Rozhovor s Tomášom Hertlom

Dôležité je, zbytočne sa nebáť

Dôležité je, zbytočne sa nebáť

Je jednou z najväčších hviezd českého hokeja. Útočník Tomáš Hertl žiari v slávnej NHL v drese San Jose Sharks, kde v minulej sezóne siahal po jednej z najslávnejších športových trofejí – Stanley Cupe. O kúsok to nevyšlo a tento rok ho zase spoločne s tímom zabrzdili zranenia. Preto ani nemohol pomôcť českému tímu na majstrovstvách sveta. Hertl sa ale nevzdáva a verí, že veľké úspechy čoskoro prídu.

Kvôli zranenej nohe ste tento rok nemohli reprezentovať na svetovom šampionáte Českú republiku. Trpeli ste veľmi pri televízore, keď ste nemohli zasiahnuť do hry a pomôcť národnému tímu?

Bol som na dovolenke na Havaji, a tak som sledoval hlavne štvrťfinálový zápas. Je to o jednom zápase a buď to vyjde, alebo nie. Chlapci to mali vo štvrťfinále proti Rusku ťažké. Škoda, že nedali prvý gól. Mohlo to dopadnúť inak. Český tím už dlhší čas čaká na úspech, ale stále máme skvelých hráčov a medzi nimi aj tých mladých, ktorí sú budúcnosťou reprezentácie. Keď sa tím dobre skombinuje, tak ten úspech môže časom prísť.

Ďalším veľkým sklamaním pre Vás je, že kvôli sporu vedenia NHL a Medzinárodnej hokejovej federácie pravdepodobne nepôjdete vy, hráči zo zámoria, na olympijské hry v roku 2018. Je podľa Vás ešte šanca to zvrátiť?

Samozrejme to nie je nič príjemné, pretože o olympiádu v Soči pred tromi rokmi som prišiel kvôli zraneniu a teraz by to zase nemalo vyjsť, pretože sa vedenie NHL a Medzinárodná hokejová federácia zatiaľ nedohodli na uvoľnení hráčov zo zámoria. Reprezentovať na olympiáde je snom každého športovca. Neviem, ako to dopadne, ale zatiaľ to nevyzerá moc nádejne. My hokejisti s tým ale nič neurobíme.

A do tretice všetkého zlého ste tento rok nepostúpili do 2. kola play off NHL. V čom bol najväčší problém, v tom, že ste vypadli hneď v úvode s Edmontonom?

Nebolo to pre nás najľahšie. Väčšinu zápasov sme dominovali, ale nakoniec sme sa porazili sami. V tíme bolo cítiť veľké sklamanie. Edmonton bol tím, ktorý sme si do play off veľmi priali, ale zastavilo nás aj veľa zranení. Musíme na to zabudnúť a čo najlepšie sa pripraviť na novú sezónu.

Príjemnou zmenou pre budúcu sezónu je, že budete mať v tíme San Jose Sharks českého spoluhráča. Ako sa tešíte na príchod obrancu Radima Šimka?

Hneď som Radimovi písal, keď podpísal zmluvu, a gratuloval som mu. Ponúkol som mu pomoc, pretože sám viem, aké sú začiatky v NHL ťažké. Pamätám sa, ako mi vtedajší spoluhráč Martin Havlát pomáhal, keď som do San Jose prišiel. Teraz chcem zase pomôcť Radimovi s čímkoľvek, čo bude potrebovať. Sme s priateľkou veľmi radi, že budeme mať po dlhej dobe zase Čecha u nás v tíme.

Chceme sa s Radimom ešte v lete stretnúť a všetko prebrať. Bude to skvelé, keď sa hneď prebojuje k nám do prvého tímu. Čo pre Vás bolo najťažšie, keď ste ako devätnásťročný prestúpili z českej extraligy do slávnej NHL?

Pre mňa nebolo zo začiatku ľahké dohovoriť sa po anglicky. Samozrejme napríklad rozumiete, o čom sa ostatní bavia, ale keď je na tímovej večeri pohromade celý stôl spoluhráčov, tak ste dosť nervózny a bojíte sa ako nováčik čokoľvek povedať. Bolo to zo začiatku nepríjemné, ale nie je čoho sa báť. Na ľade sme si s chalanmi rozumeli skvele. Ide skôr o ten život mimo hokej a ja som teraz pripravený Radimovi so všetkým pomôcť, aby som mu to uľahčil.

Je príjemné, keď ma ľudia žiadajú napríklad o fotku či podpis.

V San Jose pôsobíte už štyri sezóny, ako sa Vám tam žije?

Je to krásne miesto, ale radi jazdíme aj do iných častí Kalifornie. Štyridsať minút od San Jose je San Francisco a to je naozaj kúzelné, či už vďaka slávnemu mostu Golden Gate, alebo legendárnemu väzeniu Alcatraz. Ešte máme obľúbenú pláž Santa Cruz, kde s priateľkou Anetou trávime veľa času.

Viete si predstaviť, že by ste mali vymeniť slnečnú Kaliforniu za tím napríklad v kanadskom Winnipegu, kde je skoro stále zima?

Veľmi ťažko by sa nám sťahovalo s Anetkou niekam do zimy. Navyše tu v Kalifornii to žije a napríklad vo Winnipegu to nie je práve ideálne miesto pre nás mladých. Nejako by to ale človek musel zvládnuť, pretože by som s tým sám nič neurobil a išiel by som.

Užívate si pozornosť fanúšikov, alebo ste skôr typ, ktorý je nerád stredobodom pozornosti?

Je príjemné, keď ma ľudia žiadajú napríklad o fotku či podpis. Hlavne priateľka si všíma, ako ma ľudia sledujú na ulici alebo v reštaurácii. Mne to nevadí a rád im vyhoviem.

V máji ste boli na dovolenke na Havaji. Čo Vás čaká cez leto?

Som tvárou turnaja Urban Buly. Sú to zápasy na ulici s tenisákom a hokejkou. Kedysi sme tak hrávali na uliciach za barákom s chalanmi, keď sme boli malí a teraz sa to vracia. Teším sa, až si zahrám. Je o to medzi ľuďmi v Česku veľký záujem a určite si to všetci užijeme.

Tomáš Hertl (* 12.11. 1993, hokejista) 

Už v devätnástich rokoch patril k najlepším hráčom českej extraligy, čo neuniklo zahraničným pozorovateľom. Zo Slavie tak prestúpil v roku 2013 do slávnej zámorskej hokejovej súťaže NHL, kde od tých čias žiari v drese San Jose Sharks. Hoci ho niekoľkokrát zastavili ťažké zranenia, vždy sa dokázal uzdraviť a vrátiť sa na ľad ešte silnejší. V sezóne 2016/17 mal so svojím klubom na dosah zisk najcennejšej hokejovej trofeje Stanley Cupu, ale finálovú sériu ovládol Pittsburgh. Hertl verí, že raz si na Stanley Cup siahne a s českou reprezentáciou vyhrá zlatú medailu na majstrovstvách sveta a olympijských hrách.

Rozhovor
Foto Red Bull Media House a Instagram.com

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC