Dokument

Deväťdesiate

Deväťdesiatky – dokumentárny seriál

Deväťdesiate roky sú späť. A je to pekná jazda. Po Osemdesiatkach prichádza ďalší skvelý dokumentárny seriál – Deväťdesiate.

Toto desaťročie sa začalo zostra. Zrútenie Sovietskeho impéria umožnilo znovuzjednotenie Nemecka, Nelson Mandela vyšiel z väzenia a oslobodenie Kuvajtu vyzeralo na CNN skôr ako televízna show než vojna. Ľudstvo vstúpilo do informačného veku – narodil sa internet, Windows dokázali nezmrznúť aj dobrých 30 minút a Steve Jobs znovu pobláznil svet svojimi nápadmi. K rocku sa pridal hip-hop a televízni diváci prepadli tajomnej atmosfére seriálu Twin Peaks aj otvorenému animáku South Park. Zdalo sa, že všetko je na dobrej ceste. Francis Fukuyama dokonca ohlásil koniec dejinných konfliktov. Trošku predčasne. Problémy nezmizli. Panika okolo Y2K patrila k tým najmenším… Nenechajte si ujsť pozoruhodný osemdielny dokument Deväťdesiate.

Steve Jobs

Geniálny spoluzakladateľ firmy so znakom nahryznutého jablka sa celý život riadil jednoduchým heslom: Think different!

Priatelia

Vtrhli na obrazovky v roku 1994 a usadili sa tam na dlhých 10 rokov. Záverečnú epizódu sledovalo viac ako 51 miliónov divákov.

Akta x

V tomto seriáli agenti Mulder a Scullyová odhalili, že svet je jedno veľké sprisahanie riadené prefíkanými ufónmi.

Twin Peaks

Mysteriózny seriál, ktorý prepísal pravidlá žánru a prišpendlil k televíznym obrazovkám divákov po celom svete. Mnohým ešte dnes znie v ušiach temné „Oheň, so mnou poď!“

Bill a Hillary Clintonovci

Popri serióznej Hillary bol prezident Clinton celkom živel – hral na saxofón, s Václavom Havlom si odskočil na pivko k Zlatému tigrovi, nehovoriac o afére so stážistkou Monikou Lewinskou.

Nirvana

V roku 1991 prvýkrát ovládla rebríčky hitparád so svojím surovým štýlom grunge. Divoká jazda tejto rockovej party skončila v roku 1994 samovraždou hlavy kapely Kurta Cobaina.

Nelson Mandela

Bol v roku 1990 prepustený z väzenia po dlhých 27 rokoch. V roku 1994 sa stal tento nositeľ Nobelovej ceny za mier prvým černošským prezidentom Juhoafrickej republiky.

Deväťdesiate

Dokument
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Obsadenie Nelson George, Madeleine Albright, Christiane Amanpour, Lance Bass, Arsenio Hall, Steven Bochco, David Boies, Barbara Boxer, Kelsey Grammer, Tom Hanks

Dĺžka 8 × 42 min.

štvrtok 6. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC