Rozhovor s herečkou Elizavetou Maximovou

Budem milenkou futbalistu Beckhama!

Rozhovor s Elizavetou Maximovou

Krásna a talentovaná, taká je herečka Elizaveta Maximová. V televízii sa objavila v Božene alebo Poldovi, v kinách ju stále ešte môžeme vidieť vo vianočnom hite Želanie pre Ježiška. A v divadle skúša novú hru Petra Zelenku o afére futbalistu Davida Beckhama s jeho asistentkou. Aj o tom sa rozrozprávala pre Magazín Skylink TV.

Tiež Vám tie Vianoce vždy tak rýchlo utečú?

Asi ako každému. Najmä, keď je to jedno z mojich najobľúbenejších období v roku, kedy mám čas sa na chvíľu zastaviť a užívať si čas s rodinou. V tej chvíli je jedno, kde sme, alebo čo máme na sviatočnom stole, hlavné je, že sme spolu.

Keď ste nahryzli ten stôl…

Vianočné menu u mamy sa každý rok mení, je to taký krásny mišmaš. Nikdy nechýba kapor, ale na stole môže byť aj kačka, anglický puding, morka alebo pastiersky koláč.

Máte svoj srdcový vianočný film, bez ktorého sa počas sviatkov nezaobídete?

Vianočné filmy milujem! Najčastejšie si pustím Prázdniny a Lásku nebeskú. Tú mi mimochodom už pred Vianocami pripomenul náš film Želanie pre Ježiška, v ktorom som dostala krásnu rolu a ktorý je stále v kinách. Odohráva sa na Štedrý deň a rozpráva príbehy, ktoré sa medzi sebou prepletajú. Sú tu drámy, malé aj veľké zázraky, radosť aj smútok…

Koho hráte?

Nelu. V jadre krehké a citlivé dievča, ktoré neskutočne túži po láske, ale po niekoľkých sklamaniach už neverí, že existuje. Keď som prvýkrát čítala scenár, smiala som sa nahlas aj mala na krajíčku.

Aký darček, ktorý ste našli pod stromčekom, bol ten naj?

Najviac bolo to, že som v detstve celkom skoro objavila skriňu, v ktorej mama vianočné darčeky schovávala. Málokedy som bola prekvapená, ale najmilším darčekom pre mňa asi bol stroj na cukrovú vatu, ktorý som tajne nosila do školy! (smiech) Teraz to máme v rodine tak, že keď sme spolu na sviatky, takmer zabúdame na to, že sú pod stromčekom nejaké darčeky. Užívame si, že sme spolu.

Spomínate niekedy na detstvo?

Na detstvo spomínam veľmi rada. Uvedomujem si, aké som mala šťastie, že som bola obklopená rodičmi i starými rodičmi, ktorí sa mi neustále venovali. Mama mi veľa čítala, babka a dedko ma často brali na výlety. Otec a jeho rodičia ma viedli k láske k prírode, ktorá vyústila v to, že som si z lesa tajne prinášala domov chrobáky, larvy alebo nájdené vtáčie vajcia, ktoré som schovávala po celom byte. Musela to byť radosť! (smiech)

Posledné dva roky nie sú pre všetkých jednoduché. Nakoľko zasiahli Vás?

Najviac ma to zasiahlo po osobnej stránke – nevidela som svojho otca a starých rodičov žijúcich v Rusku dva roky. Oni nemohli prísť sem, ani ja tam. Našťastie tento rok na jeseň sa mi ich podarilo navštíviť! Covid nám tiež zmenil plány v divadle. Museli sme takmer o rok odložiť premiéru hry Beckham od Petra Zelenku v Studiu DVA. Snáď sa nám ju podarí odohrať 16. marca.

O čom nová hra bude?

Hlavnou témou je skutočný bulvárny škandál z roku 2004, ktorý sa týkal milostnej aféry Davida Beckhama a jeho osobnej asistentky Rebeccy Loosovej. Tú hrám ja. Ústrednou postavou je Max Clifford v podaní Jaroslava Plesla, je to šedá eminencia britského bulváru, ktorý celý škandál riadil a rozdúchaval. Rovnako ako kauzy O. J. Simpsona, princeznej Diany a mnohých ďalších.

Aké to je, skúšať s legendárnym scenáristom a režisérom Petrom Zelenkom?

Som úplne nadšená. Prvýkrát sme sa s Petrom Zelenkom stretli pri inscenácii hry Elegance molekuly v Dejvickom divadle a potom pri natáčaní filmu Modelár, pre ktorý sme spoločne s Honzom Ponocným nahrali soundtrack. Ako autor aj režisér presne vie, čo od hercov chce, zároveň im necháva priestor pre vlastné nápady. Je to spoločný kreatívny proces, ktorý si veľmi užívam. 

Vo filme Modelár si zahral aj Jiří Mádl, s ním ste sa stretli v niekoľkých filmoch. A tiež ste spolu museli nakrútiť veľmi intímne scény vo filme Hra. Bolo to také odvážne natáčanie prvýkrát?

Áno, dovtedy som nemala s intímnymi scénami žiadne skúsenosti. V tomto prípade som ale vedela, že sú dôležité pre moju postavu, pre príbeh samotný. Mala som úplnú dôveru k čilskému režisérovi Alejandrovi Fernándezovi Almendrasovi aj Jirkovi. Vnímam to ako súčasť hereckej práce. A tu k mojej postave Karolíny, ambicióznej, sebavedomej a sebeckej mladej herečky, ktorá zvedie ženatého režiséra a obráti mu tým život naruby, jednoducho patrili.

Pamätáte sa ešte, kedy ste si povedali: Budem herečka!?

V našej rodine máme hercov aj režisérov. Odmalička som chodila na ich predstavenia a skúšky, poznala som divadelné zákulisie. Dokonca sme doma mali psíka, ktorý vystupoval v jednom predstavení môjho strýka. Pretože sa mi to prostredie zdalo nesmierne príťažlivé, začala som asi od troch rokov vyhlasovať, že budem herečka.

Čo na to hovorili rodičia?

Nadšení rozhodne neboli. Videli, aká nestála a ťažká profesia to je. Tajne a potom aj dosť otvorene dúfali, že ma to časom prejde, že je to len chvíľkové očarenie. Pamätám sa, že keď som bola malá, museli všetky rodinné návštevy pretrpieť moje tanečné a spevácke čísla, obohatené o prednes básní a prerozprávanie rozprávok. Najskôr si museli kúpiť lístok v pokladni, potom odovzdať do šatne kabáty, potom som ich ako uvádzačka doviedla k ich miestam. Až po prvej polovici, prestávke, chlebíčku z divadelného bufetu a druhej polovici sa mohli návštevy baviť s rodičmi. Myslím, že k nám nikto veľmi rád nechodil. (smeje sa)

Čo by ste našim čitateľom zaželali do nového roka?

Zdravie! Predovšetkým pevné zdravie!

 


Elizaveta Maximová (* 16. marca 1992, herečka)

Narodila sa v ruskej Kazani, od detstva ale žije v Prahe, kde vyštudovala činoherné herectvo na DAMU. Počas štúdia hosťovala v Národnom divadle a čoskoro zažiarila v mnohých televíznych a filmových rolách. Diváci ju môžu poznať napríklad z televíznych sérií Trpaslík, Stokholmský syndróm, Božena, Spravodlivosť alebo Herec, kde si zahrala po boku Jana Cinu. Práve za rolu Marty Švarcovej v Hercovi, príbehu zasadeného do začiatku 50. rokov dvadsiateho storočia, si vyslúžila nomináciu na Českého leva. Elizaveta hosťuje v Dejvickom divadle, Divadle Letí, Bytovom divadle H20, kde má vlastnú monodrámu Natašin sen, a v Studiu DVA, kde je na marec budúceho roka naplánovaná premiéra hry Beckham v réžii Petra Zelenku.

Rozhovor
Foto Marek Jarkovský, Eliška Slováková

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC