Film / seriál

Pomsta bez zľutovania

96 hodín – kriminálny thriller

Siahať Liamovi Neesonovi na rodinu sa naozaj neoplatí. Keby úbohí únoscovia vedeli, s kým budú mať tú česť, možno by si vybrali oveľa pokojnejšie zamestnanie.

Liam Neeson mal za sebou v roku 2008 už úctyhodnú hereckú kariéru, nominácie na tri Oscary a status hollywoodskej megastar. Napriek tomu je tento rok považovaný za významný míľnik jeho profesijného života. Dôvodom je úloha vyslúžilého agenta Bryana vo filme režiséra Luca Bessona 96 hodín, ktorý prepísal pravidlá akčného žánru.

Nebol si doma, tvoja chyba 

Na osudoch tajných agentov možno dobre ilustrovať podstatu nepriamej úmery – čím úspešnejšia kariéra, tým rozháranejší rodinný život. Platnosť tohto pravidla potvrdzuje aj agent na dôchodku Bryan Mills (Liam Neeson). Pre vlasť vykonal mnoho, pre rodinu prakticky nič. Dôsledok? Prišiel o manželku aj milovanú dcéru Kim. Rád by veci zmenil, ale nevie ako. Občasné fušky a grilovačky s kamarátmi nemôžu na údele opusteného, starnúceho muža nič zmeniť. Až do okamihu, keď pod nátlakom súhlasí s výletom neplnoletej dcéry a jej kamarátky do Paríža. Svet je totiž v Bryanových očiach jedným veľkým rezervoárom nástrah a nebezpečenstva, bez ohľadu na to, čo si myslí jeho exmanželka. Netrvá dlho a udalosti mu dajú za pravdu. Sotva Kim s kamarátkou dorazia do Paríža, unesie ich albánsky gang. 

Zabite ho. Ale potichu, máme hostí!
St-Clair 

Neprajte si ma!

Kim stihne ešte v priebehu únosu otcovi zavolať. Keď Bryan pochopí, že dcérin telefón už drží niekto iný, rozhodne sa naposledy prejaviť svoju dobrácku povahu tým, že únoscu varuje: „Neviem, kto ste. Neviem, čo chcete. Ak chcete výkupné, hovorím, že peniaze nemám. Jedno ale mám, a to veľmi špeciálnu sadu zručností. Tie som získal počas veľmi dlhej služby a robia zo mňa nočnú moru pre ľudí, ako ste vy. Ak hneď pustíte moju dcéru, všetko sa skončí. Nebudem vás hľadať ani prenasledovať. Ak ju nepustíte, budem vás hľadať. A nájdem vás. A zabijem vás.“

Ja som vám to hovoril

Znie to sebavedome, ale Bryan vie, o čom hovorí. Svojej dcére na otázku, čo vlastne pre vládu robil, odpovie, že bol iba preventista. Znie to ako dentista, ale je to oveľa, oveľa horšie! Bryan je totiž dokonalý stroj na zabíjanie. Albánsky naiva, ktorý nemá o Bryanových schopnostiach potuchy, sa dopustí dvoch osudových chýb. Nielenže neprijme jeho veľkorysú ponuku, ale ešte mu popraje pri pátraní veľa šťastia. Bude ho potrebovať sám. To, čo nasleduje, si iste nepredstavoval ani v tom najčernejšom prištinskom sne. 

96 hodín musí stačiť

A pôjde to rýchlo. Pretože na to, aby dcéru našiel skôr, než nadobro zmizne v sieti obchodníkov s bielym mäsom, má Bryan iba 96 hodín. Súboje, prestrelky aj automobilové naháňačky, ktoré tvoria chrbticu divokej záchrannej misie, sa stali vzorom pre mnoho ďalších akčných filmov. Ostatne stíhacia jazda nočným Parížom v závere filmu patrí k top ten automobilových naháňačiek všetkých čias. Fenomenálny úspech, ktorý sa dostavil, nemohol skončiť inak ako pokračovaním. A tak sa Bryan bude musieť v ďalšom diele nazvanom 96 hodín: Odplata, vysporiadať s pomstychtivými Albáncami ešte raz. Tentoraz si ho s manželkou a dcérou nájdu v Istanbule. Sú skrátka nepoučiteľní.

Liam Neeson

Na Neesona si každý spomenie aj z vianočného hitu Láska nebeská, na jeho vdovca Daniela, ktorý rieši prvé milostné peripetie malého syna, zatiaľ čo sám sníva o vzťahu s modelkou Claudiou Schiffer. Alebo zo sci-fi fenoménu Hviezdne vojny, kde bol Qui-Gon Jinnom, ktorý učil Obi-Wana Kenobiho, ako sa stať majstrom Jediom. Herec sa narodil v roku 1952 v Severnom Írsku. Študovať skúšal počítače, fyziku aj pedagogiku, ale nakoniec zvíťazilo herectvo. Od detstva až po dokončenie strednej školy sa venoval boxu. Úspech vo filme prišiel hneď s jedným z prvých titulov, Excalibur (1981), kde si zahral rytiera Gawaina.

96 hodín

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,5 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Pierre Morel

Scénár Luc Besson

Obsadenie Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Xander Berkeley, Katie Cassidy, Olivier Rabourdin, Leland Orser

V ČESKOM ZNENÍ Jaromír Meduna, Kateřina Petrová, Regina Řandová, Ladislav Županič, Vojtěch Hájek…

Dĺžka 93 min.

Rok 2008

nedeľa 24. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC