Film / seriál

Austrálska sanitka v oblakoch

RFDS: Lietajúci doktori – austrálsky seriál

Novodobí hrdinovia z Royal Flying Doctor Service majú svoje súkromné životy rovnako búrlivé, ako tie pracovné.

Legendárny seriál z pera Jiřího Hubače Sanitka a seriál zo súčasnej Austrálie, v ktorom doktori lietajú na aeroplánoch? Nie, to nie je pobláznené porovnanie – majú toho spoločného viac, než by človek na prvý pohľad povedal. Aj v prípade Lietajúcich doktorov ide nielen o ľudské životy, ale aj životy jednotlivých lekárov, pilotov a pracovníkov záchranného leteckého centra. Všetci síce majú jeden spoločný cieľ, a to byť vždy včas na mieste a dokázať pomôcť, ale zároveň sú to ľudia, ktorí musia riešiť svoje každodenné osobné problémy.

Dostanete dvadsať miligramov ketamínu. To je desať gin tonikov…
Rum s colou mám radšej!
Seriál sa odohráva v exoticky krásnej, zároveň však drsnej austrálskej prírode, čo je vlastne ďalší dôvod, prečo dať Lietajúcim doktorom šancu. A tiež prečo začať fandiť hrdinom v oblakoch, ktorí sú rozhodnutí nenechať jediného pacienta v štichu, nech už sa nachádza kdekoľvek.

Život je nekonečne zložitý

Séria začína príchodom novej vrchnej lekárky Elizy Harrod do austrálskeho mestečka Broken Hill. Po úspešnej kariére pohotovostnej lekárky vo veľkej londýnskej nemocnici prichádza so svojím synom Henrym odhodlaná uniknúť svojej minulosti a začať nový život. Najprv však bude musieť dokázať, že na svoje miesto v RFDS stačí. Nielen po odbornej stránke, ale aj po tej ľudskej. Súkromné problémy všetkých zúčastnených totiž nevyhnutne ovplyvňujú aj ich profesijný život. Napríklad letecký ošetrovateľ Pete Emerson sa po rodinnej tragédii musí starať o svoju osirelú neter Taylor, zatiaľ čo ambiciózny doktor Wayne Yates hľadá cestu k svojmu dospievajúcemu synovi Darrenovi a zároveň sa snaží vybalansovať svoj vzťah k pilotke Mire Ortezovej. V neposlednom rade je tu bystrá a temperamentná manažérka a duša celej základne Leonie Smith, ktorá bdie nad tým, aby všetko klapalo, ako má. 

Hviezdne obsadenie 

V prípade hereckého obsadenia produkcia neváhala siahnuť po tých najlepších. Kraľuje mu hviezdna Emma Hamilton, ktorú diváci poznajú napríklad zo seriálov Tudorovci: Sex, moc a intrigy alebo Pán Selfrige. Zahrala si aj po boku Davida Sucheta v jednej z epizód populárneho seriálu Hercule Poirot. Ďalšími známymi tvárami, na ktoré sa môžete tešiť, sú Justine Clarke (The Time of Our Lives), Kate Mulvany (Veľký Gatsby) alebo Stephen Peacocke (Five Bedrooms, Informer 3838).

Reálne príbehy 

Čo sa týka samotnej RFDS, nejde o žiadnu scenáristickú licenciu. Táto letecká záchranná služba skutočne existuje, vznikla v Austrálii už v roku 1912 a pôsobí tu dodnes. Celá séria je tak založená na reálnych príbehoch, s ktorými sa lekári slúžiaci v RFDS v priebehu rokov stretli. Nakrúcanie prebiehalo v austrálskom Broken Hill a jeho okolí. Pôvodne sa začalo točiť v roku 2020, ale kvôli koronavírusovej pandémii došlo k posunu. Premiéra sa konala v roku 2021 a celá séria rýchlo dosiahla celosvetovú popularitu.

Emma Hamilton

Narodila sa v austrálskom Melbourne a vyštudovala herectvo na Royal Academic of Dramatic Art. Jej prvou televíznou rolou bola Anna Seymourová v seriáli Tudorovci: Sex, moc a intrigy. Zahrala si aj v kriminálke Hra na schovávačku alebo sérii Pán Selfridge. V roku 2015 bola nominovaná na cenu AACTA Awards za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Last Cab to Darwin. V divadle si zahrala v roku 2013 ako členka Royal Shakespeare Company.

RFDS: Lietajúci doktori

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Jennifer Leacey, Jeremy Sims…

Scénár Claire Phillips, Jon Bell…

Obsadenie Emma Hamilton, Stephen Peacocke, Rob Collins, Justine Clarke, Ash Ricardo…

V ČESKOM ZNENÍ Andrea Elsnerová, Filip Švarc, Petr Burian, Kateřina Peřinová, Marek Libert…

Dĺžka 8 × 60 min.

nedeľa 3. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC