Rozhovor s kanoistom Martinom Fuksom

Baví ma neskutočne drieť

Baví ma neskutočne drieť

Budúci rok môže byť jeho životnou šancou. Rýchlostný kanoista Martin Fuksa patrí medzi najväčšie české medailové nádeje pre letné olympijské hry v Tokiu. Ako člen armádneho športového klubu Dukla je aj profesionálnym vojakom, ale radšej chce bojovať so súpermi na vode ako s nepriateľmi na bojovom poli. „Dúfam, že bude všade mier,“ smeje sa sympatický práporčík.

Na budúci rok Vás v lete čakajú olympijské hry. Už premýšľate nad tým, ako sa Vám bude pretekať v Tokiu?

Nepremýšľam nad tým vôbec, pretože si myslím, že nemá cenu siliť niečo, čo bude až za rok. Dôležité je sa dovtedy nezraniť.

Veľká motivácia pre Vás je, že budete na hrách aj s bratom Petrom. Toto by Vás asi v detstve nenapadlo, že spolu budete pretekať na olympiáde.

V detstve určite nie, ale potom vlastne postupom času, kedy som skončil s hokejom a začal som robiť kanoistiku, tak brácho skončil s futbalom a začal s kanoistikou. A hneď, ako sme začali, tak ja som pádloval na pravú stranu a on na ľavú, čo je dosť dôležitá podmienka na to, aby človek mohol jazdiť vo dvojici. Takže sa vlastne hneď ponúkalo, že to niekedy môžeme skúsiť. Každopádne sme čakali na tú chvíľu, kedy brat ešte trochu dospeje a to sa deje práve teraz. Na jar sme sa na to vrhli, vyhrali domácu kvalifikáciu a nominovali sa rovno na Majstrovstvá sveta. No a tam sme si vyjazdili olympiádu.

Mám hodnosť práporčíka a v popise práce mám, že musím slúžiť vlasti, takže som na to pripravený

Ste všestranný športovec. Začínali ste ako hokejista, na bežkách ste zvládli aj legendárnu Jizerskú päťdesiatku, jazdíte na bicykli… Ktorý šport je podľa Vás najväčšia drina?

Ja si myslím, že každý šport je drina. Ak v tom chcete patriť medzi svetovú špičku, tak sa to nedá robiť len tak. A ak je to ešte šport jednotlivcov, kedy to za vás nikto neodjazdí, nemôžete sa schovať do nejakého tímu, tak je to drina ešte väčšia. Ja mám tú výhodu, že ma táto neskutočná drina proste baví.

Odtajníte, ako vyzerá Váš bežný tréning?

To je dosť rôznorodé, záleží na tom, aké je ročné obdobie. Väčšinou na jar, na jeseň a v zime sme viac na vode, veľa v posilňovni, beháme, plávame, sme na bežkách. Čím viac sa blíži sezóna, tak tieto okolité veci znižujeme a je pre nás priorita hlavne to pádlovanie.

Na lodi trénujete v Česku aj v zime. Už ste sa niekedy v mraze nechtiac vykúpali v rieke?

V poslednom čase nie, ale keď som bol mladší, tak som tam párkrát spadol. Tak dúfam, že som to teraz nezakríkol.

Máte vypracovanú postavu, nelákajú Vás aj preteky v kulturistike?

To nie, pretože s mojimi nohami by som moc neuspel. Nejaké svaly na hornej časti tela asi mám, ale na nohách je to dosť slabé. Vyzerá to asi hrozne, ale ja som nikdy nechcel byť žiadny model alebo kulturista. Chcem byť dobrý vo svojom športe, a keby som mal zbytočne veľa svalov na nohách, tak to v tej lodi veziem, čo pre mňa nie je dobré. Toto naozaj nie je nič pre mňa.

Aká je Vaša najobľúbenejšia destinácia, kde ste pretekali alebo trénovali?

Som vlastenec, takže najviac sa mi páči umelo vytvorený kanál v Račiciach. Tam sa mi jazdí dobre, a hlavne je to doma. Potom mám rád všetky miesta, kde sú vytvorené umelé kanály. Tento rok budú napríklad Majstrovstvá sveta v Maďarsku, kde je to pre mňa tiež veľmi príjemné. Proste všade, kde sú umelé kanály a je tam teplo.

Vraj ste veľký labužník. Aké je Vaše najobľúbenejšie jedlo a sledujete napríklad relácie o varení?

Relácie o varení sledujem a dosť ma to baví. Pozeral som niekoľkokrát všetky série relácie Áno, šéfe!, sledujem MasterChef Česko a občas pozerám aj Prostřeno. Variť síce veľmi neviem, ale sledovanie týchto relácií ma baví. Nemám najobľúbenejšie jedlo, mám rád všetko, keď je to dobré. Ale milujem ryžu z ryžovaru.

Ako člen armádneho športového klubu Dukla ste profesionálny vojak. Akú máte hodnosť a viete si predstaviť, že by ste boli nasadený do bojovej akcie?

Mám hodnosť práporčíka a v popise práce mám, že musím slúžiť vlasti, takže som na to pripravený. Samozrejme ale dúfam, že sa nás to týkať nebude a bude všade mier.

 


Martin Fuksa (*30. apríla 1993, rýchlostný kanoista, profesionálny vojak)

So športom začínal ako hokejista, ale rodinná tradícia ho pritiahla k vode a kanoistike. V posledných rokoch patrí do špičky rýchlostných kanoistov. Dvakrát ovládol majstrovstvá sveta a má aj šesť zlatých medailí z majstrovstiev Európy. Na posledných letných olympijských hrách v Rio de Janeiro skončil pred štyrmi rokmi piaty. Budúci rok si chce z japonského Tokia odviesť cenný kov.

Rozhovor
Foto Red Bull Content Pool a Toyota Česká republika

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC