že sa seriál bude páčiť divákom v rôznych krajinách?

Myslím, že áno. Práve preto, že sa zaoberá hlbšími myšlienkami než len tou, „kto to spravil“. V každej časti sa divák ocitne v komplikovanom bludisku ľudských vzťahov a to, čo uvidia na povrchu, nemusí byť nakoniec pravda. Núti to diváka hádať, čo sa stane a prečo. Natáčali sme vo Wilmingtone v Severnej Karolíne, čo je veľmi zaujímavá lokalita. Majú tam malé centrum mesta a pláž. A zatiaľ čo ja som mohla ísť na pláž pomerne často, Ryan skoro vôbec, keďže sa objavoval takmer v každom zábere. Keď sa bude seriálu dariť, celé obsadenie sa v budúcej sérii vymení, zostanem len ja. A to je šialené, pretože všetku čiernu prácu odviedol Ryan. Občas ma k nemu priviedli pred kameru a ja som potom hneď bežala naspäť na pláž (smiech).

Vráťme sa ešte k tomu, aká je Cornellová výstredná. Koľko z toho bolo predpísané v scenári a koľko ste si vymysleli priamo pri nakrúcaní?

Všetko bolo vopred napísané a ja chcem za to ešte raz vyjadriť tvorcom seriálu veľký rešpekt. Ako herci sme sa učili vždy scenár len k jednej časti, vlastne sme nemali potuchy, ako sa bude príbeh vyvíjať v ďalších dieloch. Rada som svoju postavu preberala s produkčným Barbie Kligmanom. Diskutovali sme o tom, aký život žila Cornellová v minulosti a kam sa chce uberať, ale obaja sme boli na rovnakej stránke scenára. Zo samotného štýlu, akým bol príbeh napísaný, som si odvodila, že moja postava má akýsi chladný matematický prístup k životu. Až neskôr sa ukáže, že má taktiež svoje hlboké city. Jej výstrednosť je obrátená skôr k práci detektíva, pomáha jej to vo vyšetrovaní a je jej jedno, že sa ľudia okolo nej cítia nesvoji. Dalo by sa povedať, že je to jej vyšetrovacia metóda. A zasa, ako vravím, taká vôbec nie som, nebavilo by ma trápiť vás, aby ste sa cítili nepríjemne. Ale rada si to zahrám.

Seriál Tajnosti a lži bežal v Austrálii v inej verzii, pripravovali ste sa nejako špeciálne, ako to urobiť inak?

Keď som pracovala na Čo žerie Gilberta Grapea, osvojila som si nový prístup: proste to nechám plávať. Vedela som, že naša verzia bude úplne iná. Naši tvorcovia mali ten geniálny nápad, že z Cornella urobili Cornellovú (smiech).
Rozhovor
Foto AXN

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC