Film / seriál

Najlepšia verzia anglickej legendy

Jana Eyrová – romantická dráma

Režisér poslednej Bondovky Cary Joji Fukunaga natočil aj najlepšie hodnotenú verziu literárnej klasiky s talentovanou Miou Wasikowskou v hlavnej úlohe.

Filmových verzií Jany Eyrovej vznikli za posledné storočie desiatky, prvý uzrel svetlo strieborného plátna už v roku 1910. Niet divu – príbeh spisovateľky Charlotte Brontëovej, ktorý vydala v roku 1847 pod pseudonymom Currer Bell, patrí medzi najvýznamnejšie klasické diela svetovej literatúry.

Ťažké detstvo

Samotná Charlotte Brontëová nemala úplne jednoduchý život a časť z neho vtlačila aj do príbehu Jany Eyrovej. A tak ani jej hrdinka nemá štart do života vystlaný ružovými kvietkami. Ako malej jej rodičia zomreli na týfus, preto sa jej ujala jediná príbuzná, teta Reedová, sama matka troch detí. Jana sa jej nikdy a ničím nezavďačila, jej deti ju šikanovali. Keď sa dievčina jedného dňa rozhodla brániť sa a tetinho syna sfackovala, musela ísť do internátnej školy v Lowoode. Ani tam sa ale dievča nevyhlo prísnemu režimu, šikanovaniu a fyzickým trestom. Zlé časy ale prečkala a sama sa potom stala učiteľkou. Ako vychovávateľka sa potom dostala do šľachtického sídla v Thornfielde. Zamilovala sa do jeho majiteľa, pána Rochestera, a keď ju požiadal o ruku, vyzeralo to, že prídu najšťastnejšie chvíle jej života. Lenže to by pán domu nesmel na svojom sídle pod zámkou schovávať bláznivú ženu, ktorú pred pätnástimi rokmi pojal za manželku na Jamajke…

Si naozaj ľudská bytosť, Jana? Pán Rochester

Jana z jeho sídla ujde a uchýli sa k rodine, ktorá jej poskytne útočisko. Po strýkovi zdedí vysokú sumu peňazí, a aj keď sa jej dvorí mladík z jej novej rodiny, jej túžba po milovanom Rochesterovi je silnejšia. Rozhodne sa, že ho musí ešte aspoň raz vidieť…

Spoločnosť a láska

Zo všetkých doterajších spracovaní vyššie opísaného príbehu je divákmi aj kritikou najlepšie hodnotená práve tá z roku 2011, natočená režisérom Carym Joji Fukunagom. Pre neho znamenala druhý film po debute z roku 2009 Bez mena, dráme o mladom páre z Mexika, ktorý sa snaží uniknúť svojmu osudu na streche vlaku do vysnívaných Spojených štátov.

Predchádzajúce verzie Jany Eyrovej ale Fukunagu nijako nezaujímali. „Vôbec som o nich nepremýšľal. Jednu som v minulosti videl, a to verziu Boba Stevensona (verzia z roku 1943, pozn. red.). Ale fakt, že okrem toho vzniklo množstvo ďalších verzií, ma neovplyvnil. Jana Eyrová bola jedným z príbehov, ktoré som poznal ako dieťa a vždy sa mi páčil. Keby som mal povedať, prečo, tak asi preto, že ma jednoducho také typy príbehov zaujímajú – aj pri mojom prvom filme Bez mena to boli témy o spoločnosti a hľadaní lásky“, vysvetlil pre magazín Collider režisér.

X-Menov a Bonda

V Jane Eyrovej dokázal spojiť svoj moderný režisérsky talent s atmosférou dobového príbehu a „povinné čítanie“ tak na plátne povýšiť na mimoriadny zážitok. V tom mu poslúžil aj výber hercov, Rochestera si zahral Michael Fassbender, inak známy ako Magneto v sérii X-Men. Rochesterovu komornú si zahrala Judi Dench, legendárna M zo série o agentovi 007 Jamesovi Bondovi.

A do tretice šťastnú ruku mal Fukunaga v prípade predstaviteľky hlavnej hrdinky Mie Wasikowskej. Hoci jeho prvou voľbou nebola, tou bola herečka Ellen Page. Hviezda Juna či Počiatku, z ktorej je dnes muž Elliot Page, úlohu prijala, neskoršie odmietla. Práve v tom čase siahla Mia Wasikowska do knižnice práve po Jane Eyrovej. Bola príbehom taká očarená, že požiadala svoju agentku, aby rozhodila siete, či sa niekde nechystá nejaký scenár na adaptáciu. Za pár dní jej agentka oznámila, že sa s ňou chce stretnúť režisér…

Mia Wasikowska (* 25. okóbra 1989)

Herečka s poľskými predkami sa narodila v austrálskej metropole Canberra. Odmala sa venovala baletu, ale v sedemnástich sa rozhodla pre kariéru herečky. A hneď za svoju debutovú rolu vo filme Suburban Mayhem bola nominovaná na austrálsku filmovú cenu. Viac na seba upozornila filmom Odpor o udalostiach v Bielorusku roku 1944, v ktorom si zahrala s Danielom Craigom a Lievom Schreiberom, slávu jej definitívne priniesla hlavná rola v Alici v krajine zázrakov (2010) režiséra Tima Burtona. Pred siedmimi rokmi si zahrala aj v jej pokračovaní Alica v Krajine za zrkadlom.

Jana Eyrová

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,7 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Cary Joji Fukunaga

Obsadenie Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Sally Hawkins, Holly Grainger, Tamzin Merchant, Imogen Poots

Dĺžka 121 min.

Rok 2011

streda 8. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC