Film / seriál

Strelím sa do chrbta – pred tridsiatimi rokmi

Strelím sa do chrbta – pred tridsiatimi rokmi

Časopriestorové paradoxy, zaprášená budúcnosť a starý dobrý film noir vrátane málovravných antihrdinov a tajomných žien: z týchto prísad varí originálny sci-fi thriller Looper: Nájomný zabijak.

V  roku 2044 z cestovania v čase ťažia takzvaní looperi: najatí zabijaci, ktorí likvidujú obete, ktoré im z budúcnosti posiela zločinecký syndikát. Looper vie, kedy a kde má čakať. Strelí zblízka postavu so zahalenou tvárou, sníme z nej odmenu v podobe striebornej tehličky a má zarobené. V čom je háčik? Looperi majú „expiračnú lehotu“. Po určitom čase musia zabiť svoje vlastné staršie ja. Odmena je v takom prípade v zlate a vystačí dovtedy, kým ich syndikát odošle späť v čase na vlastnú popravu.

V rozpadajúcom sa Kansas City sa takto živí aj tridsaťročný Joe. Hromadí tehličky, sem-tam sa pobaví s ľahkou ženou, nenápadne padá do drogovej závislosti a nič si nerobí zo zvestí o tom, že raz celý tento biznis a looperov s ním zlikviduje muž menom Rainmaker. Lenže keď Joeov kamarát Seth nechá utiecť svoje staršie ja, všetko sa zvrtne. A ku všetkému tomu zmätku ešte niektorí ľudia ovládajú telekinézu…

Rian Johnson podľa svojich slov nemal v úmysle natočiť film, v ktorom by išlo v prvom rade o cestovanie v čase. Ako milovník detektívok drsnej školy a žánru film noir chcel rozprávať príbeh, ktorý by stál na silnej atmosfére a životných postavách. S nijako zvlášť vysokým rozpočtom 30 miliónov dolárov navyše nemal prostriedky na veľkolepé futuristické vízie a špeciálne efekty.

Menej však často býva viac – Johnson z východiskovej situácie dokázal vyťažiť maximum. Vystačil si s len dvomi kontrastnými prostrediami: špinavými uličkami Kansas City a zdanlivo idylickou farmou v poliach, kde sa Joe stretne s krásnou Sarou a jej malým synom. Postavy sú načrtnuté niekoľkými jasnými ťahmi. Joe síce nie je žiadny hrdina, ale srdce má na správnom mieste. Sara je mama v ťažkých časoch, starostlivá, a keď je treba, aj drsná. Mestu vládne pragmatický Abe, ktorý v ľuďoch okolo seba vie rozpoznať potenciál, ale dokáže ich oň aj pripraviť.

Mladšieho Joea hrá Joseph Gordon-Levitt (Na lane, Počiatok), ktorého Rian Johnson obsadzuje do svojich filmov pravidelne. Joeove staršie ja potom stvárnil Bruce Willis; oboch hercov spája málovravnosť vyvolávajúca pocit tajomstva a akási vnútorná buldočia dravosť. Emily Blunt (Sicario: Nájomný zabijak, Na hrane zajtrajška) dokáže Sare na neveľkom priestore vdýchnuť niekoľko rôznych polôh a s nimi aj uveriteľnosť. Jeff Daniels, tvárny herec známejší bohužiaľ skôr zo svojich komediálnych úloh (Blbý a blbší), je skvelý ako Abe.

Aj napriek zápletke zo žánru sci-fi sa Johnsonovi podarilo vystavať plastický svet s vierohodnými charaktermi. Navyše v ňom dokáže diváka prinútiť držať palce hneď dvom verziám jednej postavy, ktoré si pritom idú navzájom po krku, a tiež prichádza s veľmi nesebeckým vyriešením časopriestorového paradoxu. Aj na základe úspechu Loopera dostal Johnson možno najväčšiu zákazku svojej kariéry: napísať a zrežírovať ôsmu epizódu Star Wars. Na diel s podtitulom Posledný Jedi, ktorý ide do kín v decembri, už ale dostal rozpočet mnohonásobne vyšší…

Prebudím sa včera

Terminátor (1984)

„Ja sa vrátim!“ povedal kybernetický zabijak s tvárou a muskulatúrou Arnolda Schwarzeneggera a tiež to tak opakovane robil: vo filmoch sa vracal v čase, v skutočnom svete na plátna kín. Post-apokalyptická akčná sága o vojne ľudí proti strojom má dnes už päť dielov, najslávnejšia je dvojka z roku 1991.

Dvanásť opíc (1995)

V roku 2035 žijú poslední ľudia v podzemí, ľudstvo zdecimoval zhubný vírus. Väzeň Cole je chtiac-nechtiac vyslaný vedcami do roku 1996, aby vypátral zdroj nákazy. Odhalí tam aj pôvod svojich vlastných nočných môr? Pôsobivé sci-fi s Bruceom Willisom a Bradom Pittom v hlavných úlohách nakrútil Terry Gilliam.

Time Bandits (1981)

A znovu Terry Gilliam. Malého Kevina v jeho izbe raz prekvapí rytier na koni a vzápätí aj šestica trpaslíkov. S nimi sa chlapec pozrie ako do stredoveku, tak za Napoleonom, či do antického Grécka alebo na palubu Titanicu. V bláznivej hre hrajú Gilliamovi kolegovia z komediálnej skupiny Monty Python alebo napríklad Sean Connery.

Návrat do budúcnosti (1985)

Dospievajúci Marty kvôli šialenému vedcovi odcestuje štyridsať rokov do minulosti. Kým sa mu podarí vrátiť sa späť, vynájde rock'n'roll, napraví pár rodinných šarvátok a takmer prekazí vlastné počatie. V ďalších dvoch dieloch slávnej komediálnej série sa Marty pozrie napríklad na divoký Západ alebo do roku 2015.

Looper: Nájomný zabijak

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,1 % Hodnotenie redakce
Foto Bontonfilm, profimedia.cz

Réžia Rian Johnson

Scénár Rian Johnson

Obsadenie Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Piper Perabo, Jeff Daniels

Dĺžka 118 min.

Rok 2012

sobota 8. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC