Film / seriál

Sedem psychopatov

Sedem psychopatov – kriminálna komédia

Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelsons, Tom Waits a Olga Kurylenko v gangsterke, kde jeden zmiznutý shih-tzu rozpúta nemilosrdnú vojnu všetkého schopných psychopatov.

Írsky dramatik a režisér Martin McDonagh, ktorý debutoval originálnym thrillerom V Bruggách, obrátil tentoraz svoju pozornosť k americkým gangsterkám. Podrobne ich preskúmal, rozložil na prvočinitele a znovu zložil tak, že postavil všetky pravidlá žánru na hlavu. Výsledkom je inteligentná, a pritom neskutočne zábavná jazda, kde sviští jedna guľka za druhou, hrdinovia vedú strelené dialógy a krv, alkohol a nápady tečú prúdom. Ale pozor, nejde o žiadnu paródiu, vec je oveľa rafinovanejšia.

Pretože možno, raz, v tomto prekrásnom svete zavládne mier, pretože to by bolo… fajn!

Psychopati kam sa pozrieš 

Počiatočná zápletka pritom nie je nijako zložitá. Martin (Colin Farrell) sa snaží vypotiť filmový scenár. Lenže mu to nejde. Ani hektolitre alkoholu neprinášajú žiadnu inšpiráciu. Zatiaľ ani nevie, o čom by mal jeho film vlastne byť. Istý si je iba jeho názvom – Sedem psychopatov. Snáď preto, že si ich nevie vymyslieť ani napísať, privedie mu ich do cesty sám život. A je to prehliadka pekných originálov. Ako napríklad Martinov psychopatický kamoš Billy (Sam Rockwell), ktorý sa spolu s Christopherom Walkenom živí krádežami vzácnych psov. Potom, čo šlohnú roztomilého shih-tzu psychopatickému zabijakovi Charliemu (Woody Harrelson), zvedú na seba pozornosť jeho, takisto jeho psychopatickej milenky (Olga Kurylenko) a celej bandy psychopatických zabijakov. Nehovoriac o psychopatickom budhistickom zabijakovi, starom kvakerskom psychopatovi, či psychopatovi, ktorý sa nežne stará o bieleho králička a vraždí iných psychopatov. 

Všetko je inak

Veci sa skrátka začínajú komplikovať a Martin s údivom pozoruje, že námetov na film má zrazu viac, než by si prial. Diváci si zase všimnú, že hranice medzi „skutočným“ životom hrdinov a scenárom sa nápadne prelínajú a navzájom ovplyvňujú. Vyzerá to, že nad všetkým vládne ešte jeden, najvyšší scenárista. Možno McDonagh, možno náhoda, možno… kto vie. V tomto filme si totiž nemôžete byť istí ničím, okrem jednej veci – totiž že každá situácia či zápletka dopadne inak, než by ste očakávali. Táto hra s divákmi je nielen zábavná, ale aj pekne napínavá.

Bohvie, čo je tento film zač. Scenáristovo sebanapĺňajúce sa proroctvo? Tarantino hore nohami? Meskalínový trip? Pravdepodobne všetko dohromady. Treba povedať, že to funguje náramne.

Woody Harrelson

Zabijaka nehrá rozhodne prvýkrát, a toho najvýraznejšieho a najdesivejšieho vytvoril v legendárnom filme Olivera Stonea Takí normálni zabijaci (1994). Vo filme Neslušný návrh, sa musel rozhodnúť, či „požičia“ Robertovi Redfordovi svoju manželku na jednu noc za milión dolárov.. Prvú nomináciu na Oscara si vyslúžil za stvárnenie porno magnáta Larryho Flynta vo filme Miloša Formana Ľud verzus Larry Flynt (1996), ďalšie dve ho čakali za vojnovú romantickú drámu Posol (2009) a tiež za rolu liknavého policajného šéfa v Troch billboardoch kúsok za Ebbingom (2017).

Sedem psychopatov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,7 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Martin McDonagh

Scénár Martin McDonagh

Obsadenie Colin Farrell, Christopher Walken, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Tom Waits, Abbie Cornish, Olga Kurylenko...

V ČESKOM ZNENÍ Filip Švarc, Pavel Vondra, Zdeněk Mahdal, Jiří Plachý, Jiří Čapka…

Dĺžka 106 min.

Rok 2012

nedeľa 3. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC