Film / seriál

Gangsterka, ktorá srší humorom

Malá smrť – poľský kriminálny seriál

Milujete film Fargo alebo seriál Perníkový tatko? Potom si nenechajte ujsť kriminálny seriál Malá smrť. Čaká vás svižné tempo, čierny humor a charizmatický hrdina v hlavnej dvojúlohe.

Podľa režiséra a spoluautora scenára Filipa Syczyńského sa tvorcovia nechali inšpirovať okrem iného práve aj slávnou režisérskou dvojicou bratov Coenovcov. Príbeh zasadili do pôvabnej oblasti Mazurských jazier, lesov i miest a natočili vzrušujúci výlet svetom drogových kartelov, gangstrov, skorumpovaných strážcov zákona i obyčajných dobrých ľudí.

Celý reťazec udalostí je uvedený do pohybu, keď po autonehode dôjde k nezamýšľanej zámene identít. Svoje životy si vymenia riaditeľ väznice a mafiánsky gangster v programe na ochranu svedkov. Vďaka okolnostiam obaja muži zisťujú, že im výmena prináša isté výhody, a tak sa zo situácie rozhodnú vyťažiť maximum.

V priebehu desiatich epizód do takto neobvykle rozohranej „partie“ postupne vstupujú noví hráči. Jeden z tvorcov série, režisér a scenárista Maciej Kawalski, opisuje Malú smrť ako epický príbeh s mnohými postavami, ktorých osudy sa navzájom prelínajú.

Mimoriadne ambiciózna kriminálka

„Taký náročný projekt v rámci daného žánru som u nás ešte nikdy nerealizoval,“ hovorí producent a tvorca seriálu Juliusz Machulski. Sám pritom patrí k najskúsenejším a najuznávanejším producentom celovečerných filmov v Poľsku a je aj zakladateľom filmového štúdia ZEBRA, kde vznikli desiatky celovečerných i televíznych filmov a seriálov. 

Naším cieľom bolo vytvoriť zmes svižnej kriminálky a humoru

Od tvorcu slávnej Sexmisie

Machulski je okrem iného aj režisér a scenárista kultového poľského filmu Sexmisia z roku 1983, ktorý bol veľmi úspešný aj vo vtedajšom Československu. Okrem toho produkoval film V tme režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorý bol v roku 2012 nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Piotr Grabowski

V hlavnej dvojúlohe exceluje Piotr Grabowski, ktorý debutoval v komediálnej melodráme Modré oči. V Poľsku je tiež známym dabingovým hercom a svoj hlas prepožičal okrem iného aj postavám vo filmoch Avengers (Thor), Hobit alebo Spider-Man: Ďaleko od domova.

Malá smrť 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Juliusz Machulski, Filip Syczyński…

Scénár Filip Syczyński, Maciej Kawalski…

Obsadenie Piotr Grabowski, Anna Seniuk, Katarzyna Herman, Jacek Komana, Karolina Gorczyca…

V ČESKOM ZNENÍ Martin Zahálka, Petr Gelnar, Pavel Šrom, Martina Šťastná, Luděk Čtvrtlík…

piatok 12. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC