Film / seriál

Jeden den

Anne Hathaway a Jim Sturgess

Spoznali sa ako študenti a bola to láska na prvý pohľad. Aj napriek silnému putu sa ale osud každého z nich uberá iným smerom.

Emma a Dexter sa spoznajú 14. júla 1988 po promócii na Edinburghskej univerzite. Obaja k sebe cítia náklonnosť, a preto spolu strávia noc aj nasledujúci deň, ktorý pripadá na sviatok svätého Swithuna. On je však bohém, ktorý chce cestovať a užívať si slobodu, a ona je zase naivný rojko, čo túži zmeniť svet k lepšiemu. Pretože sú obaja úplne iní, aj napriek vzájomným sympatiám uzavrú dohodu, že zostanú len priateľmi. Film rozpráva o nasledujúcich 18 rokoch a sleduje hlavných protagonistov vždy v rovnaký deň – 15. júla.

Netradičná lovestory je adaptáciou rovnomennej novely Davida Nichollsa z roku 2009. Autor sa podieľal na scenári, aby bol film čo najvernejší knižnej predlohe. Réžie sa ujala Dánka Lone Scherfig (Taliančina pre začiatočníkov alebo Škola života), ktorá má s drámami okorenenými štipkou romantiky i humorom skúsenosť. V hlavných úlohách sa predstaví Anne Hathaway (Diabol nosí Pradu, Bedári) a Jim Sturgess (Atlas mrakov, Útek zo Sibíri).

Chémia medzi ústrednou dvojicou funguje na jednotku, až je ťažké uveriť, že to medzi nimi iskrí len na plátne. Ďalšie pre film dôležité postavy stvárnili Patricia Clarkson (športová dráma Legendary) ako Dexterova matka či Rafe Spall (Pí a jeho život), predstaviteľ Emminho priateľa Iana.

Extra body získava film za kostýmy a výpravu – dej sa odohráva počas 18 rokov dlhého časového úseku a to v Edinburghu, Londýne a Paríži. Maskéri sa vyhrali s make-upom, účesmi a oblečením oboch hlavných hrdinov, aby bolo ich starnutie uveriteľné a outfity zodpovedali súčasnej móde. Na začiatku sa Emma predstaví ako nesmelé škaredé káčatko na konci osemdesiatych rokov, postupne sa z nej však stane štýlová a sebavedomá žena na prahu štyridsiatky. Čo sa vizuálnej stránky týka, je film naozaj vydarený.

Jeden deň búra zažité klišé o romantických príbehoch. Ukazuje, že pretaviť dlhoročné priateľstvo v milostný vzťah nie je také jednoduché, a že aj keď niekoho milujeme, nemusí to stačiť. „V tradičných romantických príbehoch sa ľudia stretávajú za neuveriteľných okolností a zamilujú sa do seba za tri týždne, potom sa pohádajú, jeden naháňa toho druhého po Manhattane, potom sa pobozkajú a to je koniec. Tento film umožňuje hlavným postavám, aby sa spoznali v priebehu mnohých rokov. Myslím, že toto je film, v ktorom ústrednej dvojici lásku naozaj uveríte,“ komentuje Anne Hathaway, čím sa film líši od klasických filmov pre zaľúbených. Aj keď je tu romantiky stále dosť, núdza nie je ani o prekvapivý dej a nečakané zvraty.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Jeden deň

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,9 %
Foto FIlmBox

Réžia Lone Scherfig

Scénár David Nicholls

Obsadenie Anne Hathaway, Jim Sturgess, Romola Garai, Jodie Whittaker, Patricia Clarkson, Georgia King, Jamie Sives

Dĺžka 108 min.

nedeľa 10. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC