Rozhovor s Andreou Kalivodovou

Carmen ma neustále posúva, ako speváčku aj ako ženu

Carmen ma neustále posúva, ako speváčku aj ako ženu

Najznámejšia česká operná speváčka a mezzosopranistka ide na plný plyn. Jej diár je nabitý na prasknutie, okrem pracovných aktivít ale vychováva tiež dve malé deti. Aj keď občas padá únavou, vraj by nemenila. Keď má voľno, vždy si nájde čas aj na starostlivosť o seba – žena by podľa Andrey mala vyzerať stále ako žena, aj keď sa stará o deti a domácnosť alebo pracuje na plný úväzok.

Keď sa človek pozrie na Vaše webové stránky, nestačí sa diviť. Od polovičky decembra vyrážate na koncertnú šnúru niekoľkokrát do mesiaca. K tomu vychovávate dvoch synov. Ako sa dá také pracovné tempo skĺbiť s rodinou?

Naozaj to nie je jednoduché, musím zaklopať, ale zatiaľ sa to darí. Je to ale náročné pre všetkých, pre rodinu i moje najbližšie okolie. Prvé, čo som musela urobiť po narodení svojich detí, bolo naučiť sa lepšie si organizovať svoj čas, byť racionálnejšia a to sa mi podarilo.

Kto Vám najviac pomáha?

Stíhať desiatky koncertov, predstavení, pracovných a spoločenských stretnutí by nešlo bez pomoci a pochopenia hlavne môjho manžela, ktorý ma veľmi podporuje, a vôbec celej rodiny. Určite to majú obdobne aj moje kolegyne, ale aj ženy v iných profesiách. Klobúk dole pred všetkými obdobne vyťaženými matkami, veľmi si ich všetky vážim. Občas to prináša humorné situácie, občas mierne „dramatické“, ako v každej rodine, ale aj tým sa nakoniec po čase vieme zasmiať.

Ako vyzerá v skratke Váš bežný pracovný týždeň? Aké činnosti Vám zaberú najviac času?

Záleží v akom období, napríklad v novembri a v decembri mám denne nejaký koncert alebo predstavenie, v inom období, okrem leta, v priemere 2–4 akcie týždenne po celej republike. Na to sa musím tiež pripraviť, ako hlasovo, textovo, tak aj psychicky a aby som tiež dobre vyzerala. Takže občas musím poprosiť tetu na stráženie alebo manžela, ktorý je ale tiež dosť vyťažený, a odísť na skúšku do Národného divadla, na rôzne pracovné stretnutia, na rozhovory s médiami. Ale tiež na nevyhnutnú kozmetiku, kaderníka, skúšku šiat. Bohužiaľ dosť času strávim aj v aute.

Publikum v Taliansku a Španielsku dáva viac najavo emócie, a to pozitívne aj negatívne.

Spomínate, že kvôli práci musíte dobre vyzerať. Ako konkrétne sa o svoj vzhľad staráte?

Dôležitá je relaxácia. Odpočívam najviac a najradšej s rodinou, na záhrade nášho domu, na výletoch do prírody, s manželom radi zájdeme do kina alebo na predstavenie iných žánrov. Veľa síl naberiem v lete pri mori, kde dýcham zdravý morský vzduch a maximálne si vychutnávam pokoj a pohodu. Snažím sa o telo starať zdravým spánkom, ľahkou stravou a pohybom. Každá žena chce dobre vyzerať, tak sa pravidelne starám o pleť, vlasy a nechty. V tomto smere mi úplne ideálnu a komplexnú starostlivosť poskytuje špičková klinika estetickej medicíny Petra Clinic a kadernícky salón Colour By Nikola.

Vlasy máte naozaj krásne, doprajete im špeciálnu starostlivosť aj doma?

Áno, používam prípravky zakúpené v salóne, ktorý je tiež výhradným distribútorom luxusnej vlasovej kozmetiky z Hollywoodu, ktorá sa volá J Beverly Hills. Táto kozmetika mi vyložene sedí, obsahuje bylinné výťažky a jej silnou vlastnosťou je, že vie vlasy dobre hydratovať, čo je základ zdravých a krásnych vlasov.

Ako je na tom dnes mladá generácia – má záujem o operu?

Stále viac sa na svojich koncertoch, ale aj na predstaveniach v Národnom divadle, stretávam s mladými ľuďmi a mám z toho radosť. Sú vzdelaní, ale aj kritickejší. Majú vysoké nároky, čo je však len dobre. Chystám nové projekty, kde chcem spojiť opernú hudbu s novými prúdmi, blízkymi mladým ľuďom. Myslím, že to môže ich vzťahu k opere len prospieť.

Chystáte tiež premiéru v Národnom divadle, prezradíte nám viac?

Ide o operu Sergeja Prokofieva Láska k trom pomarančom. Budem tu spievať jednu z hlavných úloh, princeznú a som tomu veľmi rada. Teraz som v skvelej hlasovej i psychickej forme, tak dúfam, že mi vydrží. Nie je to ľahká hudba, ale je krásna a teším sa na ňu. Premiéra bude v máji budúceho roka a určite bude vydarená.

Na jeseň sa Vaša diskografia rozrastie o ďalšie CD. Tentoraz budete vydávať prvé CD v rámci OPERA DIVAS spoločne s opernou speváčkou Pavlínou Senić a Terezou Mátlovou. Aké bude?

Myslím, že CD Kouzelná noc, ako sme ho nazvali, bude krásne. Je nahrané v úžasnom prostredí so skvelou akustikou v Kaplnke Zjavenia Pána v Smiřiciach. Snažili sme sa, aby CD malo dušu a prinášalo poslucháčom pohodu, pokoj a radosť z hudby. Sú na ňom piesne a árie, ktoré si naše publikum na spoločných koncertoch najviac obľúbilo a ktoré patria nielen k predvianočnému a vianočnému obdobiu, kedy bude vydané, ale na navodenie príjemnej atmosféry v akomkoľvek čase.


Andrea Kalivodová (* 24. novembra 1977, operná speváčka)

Vyštudovala konzervatórium v Brne a hudobnú fakultu múzických umení v Prahe. V rokoch 2003 až 2011 pôsobila ako sólistka Štátnej opery Praha, kde stvárnila úlohy ako Carmen či Dulcinea. Od roku 2012 je sólistkou Opery Národného divadla. V hudobnom divadle Karlín si zahrala postavu Wandy v legendárnej opere Polská krev. Spolupracuje s dirigentmi svetových mien, niekoľkokrát vystupovala v Japonsku, Kórei alebo USA.

Rozhovor
Foto Martin Buček, BLUE DEER AGENCY

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC