Rozhovor s hercom Ondrejom Gregorom Brzobohatým

Humor a smiech dokážu liečiť

Rozhovor s hercom Ondrejom Gregor Brzobohatým

Čo drží Ondřeja Gregora Brzobohatého nad vodou v čase pandémie? Ako si udržiava silu a chuť tvoriť a kde o ňom v blízkom čase budeme počuť? Prečo vytvoril stolovú hru a čo je jej cieľom? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal v rozhovore, ktorý bol pretkaný úsmevmi a neobyčajne dobrou náladou.

V nedávnom rozhovore ste povedali, že táto doba je úplne ideálna pre tvorivé písanie, pre tvorbu. Pracujete na muzikáloch, knihe o hudbe alebo napríklad stolovej hre. Ako to všetko zvládate? Kde na to beriete silu?

Je to také perpetuum mobile. Vy investujete nejakú energiu do kreatívnych činností, a keď vidíte, že fungujú, tak sa vám tá energia vracia. A keď robíte veci, ktoré môžu niekomu pomôcť, je tá energia o to krajšia a väčšia. Snažím sa preto zamestnať tak, aby pre mňa pandémia bola stále druhoradou vecou. Hrozne nerád by som kvôli nej totiž upadol do letargie.

Čo napríklad taká hudba? Nie je zložité ju robiť práve v čase pandémie?

Ja bez hudby byť nemôžem. Živé koncerty sa teraz robiť nedajú, takže napríklad skladám hudbu k chystanému večerníčku. Momentálne tiež dopisujem už tretí muzikál. Do šuplíka. Jasne, neviem, či sa budú dať v nadchádzajúcich sezónach realizovať. To si ale nemôžem pripúšťať, inak by som sa dostal presne do tej negatívnej nálady, do ktorej nechcem.

Pandémia nám pomohla uvedomiť si, že istota je len také ľudské klamanie sa

Počas pandémie sa veľa vecí, ktoré sa nedajú robiť naživo, presunulo do digitálnych médií. Ste v tomto smere staromilec, alebo sa do online diania tiež zapájate?

Staromilec síce som a tradičné veci mám rád, ale čokoľvek nové automaticky nezavrhujem. Začal som sa tak učiť lepšie zaobchádzať napríklad s Instagramom, u ktorého som sa skôr bál, aby som mu príliš neprepadol, tak ako veľa iných ľudí. S Ondrom Brouskom sme premýšľali nad nejakými zábavnými lekciami klavíra a so ženou Tatianou zase nad videami o varení. Neviem ale, či sa k tomu dostanem, možno by som sa už musel naklonovať.

V súvislosti s pandémiou ste sa venovali rôznym aktivitám, až ste došli ku stolovej hre „Covid-19: Jsme v tom spolu, KSAKRU!“, ktorú ste dávali dokopy s Nikol Klevcovovou, Janom Mouchom a Přemkom Ponáhlým. Ako ste k tomuto nápadu došli?

V prvej vlne pandémie som bol frustrovaný z toho, že neviem, ako byť nápomocný. Potom ma napadlo napísať nejakú pesničku a k nej pripojiť fond Pomáhame sestričkám, s ktorým sme vybrali pre zdravotníkov cez päť miliónov. Tiež som sa zúčastnil spievania pod oknami, napríklad rôznych seniorských domov. Tieto aktivity ale skončili a pandémia pokračovala ďalej. Mne to za chvíľu nedalo a musel som zase niečo vymyslieť.

Prečo práve stolová hra?

Stalo sa to vlastne náhodou. Na chatu, kam tradične jazdíme s partiou, nemohol kvôli covidu doraziť kamarát, s ktorým milujeme stolové hry. No a keď sa toto v hlave spojilo, napadlo ma, prečo by sme ten prekliaty vírus nemohli poraziť aspoň v hre, keď už sa to nedarí v realite. Tak som sa spojil s pár skvelými ľuďmi a vďaka nim, investorovi a vydavateľovi Pythons som hru mohol dať dohromady.

Nevyčítali Vám ľudia, že celú situáciu zľahčujete alebo že sa na nej snažíte priživiť?

Samozrejme, takých hlasov sa ozývalo veľa. Ja som ale presvedčený, že humor a smiech dokážu liečiť. A keď je všade okolo nás strach, musíme si tú situáciu aspoň na chvíľu odľahčiť, inak by nám z toho všetkým hrablo. Samozrejme v hre nezosmiešňujeme všetko, napríklad opatrenia ako nosenie rúšok vyložene podčiarkujeme. Naopak si robíme srandu napríklad z konšpiračných teórií o očkovaní. Určite si stojím za tým, že humor je v každej situácii skvelý liek, nech ktokoľvek hovorí, čo chce.

Kam sa obraciate vo chvíli, keď si chcete oddýchnuť? Ak teda niekedy tiež odpočívate…

No k hudbe, vždycky. To je ten najlepší odpočinok. Hudba a ticho. Ono je to nakoniec tak trochu to isté. A tiež k prírode, tá je ideálna. Hory, kopce, lesy, potoky…

Máte za nejaké tie mesiace spolužitia vo dvojici v izolácii už nejaké tipy a triky, ako to zvládať?

Myslím, že nám pandémia pomohla uvedomiť si, že istota je len také ľudské klamanie sa. Nikdy totiž nevieme, či zajtra pôjdeme do práce, či sa nám napríklad niečo nestane. Keď sa nad tým takto zamyslíme, budeme si o to viac vážiť ľudí, s ktorými zdieľame jeden priestor a možno k nim nájdeme viac pokory. To je tá najlepšia cesta, aj keď máme občas ponorku a nejaké veci nás štvú. Hlavné je spolu hovoriť, dialóg je tá najpodstatnejšia vec pre prežitie tejto civilizácie.

Čo by ste na záver odporučili čitateľom, aby neklesali na mysli? Čo podľa Vás môže ľuďom v ťažkej dobe najviac pomáhať?

Mám tri zásadné hodnoty. Lásku, hudbu a humor. Láska je niečo, čo nás všetkých môže vždycky dostať zo všetkého. A keď sa k tomu pridá humor a hudba, tak je to proste ideálna kombinácia.

 


Ondřej Gregor Brzobohatý (* 2. februára 1983, herec, hudobný skladateľ, spevák, textár, pianista, producent a dabér)

Ondřej Gregor Brzobohatý je symbolom mutlitalentovaného človeka, ktorý naplno využíva svoj potenciál. Od roku 2016 je v manželstve s modelkou Taťánou Kuchařovou, s ktorou sa podieľa na mnohých charitatívnych činnostiach, ktoré často súvisia s jeho umeleckým talentom. Jeho posledným počinom je stolová hra Covid-19: Jsme v tom spolu, KSAKRU!, časť výťažku z predaja tejto hry poputuje nadácii Krása Pomoci, ktorá sa venuje pomoci seniorom.

Rozhovor
Foto Benedikt Renč

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC