Rozhovor s hudobníkom Radovanom Bangom

Chceš pobaviť boha? Povedz mu svoj plán

Rozhovor s hudobníkom Radovanom Bangom

Spevák a rapper s rómskymi koreňmi sa živí hudbou viac ako dvadsaťpäť rokov. Na pódiu s kapelou to vie poriadne rozbaliť a takmer celé leto má každoročne zaplnené vystupovaním na hudobných festivaloch. Tento rok ale prišla korona a Radkovi sa zmenili zo dňa na deň plány. Zobral odvahu, využil čas vo svoj prospech a napísal si repertoár ušitý na mieru.

Po takmer 20 rokoch si sa rozhodol pre sólovú dráhu. Kedy došlo k tomuto rozhodnutiu?

Napadlo ma to prvýkrát, keď som stál na pódiu s pánom Karlom Gottom. Ja som už vtedy začal písať songy v úplne inom štýle, ako sú Gipsy.cz. Potom sa ale každý rok stalo niečo, kvôli čomu som tieto plány odložil, nech už to bola účasť v StarDance alebo rola v seriáli Šeptej Nahá Stín. Myslím, že som v skutočnosti dlho nevedel pozbierať odvahu a urobiť ten prvý krok. Tento rok v marci sa ale stalo niečo nečakané – do našich životov vstúpil Covid-19. Namiesto chystaného albumu Gipsy.cz a všetkých aktivít s ním spojených som musel zmeniť plán.

A čo na to kapela?

Kapela to iste chápe, veď sme niekoľko mesiacov pracovali na novom albume a teraz musíme všetko odložiť na ďalší rok. Je to zmena plánu aj pre nich. Myslím, že to bol signál zhora, aby som sa do toho konečne dal a neodkladal to.

Ani by ma nenapadlo, že by som na pódium kedy vyliezol. Ja som bol tichý chlapec, nevýrazný a tak trochu truľo

Aké boli ohlasy na Tvoju prvú samostatnú pieseň? O čom je?

Ohlasy sú skvelé! Veľmi si vážim ohlasy kolegov z brandže, takú pozitívnu odozvu som vôbec nečakal. Chodia mi krásne správy od fanúšikov, ale aj ľudí, čo ma doteraz nepočúvali. Dodalo mi to odvahu v tejto sólovej práci pokračovať ďalej. Inak pieseň Plán je práve o tom, čo sa aktuálne deje. Hlavným mottom refrénu je veta „Chceš-li boha pobavit, řekni mu svůj plán.“ Tá to hovorí všetko za mňa. Stalo sa mi to už niekoľkokrát, že som zo dňa na deň musel prehodnotiť situáciu a začať niečo nové. Je ale dôležité vidieť v tom vždy to dobré. Druhá sloha chce ľuďom ukázať, že prekážka môže byť zároveň aj novou príležitosťou.

Koncerty sú kvôli pandémii zrušené, pracuješ teraz teda na prvom sólovom albume?

Sólový album by som chcel vydať spoločne s chystanou autobiografickou knihou (Ne)pošli to dál, ktorá by mala vyjsť na jeseň v nakladateľstve Albatros. Vždy som si skladal sám texty i hudbu. Jediný, od koho si nechám poradiť, je moja manželka. Keď niekomu vadí niečo v mojom texte, musí prísť za ňou, pretože jedine ona to vie pekne a stručne vysvetliť.

Čo pre Teba bolo počas nariadenej karantény najťažšie?

Najťažšie bolo zistiť, že možno najlepšia sezóna, čo kedy Gipsy.cz mali, je asi v ťahu. Pracovali sme na tom fakt dlho, a navyše album mal vyjsť po siedmich rokoch. Všetko sme mali dokonale nalajnované a zrazu bolo po všetkom. Viem, že sa všetko jednoducho presunie na ďalší rok, ale my všetci sme z toho boli takí nadšení. Tešili sme sa na leto a stále tajne dúfame, že budú aspoň festivaly Hrady CZ, kde by sme mali vystupovať. Ak pánboh dá. Ale nádej je stále menšia a menšia. Snáď sa nám budúci rok podarí urobiť podobne ideálny plán a možno to bude aj lepšie, kto vie.

Spomenul si, že na jeseň chystáš autobiografickú knihu. Môžeš prezradiť, akým kapitolám venuješ najväčšiu pozornosť?

Bezpochyby tým o mojom detstve. Ale nechcem prezrádzať veľa detailov. Verím, že kniha bude mať mnoho zásadných rozmerov. Chcem, aby ľudia chápali, ako sa to môže stať, že sa z bežnej rodiny môže stať rozvrátená a ako sa môže stať z nádejného inteligentného človeka niekto, ako je môj otec. Bude to hukot, to vám sľubujem.

Kto je v živote Tvojou najväčšou oporou?

Jednoznačne moja žena Verča. Keby nebolo jej, asi by som dnes bol býval úplne inde. Nie však v dobrom slova zmysle. Ja som nemal žiadny životný cieľ, než som spoznal ju. Bez lásky je život len prázdnota. Nezáleží na tom, koľko zarábate peňazí alebo koľko ľudí vám tľapká po pleci, akí ste úžasní. Kým nemilujete a nie ste milovaní, celý váš život je len tikot hodín. Ale vážne – moja Verunka je od začiatku nášho vzťahu vždy úprimná, čo na nej milujem. Ja som niekoho takého potreboval nutne mať vo svojom živote. Ona je skvelá producentka a niekedy ma štve, že má v 99 % pravdu.

Ako sa vám s manželkou žije v dome za Prahou? Zvykol si si na život mimo mesto?

Na život tu si zvyknete rýchlo a radi. Je to niečo úplne iné ako v Prahe. Ten pokoj by som nemenil za nič. Prahu máme navyše pol hodiny autom, takže keď je niečo treba, sme tam hneď. Naše bývanie je splnený sen.

Vyrastal si ako chudobný chlapec. Napadlo Ťa vtedy, že sa budeš hudbou živiť?

Vôbec nie. Ani by ma nenapadlo, že by som na pódium kedy vyliezol. Ja som bol tichý chlapec, nevýrazný a tak trochu truľo. To skôr bratia, tí hrali snáď na všetky nástroje, čo sme doma mali a všetci verili, že to budú práve oni, kto prerazí v hudbe.

Máš z detstva ešte nejaký sen, ktorý by si si rád splnil?

Mám ich hneď niekoľko. Chcel by som letieť stíhačkou, balónom a vzducholoďou. Chcel by som riadiť električku a metro. Chcel by som vidieť Zem z vesmíru a tiež mať raz loď. Chcel by som toho toľko, ale viem, že sa to všetko počas jedného jediného života asi nebude dať stihnúť. Tak zostávam za mikrofónom a vďačím bohu za to všetko, čo už som dokázal a čo už mám.

 


Radovan Banga (* 27. marca 1982, hudobník)

V roku 1997 založil s DJom Smogom hip-hopové duo Syndrom Snopp. Pod menom Gipsy vydal R‘n‘B dosku Rýmy a blues, ktorou priblížil tento žáner českým priaznivcom rapu. V roku 2004 prichádza s revolučnou myšlienkou na prepojenie hip-hopu, breakbeatu a funku s rómskym folklórom. Spolu so známym rómskym huslistom Vojtechom Lavičkom založili kapelu Gipsy.cz a ich prvý debutový album Romano Hip Hop žne veľký úspech.

Gipsy.cz si ako prvá česká kapela zahrala na najväčšom festivale na svete Glastonbury. V roku 2012 sa Radovan oženil s manželkou Veronikou a spoločne zrekonštruovali prvorepublikovú vilu v blízkosti Kladna. Jeho žena je zároveň aj jeho manažérka.

Rozhovor
Foto Karolína Ryvolová

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC