Rozhovor s herečkou Janou Švandovou

Denne nachodím na golfe 18 km

Rozhovor s českou herečkou Janou Švandovou

V júli oslávila 73. narodeniny, a aj keď to môže znieť ako klišé – tento vek by divadelnej a filmovej herečke hádal málokto. Stále patrí medzi krásavice a o svoju postavu sa náležite stará, a to prevažne golfom, ktorý je jej celoživotnou vášňou. Rovnako ako dosky javiska, z ktorých sa rozhodne nechystá zliezť. Aktívna je Jana Švandová celý život, a ani v starobe na tom nehodlá nič meniť.

Ako ste sa tešili na návrat do divadla po niekoľkomesačnej pauze?

Vzhľadom na to, že som nehrala od polovice marca, tak sa už do divadla naozaj teším. V júli a auguste ma čaká napríklad predstavenie Lakomec v divadle Kalich a budem tiež hrať v Divadle Bez zábradlí, napríklad v predstavení 2× Woody Allen, Bez roucha alebo v Kvartete, ktorý už hráme šiestym rokom. Čaká nás aj hranie na Morave a ja sa už naozaj nemôžem dočkať.

Je vidieť, že Vám práca naozaj chýba.

To viete, keď je človek zvyknutý pracovať celý život a zrazu má z ničoho nič štvormesačný výpadok, tak mu chýba samozrejme nielen tá práca ako taká, ale aj peniaze, pretože zloženky sa platiť musia. Našťastie sa rozbieha nakrúcanie seriálov. Pre Českú televíziu natáčam Hlavu medúzy, ktorú režíruje Filip Renč. Tam hrám mamu mladého Karla Heřmánka, ktorá je profesorkou umenia. A potom tiež hrám v Chatároch, čo je krásny seriál Petra Kolečka o obyvateľoch jednej osady.

Môžete ho prirovnať k legendárnym Chalupárom?

To nie, tieto dva seriály by som si ani netrúfla porovnávať. V Chalupároch sú hlavné dve postavy, ktoré stvárnili pán Sovák a pán Kemr, kdežto Chatári sú o niekoľkých ľuďoch rôznych generácií, ktorí majú rôzne záujmy. Pochopiteľne je to ale veľmi vtipne napísané a ja verím, že sa takýto počin bude divákom páčiť.

Pred štrnástimi rokmi ste účinkovali v prvej sérii populárnej súťaže StarDance …když hvězdy tančí. Išli by ste do toho dnes znova?

Uf, trochu ste ma tou otázkou zaskočili. Úprimne, v mojich 73 rokoch by som už ponuku asi odmietla. Ale na súťaž spomínam dodnes veľmi rada. Vtedy sme do toho skočili po hlave, bol to prvý ročník, a tak sme veľmi netušili, do čoho ideme a nebrali sme prípravu asi tak moc zodpovedne, ako dnešní účinkujúci. Aj keď sme samozrejme tiež museli tvrdo trénovať. Bola to ale skôr zábava. Každopádne sme vtedy s kolegami netušili, aký veľký ohlas a úspech bude táto súťaž mať.

Patríte k veľkým milovníčkam golfu. Koľkokrát týždenne sa dostanete na green?

Minimálne trikrát až štyrikrát. Počas môjho pracovného voľna som hrala často a zúčastnila som sa aj charitatívneho projektu Českej golfovej federácie s názvom „Hrajeme a pomáháme“ – čo je spoločný projekt Českej golfovej federácie a Asociácie golfových ihrísk v spolupráci so spoločnosťou TeeTime SE. Voľne nadväzuje na predchádzajúcu akciu „Hrát budeme, teď pomáháme“, ktorá spája charitatívnu pomoc seniorom zasiahnutým pandémiou koronavírusu s možnosťou prednostné rezervácie po znovuotvorenie ihrísk.

Úprimne, v mojich 73 rokoch by som už ponuku do StarDance asi odmietla

Udržujete si postavu aj inak ako golfom?

Teraz sa musím zasmiať. Ja pri golfe nachodím na ihrisku okolo 18 kilometrov za deň, to by ma asi zabilo ísť si potom ešte zacvičiť. Od jari do jesene mi stačí naozaj len golf, inak v zime chodím do posilňovne a v lete tiež rada plávam.

Čo vôbec dovolenka, máte v pláne cestovať?

Do zahraničia zatiaľ ešte nie. S manželom sa chystáme precestovať Čechy, to máme vždy spojené práve s golfom. Jazdíme skrátka tam, kde si môžeme dobre zahrať. A rysuje sa asi aj kratší výlet do Rakúska, konkrétne jazdíme do oblasti Wachau, kde sú nádherné vinné révy a kupujeme tam vždy dobré biele vínečko.

Rada si doprajete víno?

Čo by nie? Myslím, že pohárik kvalitného vína sa ku každému jedlu náramne hodí!

Budete tráviť čas aj s vnučkami?

Určite, obe vnučky za mnou prídu na Orlík, kde máme chalupu. Tam som sa vlastne dočasne presťahovala z Prahy a trávim tu už od marca väčšinu času, než sa zase naplno rozbehnú pracovné povinnosti. Nemám tam ani počítač a užívam si pokoj a prírodu.

Plánujete nastúpiť od novej sezóny do nejakého divadelného angažmánu?

To nie, ja nemám angažmán ani v jednom divadle, iba hostujem a som tak platená za výkon. Aktuálne hrám v niekoľkých pražských divadlách a tak mi to vyhovuje.

Chodíte rada za kultúrou?

Jasne, to k práci umelca už patrí. Keď sa hrá nejaké zaujímavé predstavenie, musím ho vidieť. A veľmi rada si zájdem do kina, nedávno som napríklad videla skvelý český film Bourák od režiséra Ondřeja Trojana, a aj keď som na neho čítala skôr negatívne kritiky, mne sa veľmi páčil.

Vy ste celý život hrali hlavne také tie krásavice a potvory. Vadí Vám škatuľkovanie hercov?

To je pravda, režiséri ma väčšinu života obsadzovali do úloh sexi vampic! A áno, asi mi to trochu vadilo. Teraz si konečne užívam, že už nehrám dračice a mrchy, ale hlavne babičky. To je vážne fajn pocit.

 


Jana Švandová  (* 3. júla 1947, herečka)

S herectvom začínala v Čiernom divadle v Prahe, potom ho vyštudovala na brnianskej JAMU. Absolvovala polročný štipendijný pobyt v Paríži, kde získavala skúsenosti na herecko-mimickej škole. Okrem divadla získala rad úloh tiež vo filme aj v televízii, najväčší boom pred kamerou zažívala v 70. a 80. rokoch. Úlohy mala aj v seriáloch Nemocnica na okraji mesta, Poisťovňa šťastia alebo Ulica. Diváci ju mohli vídať tiež v muzikáloch Kleopatra a Grék Zorba. Aktuálne hosťuje v divadle Kalich, Na Fidlovačke, v Divadle Bez zábradlí a v Divadle Radka Brzobohatého.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz, Divadlo Bez zábradlí

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC