Film / seriál

Ukáž svoju temnú stránku

Ukáž svoju temnú stránku

Balet, to sú nežné, krehko pôsobiace dievčatá, ktoré na javisku s nesmiernou ľahkosťou predvádzajú náročné choreografie. Za všetkým sa však skrýva veľa tvrdej driny, krutej disciplíny a odriekania. Balet je dievčenský princeznovský sen, kedy sa chvíľky na výslní splácajú slzami a potom.

A niekto sa na to výslnie nakoniec ani nedostane. Ninina mama by o tom mohla rozprávať – tiež tancovala, a predsa sa nikdy nedostala zo zboru, nikdy si nezatancovala sólo a neuhranula publikum. Nina v baletných piškótach kráča v jej šľapajach, chce to však dotiahnuť ďalej.

Keď Thomas Leroy, umelecký šéf, oznámi, že novú sezónu otvorí jedným z najznámejších baletov v histórii, Čajkovského Labutím jazerom, a pre hlavnú úlohu hľadá novú, neopozeranú tvár, všetky dievčatá v súbore spozornejú. Nina samozrejme tiež. Znamená to jedinečnú príležitosť. A ona vie, že je dobrá. Ale všimol si to aj Leroy?

Všimol. Má to však háčik. Hlavná postava má dve tváre. Tú jemnú, citlivú Nina určite bez zaváhania zvládne. Lenže čo tá odvrátená, temná stránka? Leroy pochybuje, alebo pochybnosti predstiera, a často sa veľmi drsným spôsobom snaží z krehkej dievčiny vydolovať to najvnútornejšie. Nina je zmätená a rozpoltená. Možno však oveľa viac sama zo seba než z Leroyových vskutku netradičných režisérskych praktík.

Okrem toho sa okolo Niny začína čoraz častejšie motať Lilly, spontánna a živelne krásna, zvodná a temná sokyňa zo súboru. Čo vôbec chce? Pomôcť Nine zbaviť sa tej upätej strojenosti? Alebo jej vziať úlohu? Tak ako tak, najväčším nepriateľom je pre Ninu len a len ona sama. A možno toho v nej drieme oveľa viac, než by do nej ktokoľvek povedal…

Čierna labuť je hviezdne obsadeným filmom s excelentnými hereckými i tanečnými výkonmi. Leroy v podaní Vincenta Cassela je diabolsky bezostyšný, úloha divokej, podmanivej Lilly je pre Milu Kunis ako ušitá a Natalie Portman ako herečka v hlavnej úlohe si Oscara rozhodne zaslúžila. Tým však prehliadka hviezd zďaleka nekončí. Winona Ryder sa dokáže aj na malom priestore, v úlohe bývalej primabaleríny, dokonale presadiť a skvelá je tiež Barbara Hershey ako Ninina matka, miestami nežne mamičkovsky starostlivá, miestami takmer hororovo hrozivá.

Pochvalu si zaslúži tiež výtvarná stránka a výborná kamera – hoci je dej zasadený len do malého počtu priestorov, nuda rozhodne nehrozí.

Celkovo je Čierna labuť jedným z tých filmov, ktorým nijak neublíži ani opakované pozretie. Mráz vám bude behať po chrbte ešte dlho. A tiež budete mať nad čím premýšľať. Tichá voda brehy myje? Niečo na tom prísloví rozhodne je. Veď niečo temné drieme v každom z nás…

Černá labuť

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto FILM+

Réžia Darren Aronofsky

Scénár Mark Heyman, Andres Heinz…

Obsadenie Natalie Portman, Winona Ryder, Benjamin Millepied, Ksenia Solo, Kristina Anapau, Janet Montgomery, Sebastian Stan

Dĺžka 108 min.

Rok 2010

sobota 24. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC