Rozhovor s Emanuelom Ridim

Ako Talian mám vzťah k rýchlym autám a krásnym ženám

Ako Talian mám vzťah k rýchlym autám a krásnym ženám

Česko mu prirástlo k srdcu, hoci je Talian ako poleno. Kuchár Emanuele Ridi už vyše dvadsať rokov žije a podniká v Prahe a stal sa aj hviezdou tamojších televíznych obrazoviek. Najskôr Čechom predvádzal krásu, ľahkosť a jednoduchosť talianskej kuchyne vo svojej relácii S Talianom v kuchyni, potom sa pred kamerami učil tancovať v súťaži StarDance a naposledy stvárnil úlohu lektora v náučnom programe Čau Bambini, kde deti zoznamuje so základmi taliančiny.

Taliani sú známi predovšetkým tým, že majú vzťah k rýchlym autám, krásnym ženám, dobrému vínu… Ako to máte Vy?

Ako správny Talian mám vzťah k všetkým rýchlym motorom a krásnym ženám. (smiech) V Brne som bol napríklad niekoľkokrát na pretekoch majstrovstiev sveta cestných motocyklov, kde sú ako krásne ženy, tak aj rýchle stroje. Namiesto tých motoriek osobne preferujem jazdu v peknom a rýchlom športovom aute, ale mal som v minulosti aj skúter alebo terénnu motorku. Skončil som s tým, pretože by som sa na tom zabil. Preto dávam prednosť jazde na štyroch kolesách.

Takže po Prahe nejazdíte do svojej reštaurácie, ktorú máte v centre mesta na Detskom ostrove, na motorke?

Každé leto premýšľam, že by som si do Prahy kúpil skúter, ale vždy si to rozmyslím, pretože ľudia v Česku nie sú zvyknutí pozerať sa doľava doprava. Zrkadlá tu vodiči v meste skoro vôbec nepoužívajú, čo potom často odnášajú práve motorkári. Mám strach, že by do mňa nabúrali. V Taliansku keď idete v aute alebo na motorke, musíte stále používať oči a sledovať všetko, pretože tam je to naozajstná divočina.

Ako Talian mám vzťah k rýchlym autám a krásnym ženám

Divočina je to v Taliansku napríklad aj na futbalových štadiónoch. Akému klubu vo svojej rodnej krajine fandíte? Čo napríklad Juventus, v ktorom urobil dieru do sveta Čech Pavel Nedvěd a je tam teraz vysokým manažérom?

Ak mi chcete urobiť niečo veľmi škaredé, pošlite mi dres Juventusu Turín. Som totiž veľký fanúšik Fiorentiny – a tie dva kluby sa vôbec nemusia. Keď proti sebe hrajú, nelietajú tam na ihrisko len pľuvance, ale aj iné veci a je to dosť nebezpečné.

Za Fiorentinu hrali Česi Tomáš Ujfaluši alebo Tomáš Řepka…

Áno – a ešte Luboš Kubík. Keď niektorý z nich príde ku mne na večeru, skvele sa porozprávame. Napríklad o tom, že futbal je u nás rovnaký ako politika. Niektoré tímy boli veľmi zadlžené a mali skrachovať, ale hrajú ďalej. Rovnaké je to aj so zadlženosťou niektorých krajín vrátane Talianska. Hrá sa ďalej…

V Česku Vás preslávila relácia o varení, kedy ste tuzemským divákom približovali čaro talianskej kuchyne.

Áno. Chcel som, aby sa ľudia presvedčili, že ľahkosť, originalita a čerstvé suroviny sú tým, čo robí taliansku kuchyňu takou príťažlivou. Varenie chce hlavne trochu času a lásky. Teraz som napríklad vytvoril sendvičové menu z čerstvých surovín pre sieť čerpacích staníc OMV. Vďaka mojim cestám do Talianska a späť veľmi dobre viem, aké dôležité je dobre sa najesť a oddýchnuť si pri dlhej jazde.

Okrem varenia ste stále dosť aktívny aj na televíznych obrazovkách. Dokonca sa vysiela Váš náučný program pre deti Čau Bambini. Aký bol hlavný dôvod toho, že ste sa do neho pustili?

Chcem nadchnúť deti pre svoj rodný jazyk. Mojím snom je, aby si každé české dieťa dokázalo v taliančine objednať napríklad zmrzlinu.

Pre ČT Déčko s Vami natáčal aj Váš syn Giacomo. Ako sa Vám spolupracovalo na pľaci?

Natáčanie so synom bolo samozrejme oveľa ťažšie než spolupráca s ostatnými deťmi. Deti si vždy najviac dovolia k vlastným rodičom a niekedy sme to mali dosť ťažké. Ale som rád, že sme si to zažili a Giacomo bude mať krásnu spomienku.

Krásnu spomienku máte aj Vy na obľúbenú tanečnú súťaž StarDance …když hvězdy tančí, že?

Áno. Chcel som sa na staré kolená naučiť niečo, čo vôbec neviem. Navyše tanec je veľmi pekný. A keď budem ešte starší, môžem vziať svoju dámu a vyzvať ju do tanca.

A posledná otázka. Máte vôbec nejaké neresti?

Neviem, či je to neresť, ale rád si občas zahrám napríklad poker. Karty mám rád, ale lepšie varím, než hrám. (smiech)


Emanuele Ridi (* 9. februára 1974, televízny kuchár a reštauratér)

Narodil sa na ostrove Elba, v mestečku Portoferraio. V Taliansku vyštudoval ekonómiu a obchod. V 90. rokoch utiekol pred vojnou do Česka a zakotvil v Prahe, kde založil reštauráciu MANÚ Risto & Lounge. Pre FTV Prima uvádzal úspešnú reláciu o varení S Talianom v kuchyni, v ktorej predvádzal varenie talianskych i európskych pokrmov. Počas leta 2012 bola vysielaná mutácia relácie Léto s Italem, kedy sa vydal do rodného Talianska. V roku 2016 sa zúčastnil tanečnej súťaže StarDance …když hvězdy tančí. Na kanáli ČT Déčko v relácii Čau Bambini nevarí, ale učí deti základy taliančiny.

Rozhovor
Foto FTV Prima, Tomáš Mikule a Candy

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC