Rozhovor s herečkou Annou Kameníkovou

Hrám len v tom, na čo by som sama išla

Rozhovor s českou herečkou Annou Kameníkovou

Annu Kameníkovú ste v poslednom čase mohli vidieť predovšetkým ako mladú Boženu Němcovú v úspešnom seriáli ČT. Ako si s rolou legendárnej českej spisovateľky vlastne sadla? Aj o tom sme sa rozprávali v rozhovore, kde nám herečka prezradila tiež, čo robí, keď si potrebuje oddýchnuť od práce, alebo na aké projekty sa chystá v blízkej budúcnosti.

Vašou najznámejšou rolou z poslednej doby je samozrejme Božena Němcová v seriáli Českej televízie. Prečo myslíte, že ste boli do úlohy vybraná? V čom ste si s Boženou podobná?

Ja som sa sama seba dlho pýtala, prečo ma na to vzali, pretože mi prišlo, že s ňou vlastne nemám nič spoločné. Že má presne tie vlastnosti, ktoré ja na mnohých ženách obdivujem, ale sama nimi nedisponujem. Ale čo som sa tak bavila napríklad s režisérkou Lenkou alebo s producentmi, tak na nich nejako týmto dojmom pôsobím. Aj od veľa ďalších ľudí som počula, že som názorovo silná a tak. Čo úplne nie som, ale asi tak pôsobím. (smiech)

Pociťovali ste nejaký tlak z toho, že hráte takú významnú historickú osobnosť, alebo ste si to naopak užívali?

Bol to nátlak, ja som cítila šialenú zodpovednosť. Možno som si ju na seba navaľovala viac, ako som mala, ale veľmi som to prežívala. Nielen preto, že to bola žijúca a dôležitá osobnosť, ale aj že to vlastne bola taká veľká rola. Pretože ja som vlastne podobne veľkú úlohu ešte nikdy nerobila. Takže som z toho mala nervy.

Stále varím a tiež sa tak nejako snažím pracovať na sebe ako na osobnosti

Párkrát ste v rozhovoroch spomínali, že si úlohy starostlivo vyberáte. Čo musí spĺňať ponuka, aby ste na ňu kývli?

No ono to vlastne všetko stojí a leží na scenári. Môže sa jednoducho stať, že úloha nie je napríklad taká atraktívna, ale scenár alebo príbeh je nejakým spôsobom zaujímavý. Takže potom do toho rada idem, pretože chcem byť súčasťou projektu. Ide vlastne len o to, či sa mi páči tá vec a či by som ja sama napríklad na to išla do kina alebo do divadla.

A čo sú pre Vás naopak úplné tabu? Do čoho by ste nikdy nešli?

Všeobecne veci, čo nemajú jasný rámec, sú veci, ktorých sa bojím. Takže keď je predpoklad niečoho, čo by trvalo roky a roky a nemá to žiadne konkrétne posolstvo, tak to nie je úplne môj rajón.

Keď teda práve nehráte, čomu sa rada venujete?

Vareniu! (smiech) To robím stále rada. To je taký môj hlavný únik. Stále varím a tiež sa tak nejako snažím pracovať na sebe ako na osobnosti. Snažím sa napríklad veľa čítať nahlas a predstavovať si situácie, ktoré mi sú nekomfortné, pretože nie som úplne spoločenský človek. Proste aby som sa cítila v tomto svete lepšie, to je v posledných rokoch môj hlavný záujem.

A keď už spomínate záľubu vo varení, ktorú ste ostatne demonštrovali aj vydaním vlastnej kuchárskej knihy, čo Vás v kuchyni inšpiruje?

Veľmi sa to strieda. Záleží, koho stretnem, s kým sa zoznámim alebo akú krajinu navštívim. Alebo kto ma práve ovplyvní z kuchárov, ktorých vidím na internete. Aj môj otec ma veľmi ovplyvňuje, pretože skvele varí a hľadá veľa inšpirácie… Takže môže to byť čokoľvek.

Ako na Vás doľahlo obdobie pandémie? Museli ste hľadať prácu mimo odbor?

Ja som si vlastne našla prácu mimo odbor už pred pandémiou, a to v syrárni, kde som chcela nejako prehĺbiť svoje kulinárske vzdelanie. A hlavne som chcela skúsiť niečo úplne iné, pretože po Božene som toho mala plné kecky. Inak som ale prvý rok pandémie skúšala tri veci v divadle, takže som nemala pocit, že by som z toho bola úplne vonku. Bolo zvláštne ich hrať s prázdnym javiskom, to ozajstné nás vlastne čaká až teraz.

A ako ste inak túto dobu zvládali, čo Vám pomáhalo udržať hlavu v chode?

No, izbové rastliny! (smiech) Nemôžem teda povedať, že by som to úplne zvládala. Doteraz mám také postapokalyptické, alebo možno skôr preapokalyptické stavy. Teraz beriem Bachove kvapky, snažím sa cvičiť, aby som bola aspoň fyzicky unavená a nemyslela som na to najhoršie, ale nie som úplne v pokoji. Teraz v lete mi snáď pozitívnu energiu dodá, že po dvoch rokoch konečne pôjdem do zahraničia. Bola som zvyknutá niekam aspoň na víkend vyraziť napríklad šesťkrát do roka, takže absencia toho ma veľmi ubíjala.

A aké máte plány do budúcnosti? Visí vo vzduchu nejaká nová hra alebo film, na ktorý sa tešíte, že v ňom budete účinkovať? Alebo nejaký úplne iný projekt? 

Ja teraz v auguste budem dotáčať film Grand Prix, takže to je teraz taká hlavná vec. No a potom v septembri odpremiérujem tie všetky predstavenia, niečo teda už aj predtým… A potom žiadny plán nemám. Nejaké veci sú rozpracované, ale to je tak vždy. Buď to vyjde, alebo nie. Snažím sa dlhodobé plány nemať, pretože si chcem čo najviac držať svoju slobodu.

 


Anna Kameníková (* 21. marca 1994, herečka)
Je dcérou známej herečky a moderátorky Jitky Asterovej. Sama vstúpila do povedomia divákov v rámci internetového seriálu Semestr alebo v niekoľkých epizódach krimi série Dáma a Král. Tento rok vo svojej doteraz najväčšej úlohe stvárnila v seriáli Božena slávnu českú spisovateľku B. Němcovú. Mimo obrazovky pôsobí Kameníková tiež v rade pražských divadiel a jej ďalšia vášeň – kulinárstvo – sa prejavila napríklad prácou v syrárni alebo vydaním kuchárky s titulom Řešíš/hřešíš.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC