Film / seriál

Futbal je boh.

Chlapci z Bromley – britská komédia

Dospievanie, láska a futbal k sebe vo Veľkej Británii patria rovnako neodmysliteľne ako vyprážané hranolky s rybou. Obzvlášť na začiatku sedemdesiatych rokov.

Futbal sa ako najpopulárnejší šport na planéte dostáva na plátna kín a televízne obrazovky pomerne často. Filmy o futbale je možné rozdeliť na dva typy. Väčšinu tvoria drámy opisujúce cestu niektorej z futbalových legiend či klubu za slávou, ktorá sa napokon, napriek všetkým prekážkam, zaslúžene dostaví (Pelé: Zrodenie legendy). Druhý typ filmov, ktoré sú vo výraznej menšine, sa potom venuje „malému“ futbalu. Takému, ktorý sa nehrá pred davmi divákov a televíznymi kamerami, ale na dedinských ihriskách za kibicovania hŕstky miestnych strýcov (Okresný prebor). Hoci aj tu ide o futbal až v prvom rade, príbehy sprevádza obvykle humor a nadhľad a diváci ich milujú. A presne taký je aj britský film Chlapci z Bromley.

Mimo žiary reflektorov 

Premier League je najsledovanejšia liga sveta. Aj tí, ktorí sa o futbal nezaujímajú, dokážu vymenovať aspoň tri slávne kluby, ktoré v tejto súťaži figurujú. Ale kto kedy počul o FC Bromley? Správne, nikto. Alebo takmer nikto. Napriek tomu má aj tento zabudnutý klub zo severného Kentu svojich skalných priaznivcov. Minimálne štyroch, ak nepočítame jeho majiteľa. Najvernejším z nich je pätnásťročný David, samotár, ktorému to v škole veľmi nejde, s otcom si rozumie asi ako Tom s Jerrym a ktorého jedinou láskou je tím FC Bromley. Tomu je ochotný obetovať doslova všetko. 

Vzoprieť sa katastrofe

Jeho milovaný klub však mieri nezadržateľne k zániku, s čím sa David odmieta zmieriť. Ako ale pomôcť tímu, na ktorého zápasy chodia neskoro aj jeho vlastní hráči (ak vôbec) a počet inkasovaných gólov nedokáže publikum ani spočítať? S touto „mission impossible“ Davidovi pomôžu Derek, Roy a Peter, traja outsideri a skalní fanúšikovia FC Bromley, a tiež krásna a múdra dcéra riaditeľa klubu Ruby. Záchranná akcia sa však čoskoro zvrtne. Jediný spôsob, ako sa vyhnúť katastrofe, je pristúpiť na Davidov riskantný plán…

Pozvánka do ochodzí

Skvele obsadená komédia Chlapci z Bromley chytí za srdce všetkých, ktorí fandia futbalu, aký hrajú chlapci na ihriskách za domom len tak, pre potešenie, a tiež tých, ktorí si radi pripomenú rozpaky a trapasy sprevádzajúce prvé rande. Bonusom pre znalcov 70. rokov je potom šušťanie zvonových nohavíc, prehliadka mrožích fúzov, rockovej hudby i retro áut trblietajúcich sa chrómovými doplnkami. A jedna zaujímavosť na záver – príbeh vychádza zo skutočných udalostí, ako ich zaznamenal, zapísal a knižne vydal Dave Roberts alias David, dnes úspešný spisovateľ a samozrejme aj naďalej verný fanúšik FC Bromley.  

Chlapci z Bromley 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Chlapci z Bromley 

Obsadenie Martine McCutcheon, Alan Davies, Jamie Foreman, Brenock O'Connor, Adam Deacon, Ewen MacIntosh, Daniel Hill, Lucy-Jane Quinlan…

Dĺžka 106 min.

pondelok 1. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC