Rozhovor s moderátorkou Barborou Kroužkovou

Človek môže pomáhať napríklad aj tým, že bude láskavý

Rozhovor s českou moderátorkou Barborou Kroužkovou

Tvár, ktorú diváci spravodajskej stanice ČT24 dobre poznajú, je moderátorkou jej relácií. Barbora Kroužková, inak mamička dvoch dcér Julie a Olívie, je tiež patrónkou tohtoročnej zbierky Adventných koncertov ČT.

Vyštudovali ste politológiu a medzinárodné vzťahy, už po strednej škole ste pracovali ako novinárka. Bolo to Vaše vysnívané povolanie?

Aj keď sa to spočiatku nezdalo, tak dnes môžem s istotou povedať, že áno. Učila som sa novinárčinu za pochodu v divokých deväťdesiatkach, a hoci to často bolo veľmi ťažké časovo aj po psychickej stránke, pretože som pri práci aj študovala, nikdy som ani na sekundu neuvažovala o inom povolaní. Vlastne mi dlho ani neprišlo, že to je práca.

Moderujete kontinuálne spravodajské programy a tiež polhodinové Interview ČT24. Ako sa pripravujete na tieto vysielania?

Pripravujem sa vlastne nepretržite. Počúvam, čo hovoria ľudia okolo mňa, čo mi hovoria moje deti, snažím sa vnímať život okolo seba čo najviac a pozerať sa na všetko nielen svojimi očami. Pripravujem sa priebežne aj tak, že sa snažím sledovať naše vysielanie, konkurenciu, čítať, študovať. Inak sa samozrejme pripravujem aj podľa toho, ktorá relácia ma čaká. V kontinuálnom vysielaní je potrebné reagovať na aktuálne dianie, je to viac kratších rozhovorov a prúd správ, treba mať naozaj široký prehľad, rýchlo spracovávať nové informácie a pripraviť divákom základný servis. Interview ČT24 je kriticko-analytický formát, tzv. hard talk, je to jeden hosť a jeden moderátor, necelá pol hodina. Ideme s hosťom do hĺbky jeho odboru, jeho funkcie, jeho činnosti v politike. Na prípravu nie som sama, pracujem s editorom, s ktorým všetko priebežne konzultujem, výsledný scenár spolu preberáme a je v réžii aj počas vysielania a môže so mnou komunikovať.

Musíte reagovať v rozhovoroch na aktuálne vzniknuté situácie. Je to stále adrenalín?

Dnes už je to 30 rokov, čo som v médiách a stále mám veľký rešpekt z každého vysielania, aj bežného každodenného. Keď sa potom náhle prechádza v mimoriadne vysielanie, tak ten rešpekt nepoľavuje. Pridá sa zodpovednosť, aj ten adrenalín a určite aj stres, ale to ja si vôbec neuvedomujem. Ako to povedať – naskočia vám jednoducho tie základné moderátorské funkcie pre vypäté chvíle. Po tých rokoch to už naskakuje nejako samo.

Mať oči a srdce otvorené, počúvať sa navzájom, netolerovať žiadne zlo...

Ste aj mamičkou dvoch dcér, jedna z nich sa narodila s vrodenou vývojovou poruchou. Ako všetko zvládate?

Rovnako ako obrovské množstvo iných ľudí u nás a po celom svete. Jednoducho máme nejaké komplikácie, kto nemá. Ale vlastne to tak vôbec neberiem. Dieťa je dar a ja som na druhé dieťa čakala deväť rokov. Dieťa je dar vždy a za všetkých okolností. Viac by som k tomu vlastne ani hovoriť nemusela. Ale chcem dať nádej všetkým rodičom, pomáhať im spracovať aj ťažké situácie, podporiť ich, dodať energiu. Každá živá bytosť tu má svoje miesto. Olívia sa narodila s atréziou pažeráka a mala a má ešte pridružené komplikácie. Všetko preskočím, bolo to strašne ťažké, ale cítim pokoru a šťastie. Olívia v septembri nastúpila s asistentkou do prvej triedy a je to úžasná a prekrásna osobnosť. Takisto aj moja prvá dcéra, ktorá bude mať 16, strašne veľmi nám pomáha a pomáhala, je statočná, nádherná a veľmi vzdelaná, som jej neskutočne vďačná za mnohé.

Tiež ste tohtoročnou patrónkou Adventných koncertov ČT. Ako tieto koncerty a ich pomoc fungujú?

Každý rok sa vyberú organizácie a tiež patróni a spája sa to podľa mňa bez nejakého špeciálneho kľúča. Takže ja som sa veľmi rada stala patrónkou stacionára Vlaštovka, ktorý funguje v rámci Centra pre rodinu a sociálnu starostlivosť Hodonín. Sú tam deti ťažko handicapované, deti s kombinovaným postihnutím a pod. Je to denný stacionár, boli sme za nimi so štábom Českej televízie. Dopredu tak vznikajú nielen pozvánky na sledovanie adventných koncertov, ale aj medailóniky, ktoré danú organizáciu predstavia. Deti, ktoré sú vo Vlaštovke, si zaslúžia viac priestoru, pomôcok a rehabilitačnej starostlivosti. A tiež sa chcú hrať. Sú tam nádherné deti, strávila som s nimi veľmi výnimočný deň a ďakujem za všetko, čo som s nimi zažila, cítila a odviezla si vo svojom srdci. Veľmi sa teším až tety aj deti prídu na adventný koncert, ten náš bude 11. decembra na Vyšehrade.

A ako môžeme pomáhať my ostatní?

Pokiaľ ide o adventné koncerty, tak sa posielajú peniaze pomocou DMS, teda darcovských esemesiek. Ale dajú sa poslať peniaze aj na účet, jednorazovo alebo pravidelne. V celom sektore a v Hodoníne tiež, sa dá dobrovoľníčiť a človek môže pomáhať ďalej napríklad aj tým, že bude láskavý, bude pomáhať ľuďom okolo seba, bude si všímať, či niekto o pomoc nejako skryto nevolá a pod. Mať oči a srdce otvorené, počúvať sa navzájom, netolerovať žiadne zlo…

 


Barbora Kroužková (* 6. septembra 1973)

vyštudovala gymnázium a potom politológiu a medzinárodné vzťahy. Absolvovala študijné pobyty v Sydney a Paríži. Ako novinárka začala pracovať hneď po maturite, prešla Českým rozhlasom, Frekvencou 1. Od roku 1998 pracuje pre Českú televíziu, aktuálne moderuje Studio ČT24 a reláciu Interview ČT24.

Rozhovor
Foto Česká televízia

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC