Rozhovor s Mattom Wrightom

Akékoľvek zviera, kdekoľvek, kedykoľvek

Akékoľvek zviera, kdekoľvek, kedykoľvek

Hovoríte si, že človek, ktorý je zvyknutý pracovať s tými najnebezpečnejšími tvormi na našej planéte, musí od pohľadu budiť rešpekt. No, nie je to tak celkom pravda. Rešpekt síce budí, ale zároveň je to taký sympaťák s úsmevom od ucha k uchu, že tu a tam úplne zabudnete, že mohol mať len pred malou chvíľou ruku napríklad v tlame krokodíla.

Matt, všetci vieme, že sa cítite dobre medzi zvieratami, ktoré väčšina ľudí považuje za škaredé alebo nebezpečné – pavúky žraloky, hady. Ale stalo sa niekedy, že ste sa nejakého zvieraťa skutočne báli?

Keď o tom tak premýšľam, nikdy som sa žiadneho zvieraťa nebál. Ale nedávno som chytal krokodíla: bola noc, naša loď nepatrila medzi najspoľahlivejšie, a ešte vyzerala napoly potopená. Krokodíla sa nám podarilo chytiť, lenže ako sme ho ťahali do lode, bárka sa nakláňala a možnosť, že zahučíme do vody, bola čím ďalej reálnejšia. Pomyslenie na nočné plávanie s krokodílom mi teda naježilo chlpy na chrbte. A inak tiež práve nemilujem pavúky!

V desiatich rokoch ste vlastnili jedného z najnebezpečnejších austrálskych hadov. Čo na Váš zvláštny koníček hovorili rodičia?

Vždy som si hovoril, že bola mama trochu moc prísna, keď mi zakazovala chytať pakobry (jeden z najjedovatejších hadov v Austrálii – pozn. red.) a nosiť ich domov, čo bola moja obľúbená zábava. Teraz už chápem, aký musela mať strach, keď som ako dieťa nosil domov vedrá plné nebezpečných hadov. Nakoniec so mnou uzavrela dohodu: keď prestanem chytať pakobry, kúpi mi nejedovatého hada, ktorého budem môcť chovať. To zafungovalo a ja som dostal 2,5 metra dlhého pytóna kobercového – pomenoval som ho Šalamún. Nakoniec mama pochopila, že zvieratá jednoducho zbožňujem, a od tých čias ma podporovala.

Problémové zvieratá netreba zabíjať, len im musíte nájsť to správne miesto k životu

Nejaký čas ste strávili na Papue-Novej Guinei. Odporučili by ste túto destináciu „obyčajným“ turistom?

Bol som veľmi malý, ale pamätám sa na nádherné miesta, úplne nedotknuté človekom. Komukoľvek, kto by tam chcel ísť, určite odporúčam si o tom vopred niečo prečítať, pretože niektoré miesta tam sú naozaj nebezpečné. Papua-Nová Guinea je skôr pre skúsených dobrodruhov.

A teraz jednu ťažšiu otázku: Aké miesto na Zemi máte najradšej?

Keď som hore vo vzduchu. Niet nad ten pocit, keď letíte vo vrtuľníku, široko-ďaleko nikto nie je a vy si len užívate ten pohľad. Najradšej to mám v austrálskej oblasti Top End (severná oblasť Severného teritória, ktorá sa vyznačuje bujnou vegetáciou – pozn. red.), pretože prelietavate nad zaplavenými oblasťami a nádhernými vodopádmi.

Okrem iného ste boli v austrálskej armáde. Aký to bol zážitok?

Armáda ma toho veľa naučila – o živote aj o mne samom. Hlavne teda disciplíne! Najskôr to bol samozrejme šok, ale tie skúsenosti pre mňa boli neskutočne cenné, keď som začal podnikať. Hrozne dôležité je pre mňa tiež priateľstvo a pocit spolupatričnosti, ktorým vás armáda naučí.

Mnoho živočíchov na planéte je na pokraji vyhynutia. Čo môže obyčajný človek urobiť, keď chce túto situáciu zmeniť a nejako pomôcť?

Osveta a povedomie o probléme je zásadné. Ľudia musia rešpektovať zvieratá a miesta, ktoré sú pre nich domovom. A nezáleží, či sú tie zvieratá podľa nás nebezpečné, alebo nie. Často sa pohybujeme v ich teritóriu – a práve v takýchto chvíľach je zásadné správať sa ohľaduplne. Ochrana zvierat je dôležitá, ale rovnako tak sa musíme starať o celú prírodu.

Je nejaké zviera, ktoré Vás teraz obzvlášť zaujíma a o ktorom by ste sa chceli dozvedieť viac?

Chcel by som viac preskúmať Galapágy a ich faunu. Tento izolovaný ostrov ponúka neskutočné množstvo rastlinných i živočíšnych druhov, aké nenájdete nikde inde na svete. Obzvlášť ma fascinuje korytnačka obrovská a celkovo morské zvieratá.

A teraz jedna zákerná otázka na záver: Aké je Vaše obľúbené zviera a prečo?

Rozhodne krokodíly a psy! Krokodíly preto, že sú to prehistorické zvieratá, niekedy mám pocit, že sú z iného sveta. Mám voči nim hlboký rešpekt. A na svoje psy nedám dopustiť, pretože tu vždy boli pre mňa a ja pre nich a tá bezpodmienečná láska, čo mi dávajú, je niečo neskutočné.

 


Matt Wright (* 29. augusta 1979, expert na nebezpečné zvieratá)

Život trávi s tvormi, pred ktorými by väčšina z nás rýchlo utiekla. Vyrastal v austrálskom Queenslande a ako dieťa trávil veľa času so svojimi rodičmi v Papue-Novej Guinei, kde bol styk s hadmi, pavúkmi, žralokmi a divokými mačkami na dennom poriadku. Dnes sa Matt vďaka svojej vášni a jedinečným schopnostiam stará o najrôznejšie nebezpečné zvieratá – od polárnych medveďov po krokodílov. Od roku 2011 spolupracuje s kanálom National Geographic, pre ktorý točí populárne dokumentárne seriály. Teraz ho môžete vidieť v relácii Austrálsky kovboj.

 

Rozhovor
Foto National Geographic

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC