Film / seriál

Škandinávska nočná mora

Rukojemníci v tme 1. a 2. série – kriminálny seriál

Seriál Rukojemníci v tme zaznamenal medzinárodný úspech a bol vysielaný vo viac ako 90 krajinách. Vyznačuje sa precízne dávkovaným napätím aj nečakanými zvratmi. Obe jeho série teraz môžete vidieť na Skylinku 7.

V prvej sérii seriálu nepôjde o nič menšie než o záchranu života cestujúcich v metre. Potom, čo sa stanú rukojemníkmi ozbrojených zločincov, si kladú jedinú otázku, či dokážu prežiť. K autentickosti príbehu, ktorý je rozprávaný z pozície únoscov aj z pozície rukojemníkov, prispieva aj fakt, že tvorcovia spolupracovali s reálnymi obeťami únosu. Vďaka skúsenostiam človeka, ktorý prežil únos ISIS, sa seriál pokúša autenticky zachytiť príbeh postavený na čoraz beznádejnejšom vyjednávaní o prepustení nevinných ľudí. Chce tiež ukázať, aký psychologický dopad má táto situácia na rukojemníkov, ich rodiny i políciu, ktorá pracuje pod silným tlakom verejnosti i politikov. Úlohu reportérky si v seriáli zahrala dánska herečka Paprika Steen, známa z filmov Larsa von Triera Idioti (1998) alebo Thomasa Vinterberga Rodinná oslava (1998).

Strach v priamom prenose

Aj druhá séria seriálu je inšpirovaná reálnou postavou, v tomto prípade kontroverznou Joannou Palani. Táto mladá dánska žena s kurdskými koreňmi opustila rodinu aj univerzitu a odišla v roku 2012 bojovať proti ISIS. Jej príbeh sa vtelil do postavy mladej sýrskej bojovníčky June al-Baqee. Tá je odsúdená na rok do väzenia napriek tomu, že v Sýrii bojovala proti Islamskému štátu. Po svojom prepustení je nečakane unesená. O jej zmiznutie sa začne zaujímať Philip Nørgaard, člen protiteroristickej policajnej skupiny. A keď June vystopuje na trajekte do Švédska, naozajstná dráma sa začína…

Moja krajina neplatí výkupné za rukojemníkov.

Uveriteľnosť seriálu nedodáva len inšpirácia reálnymi udalosťami, ale aj to, že všetky zábery sú totiž natočené na skutočných lokáciách a vybrúsené do posledného detailu. Ostatne režisér druhej série seriálu Christian E. Christiansen vec okomentoval nasledovne: „Mojím cieľom je priniesť do obývačiek drsnú akciu a zároveň pritom upozorniť na alarmujúci trend v súčasnej spoločnosti.“

Ak milujete thrillery a zaujal vás napríklad seriál Nelegálne, potom vás Rukojemníci v tme rozhodne nesklamú. Uvidíte ich exkluzívne na stanici Skylink 7 a vo videotéke Skylink Live TV.

Rukojemníci v tme 1. a 2. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Christian E. Christiansen, Roni Ezra, Kasper Barfoed, Mogens Hagedorn

Obsadenie Jakob Oftebro, Michael Frandsen, Johannes Lassen, Sara Hjort Ditlevsen, Paprika Steen, Sus Wilkins…

Dĺžka 16 × 45 min.

piatok 28. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC