Rozhovor s Martinem Škodou

Jedlo nie je len potrava, ale spôsob ako ľudí spojiť

Jedlo nie je len potrava, ale spôsob ako ľudí spojiť

Tento sympaťák žije gastronómiou. V kuchyni sa motal už ako malý chlapec a dnes patrí medzi najmladších a zároveň najžiadanejších kuchárov v Česku. Aj keď v obore vyučený nie je. Nepovažuje to totiž za dôležité. Pri varení a mimo neho sa riadi inštinktom a rád experimentuje. Aj vďaka tomu patrila jeho prvá kuchárka medzi najpredávanejšie na svete. V podstate je to šťastný človek – živí sa tým, čo ho najviac baví, a darí sa mu!

Ako si sa dostal k vareniu? Díval si sa už ako malý chlapec mame v kuchyni pod ruky?

Ako malý chlapec som hlavne veľmi rád jedol a pozeral som sa na Jamieho Olivera v televízii. Páčilo sa mi, ako sa varením baví, pozve bandu priateľov, niečo si uvarí, pri tom si dajú pivo, alebo dve a sú spokojní. Jedlo vnímam ako súčasť kultúry, je to proste nádhera! Tiež som často býval u babičiek, tie varia každý deň.

Prvú kuchárku si vydal v sedemnástich, to je vek, kedy chlapci skôr behajú za dievčatami alebo vymetajú večierky. Koľko času zabralo pripravenie Tvojej prvotiny?

To teda, to boli časy! Nie, že by som za dievčatami nechodil, ale namiesto toho, aby som vo voľnom čase kopal do lopty, tak som trávil čas za sporákmi a skúšal rôzne jedlá. Prvú kuchárku som dával dokopy celú takmer sám, vymyslel som koncept, nafotil som recepty a napísal texty. Zabralo to zhruba rok intenzívnej práce. Ale oplatilo sa, Škoda nevariť – Kuchárka plná hudby sa stala dokonca treťou najlepšou prvotinou na svete!

Vlani na jeseň vyšlo pokračovanie Tvojej kuchárky. V čom je druhá knižka iná ako tá prvá? Aj tu si sa snažil o originálne, kreatívne poňatie?

Určite je dospelejšia. Za tých päť rokov som vyspel nielen ja, ale dúfam, že aj moje varenie. Tentoraz je to kuchárka plná akcie, takže varím na rôznych miestach, pri rôznych príležitostiach. Ide mi o to ukázať, že jedlo spája ľudí a patrí naozaj na každú akciu. Ukázalo sa, že aj s malým rozpočtom sa dá urobiť kuchárka, ktorá bude sláviť úspechy, tento rok je opäť vo finálovej TOP 3 o najlepšiu kuchárku sveta v súťaži Gourmand Cookbook Awards, čo je skvelé. Tiež sme dali ku kuchárke dokopy historicky prvé hudobné intro, ktoré prepája svet jedla a hudby.

Čo pre Teba znamená jedlo?

Zásadnú súčasť života, kultúry, životného štýlu. Jedlo zásadne ovplyvňuje tvoju náladu, výkony v práci i zdravie. Je to pre mňa jeden z najdôležitejších aspektov života.

Niektoré postupy a normy v školských jedálňach sú veľmi zastarané. Stále je čo zlepšovať.

Spomenul si, že Tvojím veľkým vzorom je britský populárny kuchár Jamie Oliver. Chcel by si si v budúcnosti tiež otvoriť reštauráciu, alebo mať v TV vlastnú show?

Jamie je skvelý človek aj kuchár. Podnik raz možno bude, ale predtým by som to videl skôr na tour po hudobných festivaloch, chcem ponúkať street food po mojom, časom možno založíme nejakú gastronomicko-hudobnú akciu.

Aké ingrediencie používaš najradšej?

Čerstvosť a kvalita, to je základ. Pracovať sa potom dá so všetkým možným. Inak ale nikdy nedám dopustiť na mäso, hlavne na hovädzie.

Na akom jedle si vždy pochutíš? Čo Ťa nikdy neomrzí?

Určite to budú všetky možné záležitosti z grilu, na tie nikdy nedám dopustiť. Pekne vyzretý hovädzí steak, to je paráda. Stačí trocha soli, korenia a je hotovo.

Si veľký cestovateľ. Aké destinácie si si obľúbil a máš aj dovolenky spojené s varením?

Stále ma baví spoznávať nové miesta, je to skvelá možnosť, ako sa vzdelávať a objavovať. Na strednej som študoval španielsku sekciu gymnázia, takže odvtedy mám veľmi v láske práve Španielsko, mám tam aj veľa kamarátov. Ale som otvorený novým cestám, každá krajina má niečo svoje.

Ako je na tom podľa Teba stravovanie na českých základných a stredných školách?

Myslím, že sa to lepší, ale stále je veľa čo zlepšovať. Niektoré postupy a normy sú veľmi zastarané. Sú tu aj nejaké iniciatívy, ktoré sa s tým snažia pracovať a stravovanie v jedálňach zlepšiť. Tiež sa každý rok v máji oslavuje Food Revolution Day, ktorý založil práve Jamie Oliver. Ide o akciu, pri ktorej sa majú práve deti prilákať ku vareniu a naučiť sa jesť dobre. Môžu sa do toho zapojiť pokojne aj jedálne.

Ktoré relácie o varení sleduješ v televízii?

Celkovo mám veľmi nabitý program, takže relácie moc nestíham, ale teraz som sa tomu venoval o niečo viac, pretože som práve na túto tému písal bakalárku. Veľmi rád mám programy od Jamieho, stále si drží svoj štýl, je inovatívny už vyše 15 rokov. Tiež sa mi páčilo, ako bola spracovaná napríklad posledná séria Ano, šéfe!

Premýšľal si niekedy, čím by si sa živil, keby Ťa už vydávanie kuchárok a profesionálne varenie nedokázalo uživiť?

Ťažko povedať, mám veľmi rád hudbu, občas robím DJing, tak by som sa tomu možno začal venovať viac. Ale niečo mi hovorí, že sa toho varenia nevzdám.

Martin Škoda (* 25.07. 1994, kuchár)

Vareniu sa venuje od ôsmich rokov. Nie je ale prototypom klasického kuchára. V sedemnástich rokoch mu ako najmladšiemu autorovi nakladateľstvo vydalo prvú kuchárku s názvom Škoda nevariť – Kuchárka plná hudby, ktorá sa okamžite stala tretím najlepším debutom na svetovom knižnom trhu. Vedie vlastné kurzy varenia, pripravuje gastronomické akcie a podporuje kampane za zlepšenie stravovania. Cieli na všetky generácie a snaží sa v ľuďoch zvyšovať záujem o kvalitné suroviny a domáce varenie.

Rozhovor
Foto archív Martina Škodu

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC