Rozhovor s Jiřím Mádlom

Film nesmie byť nuda ani na sekundu

Film nesmie byť nuda ani na sekundu

Keď sa povie Jirka Mádl, väčšina ľudí si vybaví nadržaného pubertiaka z komédií Snowboarďáci a Rafťáci. Z Jiřího je už ale dospelý muž, ktorý má za sebou aj vážne úlohy a komediálnym hercom sa byť necíti. Momentálne sa pripravuje na režírovanie druhého celovečerného filmu, a ako nám priznal, je to pre neho ohromná výzva. A tých sa on nebojí.

Verejnosť ťa pozná hlavne z filmov, ty máš za sebou ale aj režisérsky debut a ďalší film ťa čaká. Ako ti to ide v úlohe režiséra?

Začínam točiť v septembri, takže dobre. Ale som veľmi nervózny. Cítim klasický syndróm druhého filmu. Navyše štýlom natáčania sa jedná v podstate zase o debut. Ale budem stopercentne pripravený, to viem. Potom už sa musím len modliť.

Je režírovanie odvetvie, ktorému by si sa chcel do budúcna venovať naplno?

Chcel. Je to adrenalín a práca s ľuďmi, ktorá je najintenzívnejšia, akú poznám. Ale človek pri tom zostarne o niekoľko rokov. Je to veľká drina. Možno sa to časom bude zlepšovať, ale zatiaľ naozaj trpím.

Čo je pre teba na režírovaní najťažšie?

Vieš, že skôr premýšľam nad tým, čo je na tomto umení ľahké? Podľa mňa nič. Možno castingy. Vyberanie a obsadzovanie hercov ma baví, to je naozaj radosť.

Režírovanie ma baví, ale je to šialená drina

Píšeš si aj sám scenáre? Aké témy alebo žáner ťa lákajú spracovať?

Pojedeme k moři a Na střeše sú si dosť podobné, ale môj tretí scenár vraj pôsobí ako od iného autora. Tematicky ich ale nespája nič. Asi sa dá začať písať o všetkom, kde ucítiš silný príbeh. Niekedy je to postava, niekedy je to len jedna scéna, niekedy komunita. To je asi jedno, hlavne keď to človek dotiahne do konca.

Aké filmy si najradšej pustíš, na čo sám rád zájdeš do kina?

Pozerám sa úplne na všetko. Snáď iba horory mi nič nehovoria. Dobrých filmov je fakt veľa a potom naštve, keď človek trafí práve niečo blbé. Má to ohromnú moc. Ani pápež k tebe nemôže hovoriť dve hodiny v tme. Ale nesmie to byť nuda ani sekundu, čo je na dve hodiny fakt ťažká úloha.

V Pojedeme k moři hrá hlavnú úlohu malý chlapec. Detskú úlohu chystáš obsadiť aj do filmu Na streše. Máš nejakú fintu, aby všetko klapalo a aby deti robili, čo po nich požaduješ?

Vo filme Na střeše bude hrať Jan Tříska a neznámy vietnamský chlapec. Je to prvýkrát v histórii nášho filmu, kedy dostane Vietnamec takúto veľkú úlohu. Ďalej sa tam objaví ešte Vojta Dyk, Adrian Jastraban a jedna mladá slovenská herečka. Fintu mám zatiaľ jedinú a to tú, že hercom predohrávam. Zatiaľ ma za to nikto nebil, no, uvidíme.

Máš 30 rokov, a na konte desiatky veľkých úloh v úspešných filmoch. Čakal si to, keď si s natáčaním začínal?

Nečakal. Ja si to len užívam a to ma prenieslo tým časom ako nič. Dodnes to mám fakt rád. Na pľaci som ako ryba vo vode.

Vďaka herectvu si často na očiach, ako sa cítiš v prostredí šoubiznisu? Sú situácie, kedy ti sláva vadí, obťažuje ťa?

Samozrejme. Cítim ohromný tlak každý deň, kamkoľvek idem. To sa nedá moc vysvetliť niekomu, kto to nepozná. Proste som stále v strehu a skoro všetko, čo robím, je vystavené a hodnotené ďalšími ľuďmi. Na to sa zvyknúť nedá. Okrem umývania riadu a ostatných domácich prác robím všetko vlastne verejne. Zároveň to, že ťa ľudia poznajú, znamená, že sa tvoja práca k nim aspoň nejako dostáva.

Okrem hrania, režírovania a moderovania sa venuješ aj charitatívnej činnosti. Do akých projektov si aktuálne zapojený?

Robím patróna Dňu detskej onkológie, s bratom máme združenie Pomáhame športom, veľmi hlboko zakorenená je v mojom srdci Arpida a založil som ArteFond na podporu umelecky nadaných detí z detských domovov. A veľa iných menších vecí. Mám pocit, že tých charitatívnych vecí robím čím ďalej tým viac. Možno niekedy až moc.

Založil si aj vlastný projekt Zpovědnice, vďaka ktorému sa môžu ľudia vykúpiť zo svojich hriechov a zábavnou formou prispieť na pomoc konkrétnym ľuďom. To je geniálny nápad! Čo stálo pri zrode?

Ja som sa niekoľko rokov trestal za prehrešky. Mával som naozaj silné splíny. A potom som raz tresol nápad na internetovú spovednicu na jednom moderovaní a ten projekt mal hneď niekoľko fanúšikov. Trvalo to rok, ale dotiahli sme to.

A ako tráviš leto? Si v pracovnom procese alebo si nájdeš čas aj na cestovanie?

Potreboval by som si strašne oddýchnuť, ale musím sa pripravovať. Rád by som urobil naozaj dobrý film a príprava je 90 % úspechu. Aj keď uvidíme, čo na to povie moje skrehnuté telo.

Jiří Mádl (* 23. 10. 1986, herec)

Narodil sa v Českých Budějoviciach, kde chodil na gymnázium. Od detstva ho bavilo hrať hokej, ale vďaka úlohe vo filme Snowboarďáci sa v sedemnástich rokoch okamžite zaradil medzi populárne mladé herecké talenty. Zahral si napríklad vo filme Ro(c)k Podvraťáků, Colette a získal cenu za najlepší mužský herecký výkon vo filme Deti noci na 43. Karlovarskom filmovom festivale. S kolegom Vojtom Kotkom tento rok moderoval show Da Vinci na TV Prima a okrem hrania a práce pre charitu ho naplno zamestnáva písanie scenárov a režírovanie vlastných filmov.

Rozhovor
Foto Kryštof Kalina

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC