Rozhovor s kuchárom Jiřím Halamkom

Aj sviečková na smotane môže byť trendy

Rozhovor s kuchárom Jiřím Halamkom

Od svojho víťazstva v súťaži MasterChef v roku 2016 Jiří Halamka založil vlastnú cateringovú firmu, otvoril si reštauráciu a teraz dokončil vlastnú televíznu show Štyri ročné obdobia s šéfkuchárom, ktorú môžete sledovať na TV Paprika. Ako natáčanie prebiehalo a čo Jiřího na varení najviac baví?

V súvislosti s Vašou účasťou v súťaži MasterChef ste často spomínali nervozitu z kamier, teraz ste ale natáčali vlastnú kuchársku reláciu. Už ste si na ne zvykli? 

Je to celkom dlhý čas, čo som pred kamerami stál naposledy, každopádne som bol pred prvým natáčaním strašne nervózny. Príjemní a trpezliví kolegovia ma z toho postupne dostali a potom už som si natáčanie len užíval. Dúfam, že to tak bude pôsobiť aj na divákov.

Natáčanie vlastnej relácie a súťaž MasterChef sú dve veľmi odlišné skúsenosti. V čom bol podľa Vás najväčší rozdiel?

Natáčanie MasterChef bolo náročné predovšetkým psychicky. Človek nemá nič pripravené, točí desať a viac hodín denne a atmosféra relácie sa točí okrem varenia aj okolo emócií a ich vyvolávania. Navyše ja osobne som v MasterChefovi vôbec nebol v úlohe herca. Všetko, čo som robil, bolo prirodzené. Naopak pri natáčaní televíznej relácie musíte byť trochu profík a vedieť sa na kamery sústrediť. Čo mi spočiatku robilo problém, bolo práve to, ako sa správať pred kamerou a ako sa vyjadrovať.

Natáčanie relácie Štyri ročné obdobia s šéfkuchárom prebiehalo v Maďarsku, stretli ste sa tam s niečím, čo Vás prekvapilo?

V rámci gastronómie ma veľmi prekvapili miestne trhy, na ktoré som mal možnosť sa pozrieť. To množstvo krásnej čerstvej zeleniny, mäsa a všetkých ostatných surovín bolo dychberúce! Tiež ma prekvapilo, že u nás v Česku zoženiete všetky suroviny v akomkoľvek ročnom období. My sme zháňali tekvicu prakticky v celej Budapešti a nenašli sme ani jednu. Ale myslím si, že v júli je to svojím spôsobom správne. A rozhodne bolo skvelé spolupracovať s príjemnými ľuďmi v produkcii.

Česká klasika je dosť postavená na dlhom varení, dusení, pečení, zahusťovaní

Čo pre Vás bolo najpríjemnejšie a naopak najnáročnejšie na natáčaní vlastnej relácie?

Príjemná pre mňa bola rozhodne starostlivosť a trpezlivosť celej produkcie, ich profesionalita a prístup. „Zavaril“ som si s krásnymi surovinami a myslím si, že sa nám to podarilo. Celkom náročné bolo natáčanie fyzicky. V rámci druhého natáčacieho dňa, s pričinením tepla a únavy, som už nebol príliš schopný a asi trikrát som sa porezal.

Štyri ročné obdobia s šéfkuchárom sa, ako už názov napovedá, venujú sezónnym potravinám. Máte svoje obľúbené ročné obdobie z hľadiska varenia?

Na každom ročnom období mám niečo, čo ma baví. Som presne ten typ, ktorý si užíva sezónne potraviny. Milujem jar s množstvom skorej zeleniny – hrášok, cibuľka, pažítka, na prelome leta a jesene milujem lesné huby, rád urobím kulajdu alebo ragú. Dá sa povedať, že sa vždy na konci jedného obdobia teším, až si uvarím niečo z obdobia ďalšieho.

Často hovoríte, že chcete českú kuchyňu odľahčiť a urobiť ju trochu viac sexy. Čo by ste odporučili čitateľom, ktorí by sa tým chceli inšpirovať pri ich domácom varení?

Rozhodne by som začal alternatívnou úpravou mäsa i zeleniny, ktorá udržuje čo najviac vitamínov a živín. Česká klasika je dosť postavená na dlhom varení, dusení, pečení, zahusťovaní. Dobré je sa pre začiatok zamyslieť nad zložením jednotlivých pokrmov a pokúsiť sa ich preskladať v rámci inej úpravy. Napríklad taká sviečková na smotane nie je úplne letná záležitosť, ale dá sa s použitím rovnakých surovín poskladať ako pekné, ľahké a sexy jedlo.

V súvislosti s pandémiou utrpelo mnoho gastro-podnikov veľké straty. Ako sa Vám darí v týchto neľahkých časoch udržať svoje podnikanie nad vodou?

Bohužiaľ je to pravda. V rámci pandémie sme podnik držali nad vodou všetkými možnými silami. Skočili sme rovno do obdobia prázdnin, ktoré pre nás, ako reštauráciu pre mladých, nebolo ideálne a teraz stále čakáme a nevieme, čo bude ďalej. Myslím, že dôležité je vytrvať, robiť svoju prácu stále dobre a veriť. Samozrejme sme siahli aj po iných odboroch gastronómie (balené pasterizované pokrmy a výrobné a dodávateľské činnosti), ale veríme, že nie je všetkým dňom koniec.

Aké ďalšie projekty máte v pláne? Čo Vás čaká v najbližších mesiacoch?

Do konca roka pred sebou máme naplánovaných veľa súkromných akcií, firemných a koncoročný večierkov, VIP podujatí, ktoré dúfame, že vzhľadom na nariadenia zvládneme uskutočniť. Mňa osobne veľmi nadchla mediálna činnosť, takže vymýšľam projekty v rámci TV a online médií.

 


Jiří Halamka (* 31. januára 1992, kuchár)

Hrdý rodák zo Stěžer pri Hradci Králové sa živil ako bankový úradník. Potom ale prišiel veľký životný i profesijný zlom. V roku 2016 vyhral populárnu televíznu kuchársku súťaž MasterChef a už nikdy nebolo nič rovnaké. V zamestnaní podal výpoveď a založil si cateringovú firmu. Dnes je spolumajiteľom reštaurácie Na Palmovce v Hradci Králové a do televízie mieri jeho prvá relácia – kuchársky seriál Štyri ročné obdobia s šéfkuchárom.

Rozhovor
Foto TV Paprika

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC