Rozhovor s Martinom Dejdarom

Dabing je umenie svojho druhu a Česi sú v ňom dobrí

Dabing je umenie svojho druhu a Česi sú v ňom dobrí

S Martinom Dejdarom sme sa stretli v štúdiu pri príležitosti dabovania nových dielov seriálu Simpsonovci, kde už 27 rokov prepožičiava hlas postave Barta. Rozprávali sme sa nielen o českom dabingu, ale aj o muzikáloch a jeho aktuálnych projektoch.

So seriálom Simpsonovci ste už strávili skoro tri dekády. Vnímate rozdiel v dabovaní Barta predtým a teraz?

Pravdupovediac, ani veľmi nie. Je to hlavne tým, že tá postava nestarne. Nie je to trebárs ako v seriáli Zdivočelá země, kde dej seriálu začínal, keď mala moja postava 30 a na konci už skoro 50 rokov. Zato Bart má stále 10, takže ten čas človek tak nevníma.

Humor Simpsonovcov je špecifický, zaznamenali ste za ten čas nejaký posun v tomto smere?

To vlastne taktiež veľmi nie. Dobré je, že je to stále aktuálne. Seriál celý čas komentuje a glosuje reálne udalosti. Niektoré veci, ktoré sa tam objavia, sú ale priamo vizionárske. Napríklad voľba Donalda Trumpa prezidentom bola „predpovedaná“ v seriáli. Pred niekoľkými rokmi sa v jednom z dielov objavilo, že Las Vegas bude mať hokejový tím, ktorý vyhrá Stanley Cup. Tím Las Vegas vznikol vlani a bol vo finále Stanley Cupu, čo vyzerá až mysticky. Čiže ja si vážne myslím, že niečo na tých Simpsonovcoch je (smiech).

Ako dlho trvá, než nadabujete jeden diel? 

Dnes sme robili dva diely a trvalo to hodinu. Len pre predstavu, keď sme začínali s dabingom Simpsonovcov, trvalo by to dva dni.

Ako sa pozeráte na český dabing všeobecne? Niektorí ľudia oceňujú jeho vysokú kvalitu a považujú ho za jeden z najlepších na svete, iní sa naopak dabovaným filmom vyhýbajú.

Podľa môjho názoru stále ešte dabing potrebujeme, pretože je stále dosť ľudí, ktorí sa nemôžu pozerať na filmy v origináli. Ide predovšetkým o starších ľudí. Česká republika má fantastickú históriu dabingu. Je to tiež dané tým, že v ČR je úžasná tradícia rozhlasového herectva, ktoré sa predtým učilo aj na DAMU. Robili sa rozhlasové hry, rozprávky i divadelné hry. To je nesmierne ťažká disciplína, pretože máte len jeden vnem a to je sluch. Ani neviem, či niečo podobné existuje vo svete. Pre mňa je to radosť počúvať a tento um sa odráža aj v dabingu.

Dneska je horší, že nevíte kde vás kdo natáčí a fotí. Jste v podstatě veřejný majetek

V tomto roku bude uvedených päť filmov, v ktorých hráte. To je celkom dosť. Ako to stíhate? 

Viete, to človek neplánuje. Jeden rok toho natočíte málo alebo nič, iný sa toho zíde viac. Naša profesia je v tomto nepredvídateľná, chodí to vo vlnách. Ja som teraz napríklad trištvrte roka nerobil nič. Niekedy príde naraz niekoľko ponúk a vy ich chcete vziať všetky. Ale musíte si vybrať. 

Sú Vám muzikály blízke? 

Nie je muzikál ako muzikál. Úlohy v klasických muzikáloch ako Noc upírů alebo Bídníci som odmietol, pretože nie som muzikálový spevák. Ale muzikály ako je Trhák alebo Mýdlový princ, kde je väčšie percento činohry, už beriem. 

Ste čiastočne spájaný s komediálnymi rolami, aj napríklad vďaka Bartovi Simpsonovi. Je to tak, že keď prídete do spoločnosti, ľudia očakávajú, že ich budete baviť?

Niekedy áno, ale nie je to pravidlo. Človek, keď ide do spoločnosti, tak už si vyberá. Nie som človek, ktorý by vyhľadával spoločenské akcie a musel sa ukazovať. Kedysi po mne ľudia vyžadovali, aby som ich bavil, ale tiež som sa s tým naučil pracovať. Horšie dneska je, že neviete, kde vás kto natáča a fotí. Ste v podstate verejný majetok. Čo je strašné a nie je proti tomu obrana. Nikto sa nepýta, strčí vám dieťa do ruky a už vás fotia. V tomto zmysle spoločnosť nie je ideálna a ľudia sa občas nevedia správať. Ale samozrejme sú aj slušní ľudia, ktorí sa opýtajú, či sa môžu odfotiť. S tým nemám problém. 

Je teraz aktuálne niečo, na čo sa naozaj tešíte?

Ale iste. Robíme teraz v divadle prepis fantastického a mnou veľmi obľúbeného muzikálu Trhák z dielne pánov Smoljaka, Svěráka a Podskalského. Priebežne celý rok robím na filme Vánoce budou. Musel som tiež bohužiaľ odmietnuť hlavnú úlohu v novo pripravovanom muzikáli Doktor Ox, čo ma strašne mrzí, ale už by som to nezvládol dokopy s ďalšími vecami. Za najdôležitejší projekt za posledné roky považujem film Kluci z hor, ktorý mal premiéru začiatkom mája a kde hráme s Jiřím Lábusom dve hlavné úlohy. Je to vážnejší film o súčasných ľudských charakteroch a myslím, že by ho ľudia mali vidieť.


Martin Dejdar (* 11. marca 1965, herec a dabér)
Martin Dejdar vyštudoval pražskú DAMU. Po štúdiách nastúpil do štúdia Ypsilon a hosťoval aj v iných divadlách, o. i. v Realistickom divadle Zdeňka Nejedlého, kde sa predstavil napr. v hrách Sluha dvou pánů, Othello alebo Anna Karenina. Do diváckeho povedomia sa dostal predovšetkým vďaka mnohým filmovým rolám. Exceloval vo filmovom muzikáli Šakalí léta (1993), kde stvárnil hlavnú úlohu výstredného mladíka Bejbyho. Ďalej sa objavil napr. vo filmoch Učitel tance (1994), Amerika (1994) alebo v seriáli Zdivočelá země (1997–2012).

Rozhovor
Foto Prima Cool

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC