Rozhovor s Andreou Hlaváčkovou

Dúfam, že ľuďom robím radosť

Dúfam, že ľuďom robím radosť

Ani počas tehotenstva nespomalila životné tempo. Možno ho naopak ešte zrýchlila. Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková sa stane v júni prvýkrát mamičkou. Do toho zvláda organizovať sťahovanie do Londýna s talianskym manželom Fabriziom, natáčanie reportáží pre televíznu reláciu, a ešte pomáha s charitatívnymi projektmi. Pre Skylink navyše prezradila, že chce raz tancovať v StarDance.

Ako teraz prebieha Váš život, keď ste si kvôli rodičovstvu museli dať po dlhých rokoch pauzu od tenisu?

Stále mám pocit, že som sa ešte nezastavila. Snažím sa cvičiť, zariaďujem veľa vecí, do toho sa sťahujeme do Londýna. Rozhodne doma nesedím a netrápi ma, čo robiť s voľným časom.

Navyše Vás ešte zamestnáva práca reportérky pre reláciu Sport Star na televízii Prima.

Hrozne ma to baví. Ja som sa k tejto práci uchyľovala už počas tenisovej kariéry a robila som veľa mediálnych projektov. Teraz som rovno skočila do vody na televízii Prima, kde im raz za čas pomáham v relácii Sport Star s nejakou reportážou. Je to obrovsky časovo náročné. Veľa práce, ale naozaj ma to veľmi baví. Keď urobím dobrú reportáž, dáva mi to pocit, ako keby som vyhrala zápas.

Ako sa v tehotenstve ako profesionálna športovkyňa udržujete vo forme?

Ešte sa nejako snažím. Na začiatku piateho mesiaca som chodila dvakrát týždenne cvičiť so svojou kondičnou trénerkou. Teraz je to opatrné, ale aspoň sa hýbem. Chodila som aj tancovať, čo som vždy chcela. Je to pre mňa nový pohyb.

Vaším učiteľom tanca je Marek Dědík, ktorý vystupoval v StarDance. Plánujete sa v budúcnosti zúčastniť tejto obľúbenej súťaže?

Vždy to bol môj veľký sen sa po kariére do StarDance dostať. Tento rok by som ale ani nemohla a zatiaľ ma ani nikto nekontaktoval. Uvidíme po bábätku, či sa to trafí a budú ma chcieť. Najskôr som si to chcela vôbec skúsiť, či by ma to dlhodobo bavilo. Zatiaľ ma to baví dosť.

Držíte teraz počas tehotenstva na uzde svoje chute, alebo sa rada najete, keď nemusíte drieť na kurte?

Milujem jedlo. Nikdy v živote som nedržala diéty a nič som si neodopierala. Moje telo tak teraz nie je v šoku, že by jedlo večer čokoládu alebo chipsy.

Keď urobím dobrú reportáž, dáva mi to pocit, ako keby som vyhrala zápas

Narodí sa Vaša dcéra v Česku, alebo v inej krajine?

Pôrod plánujeme v Česku. Mama je gynekologička a v Plzni mám všetkých doktorov, navyše je tam jedna z najlepších nemocníc v Európe, takže nebolo vôbec na mieste o tom pochybovať. Akurát kvôli tomu budem musieť byť v Česku dlhší čas. Pre manžela je to trochu komplikácia, že tu bude musieť byť veľa so mnou.

Budete učiť dcéru všetky jazyky, ktoré ovládate?

Ja určite po česky, manžel po taliansky a do toho na seba budeme hovoriť po anglicky. Asi kvôli tomu bude hovoriť neskôr. Možno mi povie až v desiatich rokoch „ahoj“.

Ako je na tom Váš manžel s češtinou a Vy s taliančinou?

V češtine vie neslušné slová a používa ich za volantom. Ja som na tom podobne. Pred deviatimi rokmi som mala ambície sa učiť, ale to už opadlo. Možno sa naučím vďaka dieťaťu.

Prezradíte meno, ktoré ste pre dcéru vybrali?

Ešte ho nechceme hovoriť, ale celkom sme sa na ňom aj zhodli. Rozprávali sme sa o tom už skôr a vždy sme riešili, aby tie mená k sebe pasovali, boli medzinárodné a mali trochu váhu. Až sa to bude blížiť, tak ho povieme. Nechceme to teraz ešte zakríknuť.

A podľa čoho ste ho vyberali?

Vždy to musí byť meno niekoho, koho mám rada a nie niekoho, kto mi prináša nejaké negatívne emócie. Veľa mien sa tým vyradí. Na dievčenskom mene sme sa zhodli hneď. U chlapca sme polemizovali. Malo by to byť dievča, ale keď to bude chlapec, tak meno máme v zálohe.

Sledujete aj na materskej dovolenke pravidelne tenis, alebo ste si od neho dali kompletne pauzu?

Sledujem, ale neležím na gauči a nevidím každý zápas. Som rada, že počas mojej pauzy necítim žiadnu zášť voči tenisu a naozaj mám z toho radosť a fandím.

Od roku 2012 máte svoj nadačný fond. Máte spočítané, koľko peňazí ste na charitu vybrali?

Na dražbách to boli skoro dva milióny korún. Pomáham aj prítomnosťou na rôznych akciách. Osobné kontakty koľkokrát zariadia viac než aukcie. Všetko robím ja. Odpisujem ľuďom, balím darčeky aj s balíkmi chodím na poštu. Dúfam, že ľuďom robí radosť, keď im príde taký osobný balíček.

 


Andrea Sestini Hlaváčková (* 10. augusta 1986,  tenistka a televízna reportérka)

Od 5 rokov sa začala naplno venovať tenisu a na profesionálny ženský tenisový okruh WTA vstúpila v roku 2004. Roku 2011 spoločne s Luciou Hradeckou dominovali na grandslamovom French Open, o rok neskôr s rovnakou partnerkou absolvovali finále Wimbledonu, kde navyše mesiac nato vo finále tenisového olympijského turnaja vybojovali striebro. V roku 2013 získala dva grandslamové tituly na US Open – v štvorhre s Luciou Hradeckou a tiež v mixe, kde bol jej partnerom Max Mirnyi. Ďalším obrovským úspechom je víťazstvo v deblovom WTA Finals v Singapure v roku 2017 s partnerkou Timeou Babos. Okrem tenisu sa venuje aj charitatívnej činnosti.

Rozhovor
Foto Adidas a archív Andrey Hlaváčkovej

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC