Rozhovor s Benom Cristovaom

Hudbu robím spontánne

Hudbu robím spontánne

Spevák, cestovateľ, športovec a veľký milovník adrenalínu. Ben Cristovao je nabitý energiou a do všetkého sa vrhá po hlave. Ako do skladania a tvorby hudby, tak aj do nebezpečných výziev. Tento rok ho čaká niekoľko veľmi veľkých dobrodružstiev, ktoré väčšina ľudí nezažije za celý život. Cristovao skrátka žije na plné obrátky a ničoho sa nebojí.

Na čo sa v najbližšom čase najviac tešíte?

Koncom mája vyrazím do Rakúska, kde ma čaká rafting, na ktorý sa naozaj veľmi teším. Splavovanie rieky pre mňa bude veľký adrenalín. Je to niečo, čo som ešte nikdy neskúsil. Na ľadovci potom budem jazdiť na snowboarde, ktorý mi je veľmi blízky, pretože som na doske roky pretekal.

Rafting nepatrí medzi najbezpečnejšie športy. Nemáte niekedy strach?

Strach nemám. Len ma to už teraz tak zvláštne desí, ale aj teší. Hlavne ten adrenalín a z toho prameniaci príjemný pocit, že vlastne vôbec neviem, čo ma čaká.

Muziku neplánujem. To ani nie je dobré, ju plánovať

V pláne máte aj skoky z dvanásťmetrového vodopádu. To znie strašidelnejšie než ten rafting.

To je pre mňa niečo, čo už tak trochu poznám. Každý rok jazdím na preteky v extrémnych skokoch do vody v Hřiměždicích a skáčem napríklad zo šestnástich metrov salto vzad. Takže toto pre mňa bude sranda. Môj kamarát reprezentant v skokoch do vody Michal Navrátil skáče napríklad z dvadsiatich siedmich metrov – a tomu už sa musíte venovať na profesionálnej úrovni niekoľko rokov. To sa stačí len zle odraziť – a môže to skončiť tragicky.

Máte v hlave plány, aké adrenalínové výzvy chcete ešte skúsiť?

Je strašne veľa vecí, čo som ešte neskúsil. Pôjdem prvýkrát na bungee jumping, na ktorý sa veľmi teším. Láka ma tiež paragliding, base jump… No a nakoniec sa pripravujem aj na ultimátne bojové zápasy v klietke MMA.

A aké sú Vaše plány ohľadom hudobnej tvorby?

Muziku neplánujem. To ani nie je dobré, ju plánovať. Keď to nejako cítim, tak na tom pracujem a v rámci toho, podľa miest, kam práve cestujem, si k tomu robím aj klip. Mám rád, keď je tá hudba niečo spontánnejšie. Nemám rád plánovanú hudbu.

Často cestujete do zahraničia a spievate aj po anglicky. Nechcete preraziť na medzinárodnej úrovni?

Baví ma to, na akej úrovni tú hudbu teraz robím. Ak budem mať niekedy ambície robiť hudbu na nadnárodnej úrovni, prečo nie. Mám fanúšikov samozrejme aj na Slovensku a chodí mi veľa správ tiež z iných krajín, napríklad z Anglicka alebo Spojených štátov amerických. Tak uvidíme.

Práve do USA jazdíte celkom často natáčať aj klipy alebo pesničky do štúdií…

Mám tam sestru, takže tam jazdím aj len tak za ňou. Mám radšej, keď sú pre mňa cudzie krajiny ako istá forma odpočinku alebo dobrodružstva, než aby to bola práca. Je to trošku niečo iné, keď niekde ste ako obyčajný človek a nemusíte sa nejako mediálne prezentovať, spievať tam a riešiť veľa ďalších vecí.

Takže v Amerike budete tento rok odpočívať od práce?

Mám hudobných producentov v Toronte, takže pôjdem do Kanady dokončiť dosku, a keď už tam budem, odletím si ešte do Vancouveru a do blízkeho horského areálu vo Whistleri, kde bola pred ôsmimi rokmi zimná olympiáda. Budem tam jazdiť na snowboarde. Majú tam skvele vyriešené jazdenie vo voľnej prírode. Keď človek nestretne medveďa, je to tam vraj neuveriteľné.

Raj pre takéto jazdenie v panenskej prírode je vraj Aljaška. Tam už ste boli?

Na Aljašku plánujem ísť už dlho. Chcem si na to urobiť viac času a ísť tam na dlhší výlet a nasať atmosféru toho miesta. Pokojne by som tam išiel aj na mesiac, ale ako som hovoril, teraz sa chystám s doskou do Rakúska.

Na ľadovcoch v Rakúsku ste zrejme ako doma, keď ste jazdili na profesionálnej úrovni.

Súťažil som napríklad v Hintertuxe, na Dachsteine a mnohých ďalších miestach. Keď sa povie Rakúsko, vybavím si Alpy, snowboardové preteky alebo Viedeň, ktorú mám veľmi rád. Je to krajina, ktorá je veľmi spätá s prírodou.

Čo Vás čaká v lete. Viac práce, alebo si skôr budete užívať voľno?

Čakajú ma majstrovstvá sveta v Abú Zabí v brazílskom ju-jitsu. To je teraz hlavný šport, ktorý robím. Minulý rok som bol piaty až ôsmy – a teraz sa chcem dostať na stupne víťazov. Uvidíme, či sa to podarí. Potom pôjdem za sestrou do Ameriky, ako som hovoril, a v rámci toho na ďalší šampionát v ju-jitsu do Las Vegas. Chcem vyraziť aj do destinácií, kde som ešte nebol alebo som nemal čas si ich vychutnať. Trebárs Nový Zéland, Grónsko, Island – uvidím, čo z toho všetko zvládnem. Čaká ma dosť cestovania. Každý rok si dávam za cieľ precestovať alebo navštíviť tak desať až pätnásť krajín, kam som sa ešte nepozrel.


Ben Cristovao (* 8. júna 1987, spevák)
Ben Cristovao je spevák, textár a športovec. Jeho matka pochádza z Česka a otec z Angoly. V roku 2009 bol finalistom televíznej talentovej súťaže Česko-Slovenská Superstar, umiestnil sa na konečnom 7. mieste. O rok neskôr vydal debutový album Definitely Different. Od tých čias je obľúbenou stálicou českého hudobného priemyslu. Okrem muziky sa profesionálne venoval snowboardingu. V súčasnosti robí na vrcholovej úrovni bojové športy – predovšetkým brazílske ju-jitsu. Tretím rokom je vegan.

Rozhovor
Foto RED BULL CONTENT POOL A REEBOK

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC